14/7/09

Η μηχανή του χρόνου

5 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Οι φωτεινές εξαιρέσεις είναι που λείπουν..

Ανώνυμος είπε...

Ινδία: Ιστορική αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας

Με μία απόφαση που χαρακτηρίζεται ιστορική, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας αποποινικοποίησε χθες την ομοφυλοφιλία, που είχε ποινικοποιηθεί με νόμο που ισχύει στη χώρα από την εποχή της βρετανικής κυριαρχίας.
«Ο συγκεκριμμένος ποινικός νόμος παραβίαζε το βασικό δικαίωμα του ατόμου για ισοτιμία ενώπιον τού νόμου», ανακοινώθηκε για τη δικαστική απόφαση από ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ινδίας. Τα Ηνωμένα Εθνη και η οργάνωση για την προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch χαιρέτισαν την απόφαση, που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από ομάδες και οργανώσεις ομοφυλοφίλων της χώρας. Ακτιβιστές, όπως η Λέσλι Ασλεϋ, χαρακτήρισαν την αποκατάσταση «ένα βήμα περαιτέρω προς τη φιλελεύθερη δημοκρατία, η οποία σέβεται τις μειονότητες». Αρνητικές ήσαν οι αντιδράσεις από εκπροσώπους θρησκευτικών ομάδων, μεταξύ των οποίων του διεθνούς συμβουλίου των Χίντου και των ισλαμιστών, ενώ οι Καθολικοί την αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό. Υπολογίζεται, ότι στη χώρα υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια ομοφυλόφιλοι.
Στην Ινδία η ομοφυλοφιλία εθεωρείτο ποινικό αδίκημα από το 1861 και ετιμωρείτο με χρηματικό πρόστιμο και φυλάκιση έως και 10 χρόνων, ωστόσο ο νόμος σπανίως εφαρμοζόταν. Οι ομοφυλόφιλοι κατηγορούσαν την αστυνομία, ότι έκανε χρήση της παραγράφου 377 του ποινικού κώδικα, με σκοπό τον εκφοβισμό τους. Στην παραδοσιακή συντηρητική ινδική κοινωνία το θέμα ήταν επί μακρόν ταμπού, πολλοί Ινδοί, μάλιστα, θεωρούν την ομοφυλοφιλία πάθηση.

daskalos είπε...

Σε ό,τι αφορά το άρθρο είναι πραγματικά λυπηρό το ότι το 1997 δεν είναι και πολύ μακριά από το σήμερα και στο άρθρο περιγράφεται μια άσχημη κατάσταση. Σε αυτό σίγουρα συμβάλλουν και οι θρησκευτικές ηγεσίες που ενώ σχεδόν όλες οι θρησκείες ευαγγελίζονται την αγάπη, αυτοί συνεχίζουν την καλλιέργεια του μίσους.

Ευτυχώς στην Ινδία δεν λήφθηκαν υπόψη τέτοιες αντιλήψεις. Τώρα εμένα γιατί μου χτυπάει πιο άσχημα το "αντιμετωπίζω με σκεπτικισμό" από το "καταδικάζω" δεν ξέρω...

Αυτός που καταδικάζει ξέρεις ότι διαφωνεί απόλυτα και λοιπά...

αυτός όμως που το "σκέπτεται" τι ακριβώς κάνει???

pisoglendis είπε...

ήθελα να γράψω για την Ινδία και με πρόλαβες :)

pisoglendis είπε...

αυτος που το σκέφτεται...
το καταδικάζει αλλά το λέει μετά..

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget