7/9/09

Σήμερα γάμος γίνεται ...
Απερρίφθη το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών
Από Ν.Δ., ΛΑΟΣ, ΚΚΕ

Χάθηκε η ευκαιρία για να ενταχθούν και τα ομόφυλα ζευγάρια στις πρόνοιες του συμφώνου συμβίωσης, καθώς η Ν.Δ. και το ΛΑΟΣ, μαζί με το ΚΚΕ, που ψήφισε "παρών", απέρριψαν την σχετική πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, που υποστήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ανάγκη να ρυθμιστεί συμβατικά μια κοινωνική πραγματικότητα, υπογράμμισε ο Νίκος Τσούκαλης, προειδοποιώντας ότι "θα αντιμετωπίσουμε τεράστιο πρόβλημα και με το ευρωπαϊκό δίκαιο, με τις οδηγίες και όσον αφορά την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση των πολιτών της Ευρώπης σε διάφορες χώρες". "Εγκαθίστανται στη χώρα μας ομόφυλα ζευγάρια, τα οποία είτε έχουν κάνει πολιτικό γάμο στην Ευρώπη είτε έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης. Αυτά μεν, σύμφωνα με το δίκαιο της χώρας τους, θα έχουν όλα τα δικαιώματα που τους προσφέρουν οι σχετικές ρυθμίσεις, και δίπλα τους θα συμβιώνει με τις ίδιες συνθήκες ένα ομόφυλο ζευγάρι Ελλήνων που δεν θα έχει τα ίδια δικαιώματα", επεσήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για διάκριση που πρέπει να αντιμετωπιστεί. "Είναι σκληρός πυρήνας προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", πρόσθεσε.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Χρήστος Ζώης, υπενθύμισε ότι η Ν.Δ. ψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ετερόφυλα ζευγάρια, θεωρώντας ότι ήταν ώριμες οι συνθήκες. Όμως για τα ομόφυλα ζευγάρια ακόμα "διερευνά το θέμα" και θα υπάρξει "διάλογος διαρκείας ώς την ώρα που θα ωριμάσουν οι συνθήκες"...

"Είναι ένα ζήτημα υπαρκτό στην κοινωνία μας. Απασχολεί πολλούς συμπολίτες μας και οφείλουμε να δώσουμε τη δέουσα προσοχή. Οφείλουμε, λοιπόν, να το αντιμετωπίσουμε", αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, υποστηρίζοντας "το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στην ισονομία και στην ισοπολιτεία, παντού και σε κάθε τομέα: στα εργασιακά δικαιώματα, στη φορολογία, στην παιδεία, στην υγεία, στην ασφάλεια, στα κοινωνικά δικαιώματα".

Η εισηγητής του ΚΚΕ, Εύα Μελά, συνέδεσε το ζήτημα του συμφώνου συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών με την υιοθεσία παιδιών, εκτιμώντας ότι αυτό θα προκύψει στο μέλλον και υποστήριξε ότι η πρόταση νόμου "έρχεται προεκλογικά και για επικοινωνιακούς λόγους". Περισσότερο καθαρός ήταν στην αρνητική τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Γιώργος Γεωργίου, που είπε ότι τα ομόφυλα ζευγάρια τα καλύπτει το αστικό δίκαιο, ότι θα ζητήσουν να ενταχθούν στο σύμφωνο συμβίωσης και οι μετανάστες που πιστεύουν στην πολυγαμία και ότι έτσι πλήττεται ο θεσμός του γάμου...


Πηγή: http://enedra.blogspot.com/2009/09/blog-post_04.html

7 σχόλια:

pisoglendis είπε...

Αυτο ειναι το δελτίο τύπου απο την μεριά της ΟΛΚΕ

Δελτίο Τύπου
Θέμα: Σύμφωνο Συμβίωσης

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2009 τελευταία ημέρα εργασιών του Κοινοβουλίου πριν τις εκλογές συζητήθηκε χωρίς ψηφοφορία, στο Β΄θερινό τμήμα της Βουλής, η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για σύμφωνο συμβίωσης, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα ομόφυλα ζευγάρια.

Η κ. Καϊλή έκανε μια συνοπτική παρουσίαση των διατάξεων του νόμου ισχυριζόμενη ότι αποτελεί ένα θετικό μέτρο και για τα ομόφυλα ζευγάρια που συντείνει προς την ισότητα. Ο κ. Παπουτσής έκανε λόγο για αναφαίρετο δικαίωμα σε ισονομία και ισοπολιτεία, την οποία ακατανόητα και άδικα αρνήθηκαν τα δικαστήρια πρόσφατα, παραπέμποντας στην ακύρωση των γάμων της Τήλου. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ισότητας σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, η εργασία, η ασφάλιση και η φορολογία. Στήριξε το δικαίωμα στην διαφορετικότητα και το δικαίωμα να ζει κανείς όπως επιθυμεί, τάχθηκε κατά της περιθωριοποίησης και είπε ότι η αναγνώριση των ομόφυλων ζευγαριών αποτελεί ένδειξη πολιτισμού. Παρά τον προεκλογικό οίστρο περί ισότητας των δύο εκπροσώπων, τους ενημερώνουμε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αποκλείει το ενδεχόμενο τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, καταστρατηγώντας έτσι την αρχή της ισονομίας και της ισοπολιτείας.

Ο κ. Τσούκαλης του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκτενή αναφορά στην ανάγκη εφαρμογής τόσο συμφώνου συμβίωσης όσο και πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και στο γεγονός ότι τα σύμφωνα συμβίωσης επινοήθηκαν και εφαρμόζονται για τα ζευγάρια αυτά παρά για τους ετεροφυλόφιλους.

Τη Ν.Δ. εκπροσώπησε η κ. Κόρκα-Κώνστα η οποία επανέλαβε όσα είχε πει στην αρμόδια επιτροπή η κ. Παπακώνστα, ότι δηλαδή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι ρατσιστική, κάνει διαχωρισμούς και διακρίσεις, ότι ο σεβασμός που δείχνει μια χώρα στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχει καμία σχέση με την συμπεριφορά απέναντι στις λεσβίες, του γκέι και τους/ις αμφισεξουαλικούς/ές και ότι τέτοιες συγκρίσεις είναι άδικες. Το λόγο πήρε και ο υφυπουργός εσωτερικών κ. Ζώης ο οποίος είπε ότι η ΝΔ επεξεργάζεται το θέμα παρόλο που η κοινωνία δεν είναι ακόμα ώριμη για κάτι τέτοιο. Εξέφρασε επίσης, τη θέληση της ΝΔ να διερευνήσει σε βάθος το θέμα και όχι με προχειρότητα. Ενημερώνουμε τη Ν.Δ. ότι και οι λεσβίες, οι γκέι, οι αφμισεξουαλικοί/ες και τρανσέξουαλ είναι άνθρωποι και συνεπώς τα δικαιώματά τους ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να σέβεται, ανεξαρτήτως ωριμότητας της κοινωνίας.

pisoglendis είπε...

Η κ. Μελά του ΚΚΕ εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το σύμφωνο συμβίωσης πλησιάζει πάρα πολύ τον πολιτικό γάμο, καθώς αυτό σημαίνει ότι μελλοντικά θα υπάρξει και ζήτημα υιοθεσιών από ομόφυλα ζευγάρια. Για το ΚΚΕ «εκεί υπάρχει πρόβλημα». Παρόλ� αυτά η εκπρόσωπος του ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ της ισότητας και του σεβασμού των ομοφυλοφίλων. Ενημερώνουμε την κ Μελά ότι το θέμα των τεκνοθεσιών από ομόφυλα ζευγάρια το έχουμε θίξει πολλές φορές.

Ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ κ. Γεωργίου ξεκίνησε συγκρίνοντας τις προϊστορικές οικογένειες με εκείνες των λιονταριών και συνέχισε λέγοντας ότι τα ομόφυλα ζευγάρια καλύπτονται ήδη από το Αστικό Δίκαιο, αλλά ότι δεν έχουν αντίρρηση στην επέκταση του συμφώνου ώστε να τα περιλαμβάνει. Εξέφρασε όμως τους φόβους του ότι κάτι τέτοιο θα σημάνει μελλοντικά την έλευση της πολυγαμίας, την καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών και την υπονόμευση του γάμου. Ενημερώνουμε τον κ. Γεωργίου ότι στα λιοντάρια όπως και σε άλλα είδη παρατηρούνται σταθερά ομοερωτικές πρακτικές.

Όλοι οι εκπρόσωποι έκαναν λόγο για «σεξουαλικά διαφορετικούς» και «σεξουαλική προτίμηση», όρους τους οποίους βρίσκουμε προσβλητικούς και ανακριβείς.

Η ΟΛΚΕ εμμένει στην άποψή της ότι το σύμφωνο συμβίωσης είναι ένα νομοθέτημα το οποίο αρνείται την ισότητα στα ομόφυλα ζευγάρια και ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί λύση στο ζήτημα της αναγνώρισης των ομόφυλων ζευγαριών. Ως εκ τούτου οι θέσεις όλων των κομμάτων του Κοινοβουλίου πλην του ΣΥΡΙΖΑ κρίνονται ομοερωτοφοβικές και μακριά από κάθε έννοια ισότητας. Εν όψει εκλογών και μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσης, η ΟΛΚΕ έχει ετοιμάσει ερωτηματολόγιο σχετικά με τις θέσεις των κομμάτων για τα ζητήματα που αφορούν την κοινότητά μας και προτίθεται να συναντηθεί με όλα, ώστε να τους εκθέσει τις θέσεις της.

Γνωρίζοντας ότι οι γκέι και οι λεσβίες βρισκόμαστε παντού, αναρωτιόμαστε λοιπόν ποιες είναι οι απόψεις των λεσβιών και γκέι κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, δεδομένου ότι ουδέποτε έχουν εκφράσει ανοιχτά την άποψή τους σε συζητήσεις του κοινοβουλίου που αφορούν την κοινότητά μας.

Αθήνα 3.9.2009
Το Δ.Σ.

pisoglendis είπε...

στην σελίδα www.gayworld.gr
υπάρχουν και τα πρακτικά της Βουλής απο την ημέρα εκείνη

Hfaistiwnas είπε...

Καλημέρα προς το παρόν...

bear είπε...

Βρε μαυρίστε τους να βάλουν μυαλό.

spy_force είπε...

ΨΗΦΙΖΩ δεξια!

pisoglendis είπε...

εγω οπως με κατηγορούν αριστέρα..

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget