29/9/09

Οι απαντήσεις των κομμάτων στα ερωτήματα της ΟΛΚΕ


Εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου η ΟΛΚΕ απηύθυνε προς τα πολιτικά κόμματα ένα ερωτηματολόγιο, ώστε να μπορέσουν τα κόμματα να εκφράσουν τις θέσεις τους για κάποια από τα βασικά ζητήματα που αφορούν την κοινότητα των λεσβιών, των gay, των αμφισεξουαλικών και των τρανς.

Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Οικολόγοι Πράσινοι και το ΠΑΣΟΚ. Οι απαντήσεις τους κρίνονται γενικά θετικές, αν και όχι απόλυτα ικανοποιητικές. Επισυνάπτουμε τις απαντήσεις των κομμάτων αυτών και υπενθυμίζουμε ότι σε αντίστοιχο ερωτηματολόγιο της ΟΛΚΕ για τις ευρωεκλογές είχαν απαντήσει τα ίδια κόμματα.

Δεν απάντησαν (όπως και στις ευρωεκλογές) η ΝΔ, το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ, μπορούμε όμως, να υποθέσουμε με σχετική ασφάλεια την αρνητική στάση τους απέναντι στα περισσότερα αιτήματά μας, από διάφορες δηλώσεις και πράξεις εκπροσώπων και κομματικών στελεχών τους:

Η ΝΔ ψήφισε στη Βουλή νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης το οποίο ρητά, χωρίς καμία απολύτως αιτιολόγηση και για πρώτη φορά παγκοσμίως αποκλείει τα ομόφυλα ζευγάρια. Η κα. Παπακώστα, όπως και ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Χατζηγάκης δήλωσαν ότι η κυβέρνηση δεν είναι κάθετα αντίθετα στο ενδεχόμενο της επέκτασης και ότι μελετά το θέμα. Όταν, όμως ήρθε πρόταση του ΠΑΣΟΚ για επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, η ΝΔ απέρριψε ρητά αυτό το ενδεχόμενο. Η δε κα. Παπακώστα είπε ότι δεν είναι κριτήριο σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και ότι (άκουσον, άκουσον) οι λεσβίες και οι gay πολίτες ήδη απολαμβάνουν ισότητας στην ελληνική κοινωνία, αποδεικνύοντας έτσι ότι η ΝΔ δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα μιας μεγάλης μερίδας των πολιτών.

Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Χατζηγάκης, έσπευσε να δηλώσει μετά την τέλεση των γάμων των δύο ομόφυλων ζευγαριών στην Τήλο (Ιούνιος 2008) ότι είναι άκυροι και ανυπόστατοι.

Δυστυχώς, η ομοερωτοφοβία χαρακτηρίζει τις δηλώσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της ΝΔ. Όπως για παράδειγμα του κ Ιωαννίδη που είχε πει ότι η ελληνική τηλεόραση έχει πήξει στις αδερφές, ενώ ο κ. Γιακουμάτος ως υπουργός της κυβέρνησης μάλιστα είχε πει «τι δουλειά έχω να μιλάω εγώ για τον πούστη τον Μήτσο τον υδραυλικό». Κανείς τους δεν ζήτησε ποτέ συγνώμη για τις βάρβαρες εκφράσεις του και κανείς τους δεν έτυχε έστω κάποιας αποδοκιμασίας ή επίπληξης. Προφανώς υπάρχει στήριξη και ανοχή αυτών των θέσεων και στάσεων τόσο από το εσωτερικό όσο και από την ηγεσία της ΝΔ.

Το ΚΚΕ σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του δεν αναγνωρίζει άλλες διαφοροποιήσεις πέρα από τις ταξικές. Θεωρούμε ότι αυτή η απαρχαιωμένη θέση είναι πρόσχημα πίσω από το οποίο κρύβεται η ηγεσία του ΚΚΕ, για να κρατά τις λεσβίες και τους gay στο περιθώριο της πολιτικής του ατζέντας. Υπενθυμίζουμε δε ότι το ΚΚΕ αναγνωρίζει διαφορές πέρα από τις ταξικές, καθώς έχει ταχθεί κατά των διακρίσεων με βάση το φύλο και υπέρ της βελτίωσης της θέσης της γυναίκας. Η κα. Μελά ψήφισε παρόν, άρα ουσιαστικά κατά της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, λέγοντας ότι το ΚΚΕ έχει πρόβλημα με τις υιοθεσίες από ομόφυλα ζευγάρια. Για τον ίδιο λόγο τάσσονται κατά του πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφύλων. Ο κ. Σκυλάκος είχε πει χαρακτηριστικά ότι «ο πυρήνας του γάμου ιστορικά … είναι για να εξασφαλιστεί … η διαιώνιση του είδους, η αναπαραγωγή, ότι θα υπάρξουν τα παιδιά από το γάμο … να εξασφαλίζεται δηλαδή η αναπαραγωγή.» Ελπίζουμε να κατανοήσει το ΚΚΕ ότι βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και ότι ο θεσμός του γάμου έχει αλλάξει από τότε που γράφτηκαν «Το Κεφάλαιο» και το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο».

Τη στάση του ΛΑΟΣ την κρίνουμε ως εντελώς δημαγωγική και λαϊκίστικη. Ενώ αρχικά είχε ταχθεί υπέρ του συμφώνου συμβίωσης με δηλώσεις του προέδρου του κ. Καρατζαφέρη, στο Κοινοβούλιο που τίθεται και η ουσία το ζητήματος το ΛΑΟΣ τάχθηκε κατά λέγοντας ότι υπονομεύει το γάμο. Στο ζήτημα της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΛΑΟΣ έθεσαν την ομοφυλοφιλία στην ίδια κατηγορία με την κτηνοβασία και την παιδοφιλία, ενώ ειρωνικά εξέφρασαν την ανησυχία τους για νομική αναγνώριση της πολυγαμίας, αν αναγνωριστούν οι σχέσεις των ομόφυλων ζευγαριών. Την τελευταία μέρα εργασιών της Βουλής ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ είπε ότι γενικά το κόμμα του είναι υπέρ της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια κάνοντας μία ακόμα στροφή 180 μοιρών. Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη, γιατί καλύπτονται επαρκώς από ιδιωτικά συμφωνητικά. Βέβαια, αν ίσχυε κάτι τέτοιο δεν θα υπήρχε ανάγκη συμφώνου συμβίωσης ούτε για τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Γενικά, μας ανησυχεί η ταύτιση των θέσεων του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ, αλλά ελπίζουμε ότι η αριστερά δεν θα μας απογοητεύσει. Επίσης, με ευχαρίστηση σημειώνουμε ότι σε αυτές τις εκλογές θα κατέβουν ως υποψήφιοι και ανοιχτά λεσβίες και gay. Πρόκειται για το Νίκο Μυλωνά ιδρυτικό μέλος της ΟΛΚΕ στην Ά Αθήνας και τη Σοφία Σκουλίδη στη ΄Β Θεσσαλονίκης. Και οι δύο είναι στα ψηφοδέλτια των Οικολόγων Πράσινων

10 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Λέμε και ξελέμε!
Καλή επιτυχία!

Owain Glyndwr είπε...

Έχουμε πολύ πιο σοβαρά θέματα στις εκλογές αυτές από την εκμετάλλευση των ομοφυλόφιλων από κάποιους!

gay super hero είπε...

Αυτές δεν είναι οι απαντήσεις των κομμάτων. Αυτά είναι τα σχόλια της ΟΛΚΕ.

Βέβαια -αν κρίνω από τις απαντήσεις του ΠαΣοΚ π.χ.- μάλλον αυτοί που στέλνουν τα ερωτηματολόγια είνι οι ίδιοι που δίνουν και τις απαντήσεις :-)

@ owain

Συμφωνώ ότι έχουμε πολύ πιο σοβαρά θέματα από το ποιος θέλει να εμφανίζεται ως προστάτης μας. 'Οπως π.χ. ότι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα και πρέπει να βρούμε τρόπους να τα αποκτήσουμε.

xipasmenos είπε...

Το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να βγει κυβέρνηση μέχρι και τους γάμους ανέμεσα σε ζωα και ανθρώπους θα δεχόταν, αμέσως μόλις βγουν θα το ξεχάσουν....δεν είναι θέμα κομάτων, είναι θέμα κουλτούρας των γέρων που στελεχώνουν τα κόματα.....δυστυχώς δεν έχουμε 21 αιώνα στην Ελλάδα ακόμα!

Στέλιος είπε...

Συγγνώμη αλλά καμία πρόοδο δεν μπορούμε να πετύχουμε με 2 υποψήφιους στους Οικολόγους-Πράσινους, όσο καλές προθέσεις και αν έχουν τα 2 αυτά παιδιά, πολύ απλά διότι το κόμμα αυτό δεν έχει παρεμβατικότητα και ίσως μείνει και εκτός Βουλής. Γι'αυτό και ψηφίζουμε Γιώργο Παπανδρέου, ώστε την επόμενη ημέρα να μπορούν να προωθηθούν σοβαρά τα ζητήματα. Δυστυχώς, η κουλτούρα κάποιων ανθρώπων του χώρου μας παραμένει κλασικά βαλκανική, οπότε και δεν αναμένω να μελετήσουν σοβαρά τις απαντήσεις των κομμάτων και να διαπιστώσουν έτσι ότι το Πασόκ (που πολλοί το κατηγορούν έτσι απλά γιατί το "απολιτίκ" είναι της μόδας!) είναι αυτό που τελικά δίνει τις πιο θετικές απαντήσεις (http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4538701).

gay super hero είπε...

@ stelios

Μια χαρά τα λέει και το ΠαΣοΚ και ο ΣυΡιζΑ και οι Ο-Π (όχι όλα - για το θέμα των παιδιών και της οικογένειας κανείς δεν απαντάει ουσιαστικά). Το θέμα είναι ότι τα ψιθυρίζουν σε μας όταν δεν τους ακούει κανείς και όταν μιλάνε σε άλλα ακροατήρια δεν βγάζουν τσιμουδιά. Και αυτό δυστυχώς επηρεάζει και τη στάση τους μετεκλογικά.

Επίσης οι απαντήσεις του ΠαΣοΚ μου φαίνεται ότι ακολουθούν κατά γράμμα το ύφος και το λεξιλόγιο συγκεκριμένης ακτιβίστριας που από ό,τι γνωρίζω δραστηριοποιείται και στην ΟΛΚΕ. Γι αυτό ρωτάω αν αυτοί που στέλνουν τα ερωτηματολόγια τα απαντάνε κιόλας.

Spoooky είπε...

μαλακιες για κανα λευκο το κοβω εγω να ψηφιζω ολο λενε λενε λενε και ποτε δεν κανουν τιποτα μονο υποσχεσεις για να παρουν ψηφους...

Ανώνυμος είπε...

Ένας καλόγερος σε κάποια επίσκεψη στην Αθήνα, γυρίζει, γυρίζει και στο
τέλος, κουρασμένος, κάθεται σ` ένα καφενείο.

Μια κυρία στο διπλανό τραπέζι τον ρωτάει:

- Είσαστε αληθινός καλόγερος;

- Να σου πω, ράσα φοράω, σε μοναστήρι μένω, σε όλες τις αγρύπνιες και τις ακολουθίες πάω, νηστεύω, προσεύχομαι, έχω γέροντα. Νομίζω ότι είμαι
κανονικός καλόγερος... Εσύ τι είσαι;

-Εγώ, είμαι λεσβία.... Απ` το πρωί που θα σηκωθώ μέχρι το βράδυ που θα πάω για ύπνο όλο γυναίκες σκέφτομαι. Και στον ύπνο μου όλο γυναίκες ονειρεύομαι. Και για σεξ, μόνο γυναίκες θέλω....

Μετά από λίγο αδειάζει το διπλανό τραπέζι. Ο καλόγερος έχει πέσει σε
σκέψεις.

Ένα ζευγάρι έρχεται και κάθεται δίπλα του. Κι αυτοί σε λίγο, τον ξαναρωτούν:

- Είστε πραγματικός καλόγερος;

Και ο καλόγερος:

- Έτσι νόμιζα, αλλά μάλλον λεσβία είμαι τελικά...

pisoglendis είπε...

gay hero

Αυτές δεν είναι οι απαντήσεις των κομμάτων. Αυτά είναι τα σχόλια της ΟΛΚΕ.

Εχεις δίκιο
βρήκα και τις απαντήσεις...

σύντομα κοντά σας

pisoglendis είπε...

ανώνυμε
φανταστικό ανέκδοτο

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget