21/9/09

Ακυρώθηκε η Pride στο Βελιγράδι


Το Athens Pride στο πλευρό του Beοgrad PrideΑύριο, Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου επρόκειτο να διεξαχθεί η Παρέλαση Περηφάνιας (Pride Parade) στο Βελιγράδι. Μια μέρα πριν, οι Αρχές απέσυραν την υποστήριξη προστασίας για το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα μιας ειρηνικής διαδήλωσης στο κέντρο της πόλης.

Η πρώτη προσπάθεια παρέλασης Υπερηφάνειας (Pride Parade) στο Βελιγράδι το 2001 βάφτηκε με αίμα από ομοφοβικούς ακροδεξιούς. Φέτος η προσπάθεια είχε την υποστήριξη τοπικών πολιτικών και καλλιτεχνικών φορέων, διεθνών οργανώσεων (ILGA-Europe, InterPride, Human Rights Watch, Διεθνής Αμνηστία, OSCE και ΕΟΑ) αλλά και μια πολύμηνη συνεργασία με Κυβέρνηση και Αρχές.

Το Athens Pride έστειλε αντιπροσωπεία 4 ατόμων στο Βελιγράδι, τα οποία δεχτήκανε επίθεση αμέσως μετά την άφιξή τους (πρωί Σαββάτου), ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς. Αντιπροσωπεία έχουν στείλει και άλλες ελληνικές ομάδες.

Το Athens Pride θα συνεχίζει να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση κάθε ανθρώπου και ειδικότερα των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανσεξουαλικών αδερφών μας στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια, αλλά και σε όλο τον κόσμο. To Athens pride αισθάνεται την υποχρέωση να εντείνει τις προσπάθειές του για διεθνή συνεργασία και αλληλεγγύη.
Θυμίζουμε, ότι το Athens Pride στήριξε τον περασμένο Ιούνιο το Sofia Pride, φιλοξενώντας στην κεντρική μας εκδήλωση στις 13.06.2009 αντιπροσωπεία 9 ατόμων από τη Σόφια και αποστέλλοντας μαζί με την ΟΛΚΕ 25 άτομα στο πράιντ της Σόφιας στις 27.06.2009.

Η Οργανωτική Επιτροπή 2010

7 σχόλια:

pisoglendis είπε...

http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5gqcMkfBPq0jvIitmnTYhZ2_6PmVQ

pisoglendis είπε...

Βελιγράδι 19/9/09


Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε απο τους διοργανωτές του pride στο Βελιγραδι, η τελική συνέντευξη τύπου πριν απο την αυριανή παρέλαση υπερηφάνειας. Εκτός του οτι το pride δεν θα πραγματοποιηθεί, λόγω των υψηλών κινδύνων για την ασφάλεια και λόγω της έλλειψης συνεργασίας από την πλευρά του κράτους και της αστυνομίας για τη διασφάλιση της εκδήλωσης- ακόμα η Σέρβικη αστυνομία ανακάλεσε την άδεια για πραγματοποιηθεί το pride στην προγραμματισμένη τοποθεσία στο κέντρο της πόλης.


Αυτό συμβαίνει μετά από μήνες σχεδιασμού από την οργανωτική ομάδα, και επανειλημμένες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, τον υπουργό για τις μειονότητες, και τον σέρβο πρωθυπουργό και πρόεδρο, ότι το pride θα είναι εξασφαλισμένο και προστατευμένο.


Μια πλήρης μελέτη ασφάλειας ανατέθηκε περισσότερο από τρεις μήνες πριν, απο τους διοργανωτές του pride, και πραγματοποιήθηκε απο την υπηρεσία άμυνας του πανεπιστημίου, κατασκευάζοντας μια λεπτομερή στρατηγική με όλες τις υλικοτεχνικές δυνατότητες, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το pride με ασφάλεια, με πλήρης οδηγίες για το πώς η αστυνομία θα εξασφάλιζε την είσοδο των συμμετεχόντων του pride στην παρέλαση, την ασφάλειά τους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και την δυνατότητα να εγκαταλείψουν την εκδήλωση

ανενόχλητ@.


Αυτή η μελέτη ασφάλειας έκανε επίσης λεπτομερείς συστάσεις για προληπτικά μέτρα που θα μπορούσαν να παρθούν απο την αστυνομία, κατα τους μήνες που προηγήθηκαν του pride για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της βίας. Η αστυνομία δεν είχε λάβει υπόψιν της αυτά τα μέτρα και παρά τις συναντήσεις μηνών με τους διοργανωτές του pride και τις καθημερινές συναντήσεις -τις τελευταίες δυο εβδομάδες-απέτυχαν να δράσουν με βάση τα μέτρα ασφαλείας και αντί γι αυτο επέλεξαν την τακτική της πίεσης στους διοργανωτές για την ακύρωση της εκδήλωσης.


Μέσα στις τελευταίες 48 ώρες, η αστυνομία σε συναντήσεις με τους διοργανωτές του pride, αρνήθηκε οποιαδήποτε συνέργασία για την εξασφάλιση της ασφάλειας του pride, ασκώντας περαιτέρω πίεση στους διοργανωτές για να το ακυρώσουν.


Η αστυνομία αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη για την τήρηση της δημόσιας τάξης κατά τη διάρκεια του pride. Αντ' αυτού λένε στους διοργανωτές του pride οτι αυτοι θα θεωρούνταν υπέυθυνοι για οποιαδήποτε καταστροφή δημοσίας περιουσίας παο τους χούλιγκαν και φασιστικές ομάδες οι οποίες οργάνωναν μια βίαιη απάντηση στο pride.

pisoglendis είπε...

Την περασμένη εβδομάδα, τα σχέδια των φασιστικών ομάδων για την βία ως προς τους συμμετέχοντες του pride δημοσιεύθηκε στα σερβικά μέσα ενημέρωσης, τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν καλέσματα για το λιντσάρισμα και τον ξυλοδαρμό ΛΟΑΤ κόσμου που θα συμμετείχε στο pride. Η Σερβία έχει νόμους ενάντια στο λόγο του μίσους, αλλά απο την μεριά της εξουσίας δεν έχει γίνει ποτέ καμία δίωξη αντ 'αυτού η επίσημη γραμμή ήταν ότι αυτή είναι μια συζήτηση, μία ανταλλαγή απόψεων.


Δημόσιες δηλώσεις για την υποστήριξη του pride έγιναν σε επίπεδο Ευρωπαικού κοινοβουλίου, καθώς αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σερβία που θα σηματοδοτούσε το τέλος της κυριαρχίας της βίας απο την δεξιά πτέρυγα πάνω στα δικαώματα ομάδων μειονοτήτων και την είσοδο της σέρβικής κοινωνίας σε μια νέα περίοδο πιο ανοιχτής ισότητας.


Η αστυνομία πρόσφερε έναν εναλλακτικό χώρο στις παρυφές της πόλης, εν τούτοις δεν είναι γνωστό το πως η διοργάνωση θα ήταν καλύτερα περιφρουρημένη απο το μέρος οπου αρχικά είχε συμφωνηθεί. Σήμερα οι διοργανωτές του pride, έχουν ζητήσει επίσημα απο την αστυνομία να λάβει μέτρα κατα των οργανώσεων της φασιστικής και δεξιάς πτέρυγας που προωθούν τον λόγο μίσους στον τύπο ενάντια στον ΛΟΑΤ κόσμο και στο pride.

Οι διοργανωτες του pride συναντήθηκαν και σήμερα για να συζητήσουν πιθανείς δράσεις, για να διαδηλώσουν κατά αυτής της αποτυχίας του σερβικου κράτους και της αστυνομίας για να υπερασπιστεί τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα μας, το δικαίωμα να περπατάμε με ασφάλεια στους δρόμους.


Ζητάμε την υποστήριξη και την δράση σας

Παρακαλώ διαδώστε την πληροφορία

γράψτε κείμενα καταγγελίας στους ακόλουθους πολιτικούς

η οργανώστε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Σερβίας στις χώρες σας.


Γράψτε σε


Boris Tadić

Predsednik Republike Srbije

Andrićev Venac 1

11000 Beograd

Tel: +381 11 3632 007, 3632 136

Fax: +381 11 658 584, 361 78 65

Email: kontakt.predsednik@predsednik.rs

Prime Minister - President of the Serbian Government

Mirko Cvetkovic

Predsednik Vlade Republike Srbije

Nemanjina 11

11000 Beograd

Serbia

Tel: +381 11 3617-719

Fax: +381 11 3617-609

Email: predsednikvladesrbije@srbija.sr.gov.rs

First Deputy Prime Minister and Minister of Interior

Ivica Dačić

Nemanjina 11

11000 Beograd

Serbia

Tel/Fax: +381 11 3617-586

Email: kabinet.zpv@sr.gov.rs

E-mail: muprs@mup.sr.gov.yu

www.mup.sr.gov.yu

Mayor of Belgrade

Dragan Djilas

Dragoslava Jovanovića 2, 3229-678

Email:

Minister of Human and Minority Rights

Svetozar Ciplic

Bulevar Mihajla Pupina 2

11000 Beograd

Email: kabinet@ljudskaprava.gov.rs

Belgrade Pride 2009

www.belgradepride.rs

info@belgradepride.rs

belgradepride@gmail.com

Hfaistiwnas είπε...

:)

Ανώνυμος είπε...

e kala...

den 8a allaxoun ta pragmata me to pride!!!
min to megalopoioume...

oi nootropies dystyxws menoun idies me osa pride kai na ginoun, eidika an i eikona pou dinoume kai emeis oi idioi einai tou sourgelou kai tou xazoxaroumenou sexomanous!!!

pisoglendis είπε...

Για το Βελιγράδι ειχε τεράστια συμβολική σημασία και όλες οι πορείες δεν ειναι φτερά και πλατφόρμες με χορό..
κάποιες χώρες στερούνται βασικά δικαιώματα για τα οποία ακόμα πολεμάνε..

οι νοοτροπίες αλλάζουν οταν εμεις βγαίνουμε στην επιφάνεια και δείχνουμε οτι υπάρχουμε
με οποιον τρόπο υπάρχουμε..

pisoglendis είπε...

22.09.09, 04:12
(του Ν. Πέλπα)

Η αστυνομία του Βελιγραδίου προχώρησε, χθες, στη σύλληψη 35 ατόμων, μελών ακροδεξιών οργανώσεων, που προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης, παραβιάζοντας σχετική απαγόρευση, που εξέδωσε το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών.

Οι ακροδεξιοί προσπάθησαν να συγκεντρωθούν στο κέντρο του Βελιγραδίου για να πανηγυρίσουν την ακύρωση της παρέλασης των ομοφυλοφίλων - Gay Pride - που ήταν προγραμματισμένη για χθες, Κυριακή.

Η παρέλαση των ομοφυλοφίλων ακυρώθηκε ύστερα από την προειδοποίηση της αστυνομίας ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια των συμμετεχόντων.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας απαγόρευσε, επίσης, κάθε συγκέντρωση στο κέντρο του Βελιγραδίου.

Οι συλληφθέντες ανήκουν στις ακροδεξιές οργανώσεις "Κίνημα 1389" και "ΟBRAZ", που διακηρύττουν την εθνική καθαρότητα της Σερβίας και πολλές φορές στο παρελθόν μέλη τους είχαν καταδικαστεί για ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον των Ρομά και άλλων εθνικών μειονοτήτων.

Ένας εκ των συλληφθέντων παραπέμφθηκε, χθες το βράδυ, σε αυτόφωρο και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 ημερών και, όπως δήλωσε ο αρχηγός της Ασφάλειας Βελιγραδίου, Μίλοραντ Βέλιοβιτς, όλοι θα αντιμετωπίσουν την κατηγορία της διατάραξης της δημόσιας τάξης και ειρήνης.

Στην κατοχή των ακροδεξιών που συνελήφθησαν, βρέθηκαν σιδερογροθιές, βόμβες καπνού, κροτίδες, ενώ όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, σε παρόδους γύρω από τον κεντρικό δρόμο που θα ακολουθούσε η πορεία των ομοφυλόφιλων, ανακαλύφθηκαν, σε διάφορα σημεία, συγκεντρωμένες πέτρες, χρωματισμένες με κόκκινη μπογιά.

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget