1/10/09

Οι απαντήσεις των κομμάτων στην ΟΛΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ


ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΟΛΚΕ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ 2009Υποστηρίζετε την κατάργηση του άρθρου 347 του ποινικού κώδικα που θέτει ελάχιστο όριο ηλικίας συναινετικής σεξουαλική επαφής ατόμων του ίδιου φύλου τα 17 έτη, σε αντίθεση με το άρθρο 339 που προβλέπει τα 15 έτη για την επαφή μεταξύ ατόμων διαφορετικού φύλου;

Είμαστε υπέρ της θέσπισης του ίδιου ορίου αποπλάνησης τόσο για τις ομοφυλοφιλικές όσο και για τις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις.

Πρότασή μας είναι η «συνένωση» των διατάξεων των δύο αυτών άρθρων σε ένα νέο που θα αφορά γενικώς στην αποπλάνηση/ασέλγεια σε παιδιά, ανεξαρτήτως του φύλου τους.Υποστηρίζετε την επέκταση του αντιρατσιστικού νόμου 927/1979, ώστε να προστατεύονται από τα κηρύγματα μίσους και οι λεσβίες, οι γκέι, οι αμφιφυλόφιλοι/ες και οι διαφυλικοί/ες (τρανσέξουαλ/τραντζέντερ).

Ο αντιρατσιστικός νόμος 927/1979 δεν εμπεριέχει καμία ρητή αναφορά στις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Υποστηρίζουμε την επέκτασή του με ρητές προβλέψεις για το «ομοφοβικό έγκλημα» και την ποινικοποίηση και τιμωρία κάθε διάκρισης που γίνεται λόγω φύλου, γένους ή σεξουαλικού προσανατολισμού

Ταυτόχρονα, όμως, επειδή δεν είναι οι νόμοι αυτοί που κυρίως μπορούν να καταπολεμήσουν τις διακρίσεις σε καθημερινό επίπεδο, χρειάζονται θετικές κοινωνικές παρεμβάσεις για την ενημέρωση των πολιτών, την καλλιέργεια της αποδοχής και του σεβασμού της διαφορετικότητας.Στην Ελλάδα απαγορεύεται σε γκέι άντρες να γίνονται δωρητές οργάνων και αίματος, καθώς θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου για HIV/AIDS. Είστε υπέρ της κατάργησης αυτής της διάκρισης καθώς και κάθε άλλης διάκρισης στον τομέα της υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού;

Πρόκειται για ένα καταφανώς αντιεπιστημονικό μέτρο. Δεν εστιάζει στις πραγματικές αιτίες του κινδύνου, που είναι οι μη ασφαλείς πρακτικές στο σεξ τόσο από τους ομοφυλόφιλους όσο και από τους ετεροφυλόφιλους, αλλά αναγορεύει γενικώς τους γκέι σε ομάδα υψηλού κινδύνου και ορίζει ότι όποιος είχε έστω και μία ομοφυλοφιλική επαφή από τη δεκαετία του '70 (!) δεν μπορεί να δώσει αίμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον στιγματισμό ή/και την αποθάρρυνση υγιών ατόμων από την αιμοδοσία.

Είμαστε υπέρ του σωστού υγειονομικού και προληπτικού ελέγχου προς ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως τους δωρητές αίματος ή οργάνων, χωρίς διακρίσεις, ώστε να εξασφαλίζεται αποτελεσματικά τόσο η υγεία των ληπτών, όσο και η εφαρμογή της αρχής της μη διάκρισης λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή άλλης αιτίας.Ποια είναι η γνώμη σας για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης ώστε να περιλαμβάνει τα ζευγάρια του ίδιου φύλου καθώς και για την εφαρμογή του πολιτικού γάμου και για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου; Στηρίζετε έναν ευρύτερο ορισμό της οικογένειας που θα περιλαμβάνει, θα προστατεύει και θα στηρίζει όλες τις μορφές οικογένειας; Υποστηρίζετε την ισότιμη αντιμετώπιση των ομοερωτικών ζευγαριών σε ότι αφορά στις τεκνοθεσίες;

O ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το μόνο ελληνικό κοινοβουλευτικό κόμμα που έχει ταχθεί υπέρ του πολιτικού γάμου ατόμων του ίδιου φύλου, και φυσικά υπέρ του συμφώνου συμβίωσης. Θέση μας είναι ότι τόσο τα ετερόφυλα όσο και τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα τον ένα ή τον άλλο τύπο αστικής σύμβασης (γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης), ανάλογα με την προοπτική, τη διάρκεια και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που οι ίδιοι επιθυμούν να προσδώσουν στη σχέση τους.

Εκτός από τις σχετικές ερωτήσεις μας σε Βουλή και Ευρωβουλή, στηρίξαμε ενεργά την υπόθεση των γάμων ομοφύλων που τελέστηκαν στην Τήλο, για την πραγματοποίηση των οποίων κεντρικό ρόλο έπαιξαν τα ΜΜΕ της αριστεράς «Κόκκινο 105,5» και «Εποχή», ενώ στην τελετή παρίστατο ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας έτσι την στήριξή μας στην πρωτοβουλία. Επίσης, ο Α. Τσίπρας και ο Α. Αλαβάνος ήταν οι μόνοι πολιτικοί αρχηγοί που τοποθετήθηκαν δημόσια υπέρ των γάμων στην Τήλο και ζήτησαν από την πολιτεία να μην επιχειρήσει να τους ακυρώσει. Είναι αυτονόητο ότι και μετά την κήρυξή τους ως ανυπόστατων, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί και στηρίζει τον συνεχιζόμενο δικαστικό αγώνα των δύο ζευγαριών για αναγνώριση πλήρων δικαιωμάτων όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για όλα τα ομόφυλα ζευγάρια.

Γενικότερα, θεωρούμε αναγκαία τη νομική κατοχύρωση του δικαιώματος σύναψης γάμου ή συμβίωσης και δημιουργίας οικογένειας σε κάθε ζευγάρι που το επιθυμεί, ανεξαρτήτως βιολογικού ή κοινωνικού φύλου. Στο πλαίσιο αυτής της νομοθετικής κατοχύρωσης θα πρέπει επίσης να αναγνωρίζονται και να διασφαλίζονται όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το γάμο (περιουσιακά, σύνταξης, τεκνοθεσίας, τεκνοποίησης με κάθε σύγχρονο τρόπο κ.λπ.), όπως ακριβώς ισχύει και για τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Επιπλέον, στη συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης της ΝΔ στην ελληνική βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ -αφού επανέλαβε την άποψή του για τον πολιτικό γάμο- κατέθεσε τροπολογία με την οποία ζητούσε την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια. Δυστυχώς η τροπολογία αυτή δεν υπερψηφίστηκε από κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ). Ομοίως, ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της πρόσφατης πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης που θα περιλαμβάνει τα ομόφυλα ζευγάρια, επισημαίνοντας και πάλι ότι στηρίζει και το δικαίωμα στον πολιτικό γάμο.

Περί οικογένειας

Ο ορισμός της οικογένειας προκύπτει μέσα από μια κοινωνική πραγματικότητα και μέσα από τον καθημερινό τρόπο ζωής των ανθρώπων στις οικογένειες. Σήμερα εμφανίζονται νέες μορφές οικογένειας (π.χ. μονογονεϊκές, ομόφυλα ζευγάρια, ελεύθερες σχέσεις), ενώ επίσης αποσυνδέεται η έννοια των οικογενειακών σχέσεων (π.χ. σχέσεις παιδιού προς γονέα) από το γάμο. Όλο και περισσότερο, ο γάμος παίρνει τον χαρακτήρα μιας θεσμικής αναγνώρισης των σχέσεων μεταξύ κάποιων ανθρώπων (ζευγάρι, γονείς-παιδιά), και δεν αποτελεί το σημείο αφετηρίας και λήξης τους, αφού αυτές υπάρχουν και εκτός γάμου (ή μετά την πιθανή λύση του).

Χρέος της οργανωμένης κοινωνίας είναι να αναγνωρίσει αυτή την πραγματικότητα και να υπερασπιστεί αυτές τις νέες μορφές οικογένειας, αντί να προσπαθεί να τις αγνοήσει, να τις ποινικοποιήσει ή να τις εξαφανίσει. Προς τούτο θα πρέπει να δημιουργηθούν οι αναγκαίες δομές στήριξης (π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί με υπηρεσίες για μονογονεϊκές οικογένειες, νηφάλια παρουσίαση και εξοικείωση των νέων, μέσα από το σχολείο, με όλες τις μορφές οικογενειακής ζωής κλπ.).

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η ισότιμη νομική και πραγματική καθιέρωση του γάμου ομοφύλων, που, μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει να διευρυνθεί νομικά και στην πράξη ο ορισμός της οικογένειας.Τα διαφυλικά άτομα (τρανσέξουαλ και τραντζέντερ) αντιμετωπίζουν καθημερινά διακρίσεις στους τομείς της απασχόλησης, της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και της παροχής αγαθών και υπηρεσιών. Εκτός αυτού υφίστανται λεκτική, σωματική και ψυχολογική βία. Υποστηρίζετε την επέκταση της αρχής της ίσης μεταχείρισης ώστε να καλύπτει και τις περιπτώσεις της ταυτότητας κοινωνικού φύλου και της έκφρασης φύλου;

Θεωρούμε απαραίτητη και αναγκαία όχι μόνο την επέκταση της αρχής της ίσης μεταχείρισης για τα διαφυλικά άτομα -με στήριξη από την πολιτεία της επαγγελματικής τους αποκατάστασης, με την αντιμετώπιση των διακρίσεων εναντίον τους, την ανεμπόδιστη πρόσβασή τους σε δομές υγείας και πρόνοιας- αλλά και την ολόπλευρη οικονομική, ψυχοκοινωνική και θεσμική υποστήριξη των διαφυλικών ατόμων κατά τις διαδικασίες αλλαγής φύλου.

Θα πρέπει να υπάρξουν ειδικά προγράμματα κατάρτισης και ειδικό γραφείο στον ΟΑΕΔ με σκοπό την ενίσχυση της συμβατικής απασχόλησης των διαφυλικών ατόμων και της παροχής ουσιαστικής διεξόδου από την (ουσιαστικά καταναγκαστική) πορνεία. Φυσικά, είναι ταυτόχρονα απαραίτητος ο καθορισμός συγκεκριμένου νομικού πλαισίου για τη σεξουαλική εργασία όσων διαφυλικών ατόμων την ασκούν, ώστε να τους εξασφαλίζει νόμιμη και κατά το δυνατόν ασφαλή βιοποριστική δραστηριότητα.

Τέλος, στηρίζουμε τη νομική αναγνώριση του κοινωνικού φύλου όλων των διαφυλικών ατόμων, ανεξάρτητα από το αν έχουν κάνει επέμβαση αλλαγής φύλου. Επίσης, υποστηρίζουμε τη νομοθετική καθιέρωση της αλλαγής φύλου, ονόματος και επωνύμου στην ταυτότητα των διαφυλικών ατόμων, ώστε να αναγνωρίζεται νομικά η ταυτότητα του βιολογικού φύλου (για όσους/ες έχουν κάνει εγχείριση αλλαγής φύλου) ή του κοινωνικού φύλου (για όσους/ες δεν έχουν κάνει τέτοια εγχείριση).Ποια είναι η γνώμη σας για την εισαγωγή του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία με ισότιμη αντιμετώπιση της ομοφυλοφιλίας και τη λήψη μέτρων κατά των διακρίσεων, του εκφοβισμού (bullying) και της σχολικής βίας;

Όπως έχουμε διατυπώσει και στο κείμενο των θέσεών μας, διεκδικούμε και στηρίζουμε την εισαγωγή στα σχολεία μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από ειδικευμένους δάσκαλους, με σύγχρονα βιβλία και με αναφορές σε όλες τις διαφορετικές σεξουαλικές εκφράσεις και ταυτότητες των ανθρώπων, ώστε οι έφηβοι-ες να αποδέχονται τη διαφορετικότητα χωρίς να ενοχοποιούν τον/την διπλανό-ή τους ή να αυτοενοχοποιούνται.

Επίσης, στηρίζουμε την επαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα καθόλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας (ποιες μορφές τυπικές ή άτυπες μπορούν να παίρνουν οι διακρίσεις, ποιες κατηγορίες πολιτών πλήττονται περισσότερο και γιατί κλπ) καθώς και την καθιέρωση σεμιναρίων για θέματα βίας.Είστε υπέρ της προώθησης πολιτικών ενημέρωσης (και μέσα από τα εργατικά συνδικάτα) για την εξάλειψη των διακρίσεων στην απασχόληση και την πραγματική εφαρμογή του νόμου 3304/2005; Υποστηρίζετε την καταπολέμηση των διακρίσεων για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και στην παροχή αγαθών και υπηρεσιών;

Ναι. Και προς αυτή την κατεύθυνση, συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική εκστρατεία ενημέρωσης για την εξάλειψη των διακρίσεων στην εργασία, η οποία μπορεί να γίνεται τόσο μέσω των συνδικάτων όσο και με τη συνεργασία των φορέων οι οποίοι είναι αρμόδιοι για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

Από την άλλη, προς την κατεύθυνση της πραγματικής εφαρμογής του νόμου 3304/2005, χρειάζεται να υπάρχει φορέας ουσιαστικής εποπτείας και διερεύνησης (π.χ. Επιθεώρηση Εργασίας), καταγγελιών που αφορούν σε διακρίσεις σε βάρος λεσβιών, γκέι, αμφιφυλόφυλων και διαφυλικών σε χώρους εργασίας (αρνητική διάκριση κατά τις διαδικασίες πρόσληψης, απολύσεις, παρενοχλήσεις στην εργασία κλπ), ώστε να λαμβάνονται άμεσα μέτρα και κυρώσεις.Ποια είναι η γνώμη σας για την λήψη μέτρων, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο των προσβλητικών και υποτιμητικών αναφορών και αναπαραστάσεων στα ΜΜΕ των λεσβιών, γκέι, αμφιφυλόφυλων και διαφυλικών (τρανσέξουαλ/ τρανστζέντερ).

Οι προσβλητικές και ρατσιστικές αναφορές και αναπαραστάσεις των λεσβιών, γκέι, αμφιφυλόφιλων και διαφυλικών στα ΜΜΕ, -όπως εξάλλου και κάθε μορφής και απεύθυνσης ρατσιστικό μήνυμα- πρέπει να απαγορεύονται. Αρμόδιο για τον έλεγχο των ΜΜΕ και την επιβολή κυρώσεων σε αυτά είναι το ΕΣΡ, το οποίο δυστυχώς στο παρελθόν δεν έχει επιδείξει την ανάλογη «ευαισθησία», το αντίθετο μάλιστα.

Παρόλ' αυτά, το πρόβλημα των αναπαραστάσεων και της υποτίμησης δεν λύνεται με νομικές απαγορεύσεις. Είναι κυρίως ζήτημα παιδείας, ενημέρωσης και κουλτούρας. Για αυτό το λόγο, εμείς προκρίνουμε τα θετικά μέτρα, όπως τη στήριξη ντοκιμαντέρ, ταινιών και σειρών που περιλαμβάνουν ομοφυλόφιλους ήρωες ισότιμα με τους υπόλοιπους, που παρουσιάζουν τη ζωή ομοφυλόφιλων ατόμων χωρίς να τους μετατρέπουν σε καρικατούρα, που δεν παρουσιάζουν κάποιες μόνο πτυχές της λεγόμενης «γκέι κουλτούρας», που δίνουν έμφαση σε εκείνα τα κομμάτια που συνήθως αγνοούνται (διακρίσεις, οικογενειακή ζωή κλπ), που δεν αναπαράγουν στερεότυπα κλπ.Υποστηρίζετε την κρατική χρηματοδότηση προγραμμάτων ενημέρωσης, ώστε να εκλείψει η παραπληροφόρηση σχετικά με ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας κοινωνικού φύλου που οδηγεί σε στερεότυπα και διακρίσεις;

Ναι και θα ήταν χρήσιμο να αναλάβουν αυτές τις εκστρατείες οι φορείς που σύμφωνα με το Ν. 3304/05 είναι αρμόδιοι για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης, αφού προηγουμένως στελεχωθούν επαρκώς και αποκτήσουν τα κατάλληλα μέσα.

Εκτός από ενημέρωση, όμως, χρειάζεται και έρευνα, την οποία θα μπορούσαν να αναλάβουν το ΕΚΚΕ και τα πανεπιστήμια, για τον εντοπισμό του είδους, των μορφών και της έντασης των διακρίσεων, της εξέλιξης αυτών, του κατά πόσο είναι αποτελεσματικά τα μέτρα που λαμβάνονται κλπ. Να υπάρχει, με αυτόν τον τρόπο, μια συνεχής ροή και τροφοδοσία πληροφοριών από τα κέντρα ερευνών προς τους αρμόδιους φορείς, ώστε να προσαρμόζονται ανάλογα και οι εκστρατείες προκειμένου να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικές, αλλά και το κράτος να προχωράει σε περεταίρω θεσμικές ρυθμίσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των λεσβιών, γκέι, αμφιφυλόφιλων και διαφυλικών.Υποστηρίζετε γενικότερα, την ανάληψη πρωτοβουλιών και πολιτικών για την εξάλειψη της ομοερωτοφοβίας και της βίας;

Βεβαίως. Και προς αυτή την κατεύθυνση, εξάλλου, στοχεύουν οι δράσεις και οι παρεμβάσεις μας.

Η ελεύθερη επιλογή, διαμόρφωση και έκφραση του σεξουαλικού προσανατολισμού των ατόμων, χωρίς φόβο, ντροπή και ψέματα είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Κάθε είδους διάκριση στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού είναι απαράδεκτη. Στηρίζεται στην ομοφοβία, αλλά και στα πρότυπα που παράγει και επιβάλει η κυρίαρχη ιδεολογία για τους ρόλους των φύλων και τη λειτουργία της οικογένειας και οδηγεί τελικά στην περιθωριοποίηση όσων διαφοροποιούνται από αυτά.

Δυστυχώς, αυτά δεν συμβαίνουν «κάπου αλλού» ή «κάπου μακριά». Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες όπου εξακολουθούν να υπάρχουν κοινωνικές, οικονομικές και θεσμικές διακρίσεις απέναντι στους γκέι, τις λεσβίες και τους/τις τρανς.

Ο δρόμος για τον πλήρη τερματισμό των αρνητικών διακρίσεων και της βίας απέναντι σε λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους-ες, διαφυλικούς-ες έρχεται μέσα από την καταπολέμηση της ομοφοβίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει την ευθύνη που έχει να ανοίγει τα θέματα αυτά προς την κοινωνία και την πολιτεία με παρεμβάσεις κοινοβουλευτικές, θεσμικές και κινηματικές, όπως έχει εξάλλου κάνει συστηματικά και υπεύθυνα μέχρι σήμερα. Αγωνιζόμαστε ώστε ο λόγος υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, λεσβιών, αμφιφυλόφιλων και διαφυλικών να βρει έκφραση σε όλους τους χώρους όπου δραστηριοποιούμαστε. Επιπλέον, σε ότι αφορά τη βία, πιστεύουμε ότι ειδικά σεμινάρια θα πρέπει να γίνονται τόσο σε σχολεία όσο και στις Σχολές της Αστυνομίας

Στηρίζουμε όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με κινήματα και φορείς του χώρου. Εξάλλου, είμαστε μια πολιτική δύναμη που στήριξε το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας (Athens Pride) από την πρώτη κιόλας χρονιά διοργάνωσής του, το 2005.

4 σχόλια:

pisoglendis είπε...

O ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το μόνο ελληνικό κοινοβουλευτικό κόμμα που έχει ταχθεί υπέρ του πολιτικού γάμου ατόμων του ίδιου φύλου, και φυσικά υπέρ του συμφώνου συμβίωσης

πλάκα κάνουν ?
μόνο η γιαγιά μου δεν έχει ταχθει ακόμα υπέρ

Ephemeron είπε...

"πλάκα κάνουν ?
μόνο η γιαγιά μου δεν έχει ταχθει ακόμα υπέρ"
Χα-χα-χα, Καλο!!!

κούνελος είπε...

τουλάχιστον όμως έχουν "σαφώς διαμορφωμένη θέση" για την τεκνοθεσία

pisoglendis είπε...

Ephemeron

δεν ζει αλλιώς και αυτη υπέρ θα ήταν...

κούνελε..
πολλά ειχαν σαφως διαμορφωμένα και τα άλλαξαν..
π.χ πολιτικός γάμος

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget