1/10/09

Οι απαντήσεις των κομμάτων στην ΟΛΚΕ-ΠΑΣΟΚ


ΠΑΣΟΚ

ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΠΑ.ΣΟ.Κ

Οι θέσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ για θέματα ΛΟΑΤΤο ΠΑΣΟΚ, ως ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημοκρατικό, σοσιαλιστικό κόμμα, έχει θέσει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον πυρήνα της ιδεολογίας του. Οι αγώνες μας για την κατοχύρωση και την επέκταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αγώνες και υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ έχουν μιλήσει κατ' επανάληψη για την ανάγκη οικοδόμησης μιας «δίκαιης κοινωνίας» στην οποία δεν χωρούν διακρίσεις. Σε μια δίκαιη κοινωνία πρέπει να υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως φύλου, θρησκεύματος, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνικής καταγωγής ή ιδεολογικής τοποθέτησης. Ακριβώς γι' αυτό το ΠΑΣΟΚ έχει προτάξει θέσεις, έχει λάβει πρωτοβουλίες και έχει διαμορφώσει πολιτικές με τις οποίες προωθείται η κατοχύρωση των πιο πάνω δικαιωμάτων.

Σύμφωνο Συμβίωσης

Στις 4 Νοεμβρίου 2008 το ΠΑΣΟΚ, μετά από ένα γόνιμο διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ετοίμασε και κατέθεσε στη Βουλή ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για ένα «Σύμφωνο Συμβίωσης» το οποίο θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα τόσο των ετερόφυλων όσο και των ομόφυλων ανύπαντρων ζευγαριών. Η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ ρυθμίζει, χωρίς διακρίσεις, την ένωση ενηλίκων προσώπων με σκοπό την αμοιβαία υποστήριξη και αλληλεγγύη δημιουργίας κοινότητας βίου.

Το «Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης» που ψήφισε στην προηγούμενη Βουλή η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, κρίνεται ως απαράδεκτο και εκτός κάθε έννοιας ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους πολίτες. Ο νόμος αυτός ουσιαστικά θεσμοθετεί τις διακρίσεις σε βάρος ενός σημαντικού τμήματος του πληθυσμού, δηλαδή των ομοφυλόφιλων. Παράλληλα, δημιουργεί ρήγματα στα κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών. Αυτή η ρύθμιση νομιμοποιεί τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις διακρίσεις στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού και, ως εκ τούτου, αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο παραβιάζοντας βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα καταργήσει αυτή την άδικη ρύθμιση.

Ως Ευρωπαίοι σοσιαλιστές έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι δε θα ανεχθούμε εντός της ΕΕ καμία «ιεραρχία διακρίσεων» όπου κάποιες μορφές διακρίσεων θα καταδικάζονται και κάποιες άλλες θα γίνονται ανεκτές. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) έχουμε πρωτοστατήσει στις προσπάθειες έτσι ώστε οι πρόνοιες εναντίον κάθε διάκρισης που αναφέρονται στο Άρθρο 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να καλύπτουν το ευρύτερο δυνατό πεδίο. Έτσι, στις 2 Απριλίου 2009 υπερψηφίσαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την νέα οδηγία για την επέκταση των δικαιωμάτων. Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει σε όλες τις πρωτοβουλίες των ευρωπαίων σοσιαλιστών για να κατοχυρωθεί η ίση μεταχείριση των πολιτών της ΕΕ χωρίς διακρίσεις όταν μετακινούνται στο εσωτερικό της Ένωσης.

Τα πιο πάνω μέτρα είναι αναγκαία γιατί οι εξελίξεις στη σύγχρονη εποχή επιβάλουν έναν ουσιαστικό προβληματισμό για την σύγχρονη έννοια και μορφή της οικογένειας. Χρειάζεται μια σοβαρή ανάλυση των νέων συνθηκών και αναγκών και μια ουσιαστική επανεξέταση των θεσμικών πλαισίων έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας για όλες τις μορφές οικογένειας. Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει την προώθηση του διαλόγου και θα προωθήσει την εφαρμογή ουσιαστικών πολιτικών προς αυτή την κατεύθυνση.

Κατάργηση Διακρίσεων στην Παροχή Αγαθών και Υπηρεσιών

Το ΠΑΣΟΚ έχει σταθεί διαχρονικά ενάντια σε κάθε είδους διάκριση. Τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στο ΕΣΚ έχουμε δεσμευτεί μέσα από το Μανιφέστο μας «να εξασφαλίσουμε ότι η Νομοθεσία της ΕΕ σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών όπως κατοχυρώνονται στη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς θα ενισχύσουμε τη νομοθεσία κατά των διακρίσεων για να εξασφαλίσουμε ίση μεταχείριση ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, αναπηρίας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκείας ή πεποιθήσεων». Υποστηρίζουμε, λοιπόν, την επέκταση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και για τις ΛΟΑΤ τόσο στο Δημόσιο Τομέα όσο και στην παροχή αγαθών και υπηρεσιών, όπως είναι η υγεία και η απασχόληση. Στην παροχή υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης δεν χωράει καμία απολύτως διάκριση.

Το ΠΑΣΟΚ είναι, επίσης, υπέρ της κατάργησης της απαγόρευσης σε γκέϊ άντρες να γίνονται δωρητές οργάνων και αίματος με την δικαιολογία ότι είναι «ομάδα υψηλού κινδύνου για HIV/AIDS». Είναι πλέον και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το ποσοστό HIV/AIDS στους ομοφυλόφιλους δεν είναι μεγαλύτερο από αυτό που υπάρχει στους ετεροφυλόφιλους.

Αγωνιζόμαστε κατά του ρατσισμού και της ομοερωτοφοβίας

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην πρωτοπορία για την καταπολέμηση της ομοερωτοφοβίας, της ρητορικής και των εγκλημάτων μίσους. Γι' αυτό ακριβώς υποστηρίζουμε:

1. Την επέκταση του αντιρατσιστικού νόμου 927/1979 ώστε να προστατεύονται από τα κηρύγματα μίσους και οι ΛΟΑΤ.

2. Τη συνεργασία με όλους τους φορείς και τα εργατικά συνδικάτα για την εξάλειψη των διακρίσεων στην απασχόληση και την ουσιαστική εφαρμογή του νόμου 3304/2005.

3. Τη συνεργασία με και την ενημέρωση των ΜΜΕ έτσι ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο των προσβλητικών και υποτιμητικών αναφορών στις ΛΟΑΤ.

Ως ΠΑΣΟΚ θεωρούμε καθοριστική την ορθή και πλήρη ενημέρωση των πολιτών για ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού έτσι ώστε να σταματήσει η καλλιέργεια και αναπαραγωγή μύθων και στερεότυπων στο επίπεδο της εργασίας, της κοινωνικής συναναστροφής, του σχολείου, της οικογένειας. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των πολιτών, και ειδικά των νέων, θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και, εάν είναι δυνατόν, να εξαφανίσουμε τα φαινόμενα βίας και εκφοβισμού εναντίον των ΛΟΑΤ. Προς αυτή την κατεύθυνση το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει την ανάληψη πρωτοβουλιών και την διαμόρφωση πολιτικών τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών.

Μαζί μπορούμε να κτίσουμε μια συμμαχία για τα δικαιώματα

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπήρξε και παραμένει πρωτοπόρος στις προσπάθειες και πρωτοβουλίες για ενίσχυση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες. Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ όπως και τα δικαιώματα των γυναικών, των μεταναστών, των ατόμων με ειδικές ανάγκες κλπ, εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι επιτακτική, λοιπόν, η ανάγκη να δημιουργηθεί μια ευρύτερη συμμαχία για τα δικαιώματα. Μια συμμαχία η οποία θα εμπνέεται από την προοδευτική αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Η ευρωπαϊκή εμπειρία μας δείχνει ότι η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ όλων των ομάδων που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι προϋπόθεση για να γίνουν αυτά πραγματικότητα για όλους. Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκονται, με πρωτοβουλίες και πολιτικές προτάσεις, στην πρωτοπορία αυτής της μεγάλης προσπάθειας. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε.

Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2009

5 σχόλια:

Aunt Donna είπε...

ναι μη γαμησωωωωω ολοι μαζι μας ειναι ...
μετα να δω τι σκατα θα κανουνε...'
σιχτιρια ρεμαλια..

pisoglendis είπε...

και οι απαντήσεις ε??
έτοιμη για να κυβερνήσουν...
με καύλα και φόρα..
αντε να δούμε..
γιατί εχει να πέσει γιαούρτη..

το σύμφωνο συμβίωσης δεν θα σώσει την Ελλάδα
αλλά να το κάνει ο Γιωργάκης αν και εφόσον εκλεγεί μπράβο του ..

Στέλιος είπε...

Γιωργάκη οι Οικολόγοι σας πάντως απέδειξαν ότι δεν έχουν τα αρ..δια να κυβερνήσουν, προτίμησαν να μείνουν στα λόγια. Οταν μιλάω εγώ...

pisoglendis είπε...

τελικά δεν έχω ακόμη καταλάβει τι έγινε με το θέμα?

βγήκε κάποια σχετική επίσημη ανακοίνωση?

pisoglendis είπε...

Stelio

τελικά βιάστηκανε όλοι να μιλήσουνΗ μόνη πρόταση που έγινε απο το ΠΑΣΟΚ ηταν αυτη στη Μαρία Βασιλάκου πρόεδρο των Πράσινων στην Αυστρία
και ήταν προσωπική αφου γνωρίζεται με τον Γ. Παπανδρέου και την εκτιμά.
Μάλιστα η Βασιλάκου ηταν κατ΄αρχάς θετική αλλά την απέτρεψαν οι οικολόγοι και διαφοροποιεί τη θέση της δηλώνοντας οτι ήθελε στήριξη για να δεχτεί."

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget