1/11/09

Απογραφή των γκέι μελετούν οι αρχές της Κένυας
Το Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου του AIDS και των ΣΜΝ της Κένυας μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην απογραφή των γκέι της χώρας σαν μέσο ελέγχου της διάδοσης του HIV. Η απογραφή θα είναι εμπιστευτική, δηλαδή, δεν θα δημοσιευτούν τα προσωπικά δεδομένα των ερωτηθέντων, θα διανεμηθεί με ερωτηματολόγια μέσω των γκέι δικτύων και σε περιοχές που συχνάζουν ομοφυλόφιλοι. Οι αρχές της χώρας πιθανολογούν πως η έρευνα θα ξεκινήσει κάπου μέσα στον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο.

Αυτή ήταν η ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σε πρώτη φάση, δημιουργεί δυστυχώς αρκετά ερωτηματικά. Κατ’ αρχάς όσοι «θαρραλέοι» αποφασίσουν να συμμετάσχουν πρέπει να δώσουν πλήρες ιστορικό της σεξουαλικής τους δραστηριότητας, να αναφέρουν αν κάνουν χρήση προφυλακτικού και αν υποβάλλονται σε εξετάσεις για την ανίχνευση του HIV στο αίμα τους. Δεύτερον, είναι γνωστό πως η ομοφυλοφιλία θεωρείται ποινικό αδίκημα στην Κένυα αυτήν την στιγμή με ποινή φυλάκισης 14 ετών. Με αυτό το δεδομένο είναι δυνατόν να απαντήσει έναν ομοφυλόφιλος με ειλικρίνεια όταν μια 14ετής ποινή πλανάται πάνω από το κεφάλι του ως Δαμόκλειος Σπάθη;

Βέβαια, ο Διευθυντής του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου, Νίκολας Μουραγκούρι, έσπευσε να δώσει απάντηση στα δύο παραπάνω ερωτήματα σε δηλώσεις του στο BBC: «Με δεδομένο πως η ομοφυλοφιλία θεωρείται ακόμα ποινικό αδίκημα στην Κένυα, είναι σχεδόν μηδαμινή η πιθανότητα η έρευνα να μας δώσει πλήρη και σαφή στοιχεία ως προς τον αριθμό των γκέι που υπάρχουν. Πιθανολογείται πως υπάρχουν γύρω στους 100.000 ομοφυλόφιλοι στο Ναϊρόμπι και την Κόμπασα, όμως η ουσία είναι πως ο λαός της Κένυας δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει τα στραβά μάτια και να περιθωριοποιεί τους ομοφυλόφιλους. Οι ομοφυλόφιλοι, όπως και να το δούμε, αποτελούν μέρος της ζωής μας και οφείλουμε να τους πλησιάσουμε τόσο με πληροφοριακά έντυπα όσο και με τις διάφορες υπηρεσίες και φορείς ώστε να ενημερωθούν πάνω στους τρόπους πρόληψης και προστασίας από τον ιό».

Καλές οι προθέσεις, θα λέγαμε για αρχή, όμως οι καλές προθέσεις δεν είναι πάντα στρωμένες με ροδοπέταλα, κάπου ξεφυτρώνουν και αγκάθια – που, στην παρούσα περίπτωση, είναι ουκ ολίγα. Είναι άστοχο να γίνεται απογραφή των ομοφυλόφιλων την στιγμή που η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στην χώρα. Ποιος, κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα θελήσει να εμπιστευτεί προσωπικά του δεδομένα την στιγμή που θα κινδυνεύει με 14ετή ποινή φυλάκισης;

Επιπροσθέτως, η όλη προσπάθεια μοιάζει περισσότερο με κυνήγι μαγισσών. Απόδειξη το ότι συνδέεται το AIDS με την ομοφυλοφιλία ενώ στην ουσία υπάρχει άρνηση του τραγικού γεγονότος πως τόσο ο HIV όσο και το AIDS αποτελεί μάστιγα κυρίως για τον ετερόφυλο πληθυσμό. Το καλύτερο, που θα μπορούσε να κάνει η Κυβέρνηση της Κένυας, θα ήταν να προχωρήσει στην αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας πρώτα και μετά στην όποια απογραφή των οροθετικών και ασθενών με AIDS ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Πηγή: Pink News
Μετάφραση – σχολιασμός: Πετροπούλου

1 σχόλιο:

Hfaistiwnas είπε...

Όντως φαίνεται περίεργο..
Από τη μία δεν επιτρέπεται και από την άλλη απογραφή..

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget