10/11/09

Λιγότερο ανεκτικοί στους ομοφυλόφιλους Έλληνες και Κύπριοι


πηγή Αυγη

Βρυξέλλες. Η ομοφυλοφιλία δεν γίνεται εύκολα ανεκτή στους Έλληνες και τους Κύπριους, αν κρίνει κανείς από τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου για τους Ευρωπαίους πολίτες που αντιμετωπίζουν στη χώρα τους διακριτική (δυσμενή) μεταχείριση λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, που δημοσίευσε χθες η Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτού του Ευρωβαρόμετρου, το 64% των Ελλήνων (το 66% των Κυπρίων και μόνον το 47% όλων των άλλων Ευρωπαίων) δηλώνουν ότι η διακριτική (δυσμενής) μεταχείριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού των πολιτών (ομοφυλόφιλοι, λεσβίες κ.λπ.) είναι «πολύ ή αρκετά διαδεδομένη» στη χώρα τους.

Το 16% των πολιτών της Κοινότητας και μόλις το 6% των Ελλήνων (σ.σ.: το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των 27 κοινοτικών χωρών) δηλώνουν ότι στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου έχουν αντιμετωπίσει κάποιας μορφής διακριτική (δυσμενή) εις βάρος τους μεταχείριση λόγω φύλου, θρησκευτικών πεποιθήσεων, ηλικίας, αναπηρίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Το 71% των Ελλήνων (το 61% των υπολοίπων κοινοτικών πολιτών) δηλώνουν ότι η διακριτική (δυσμενής) μεταχείριση λόγω εθνοτικής καταγωγής είναι «πολύ ή αρκετά διαδεδομένη” στη χώρα τους, πράγμα που σημαίνει ότι οι Έλληνες «έχουν κάποιο πρόβλημα» με τους αλλοδαπούς (σ.σ.: μετανάστες) που διαμένουν στο έδαφος της πατρίδας τους. Το 60% των Ελλήνων (το 58% των άλλων Ευρωπαίων) δηλώνουν ότι η διακριτική (δυσμενής) μεταχείριση εις βάρος των ηλικιωμένων ατόμων είναι «πολύ ή αρκετά διαδεδομένη».

Αλλά και με τις γυναίκες δεν είναι αρκετά «τρυφεροί» οι Έλληνες, αφού ένας στους δύο (49%) δηλώνουν ότι η διακριτική (δυσμενής) μεταχείριση λόγω φύλου είναι «πολύ ή αρκετά διαδεδομένη» (την ίδια γνώμη έχουν και το 40% των υπόλοιπων Ευρωπαίων).

Το 51% των Ελλήνων (το 39% των άλλων Ευρωπαίων) δηλώνουν ότι η διακριτική (δυσμενής) μεταχείριση λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων είναι «πολύ ή αρκετά διαδεδομένη». Ένα ποσοστό που δείχνει πόσο λίγο έχουν συνηθίσει οι Έλληνες -σε αντίθεση με τους άλλους Ευρωπαίους- να συνυπάρχουν, κυρίως με τους μουσουλμάνους.

Γενικότερα το ίδιο Ευρωβαρόμετρο δείχνει ότι το 80% των Ελλήνων (το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μέσα στην Κοινότητα) και το 64% των άλλων Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η οικονομική ύφεση θα οδηγήσει σε περισσότερες κοινωνικές διακρίσεις λόγω ηλικίας, στην αγορά εργασίας, εκφράζοντας δηλαδή τον φόβο τους ότι θα σημειωθεί αύξηση της ανεργίας των νέων.

Παράλληλα, το 83% των Ελλήνων (το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των 27 κοινοτικών χωρών) και το 57% των άλλων κοινοτικών πολιτών εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η ύφεση θα οδηγήσει σε αύξηση των δυσμενών διακρίσεων στην αγορά εργασίας λόγω εθνοτικής καταγωγής και το 77% των Ελλήνων (το 65% των άλλων Ευρωπαίων) πιστεύουν ότι η ύφεση θα οδηγήσει σε αύξηση της διακριτικής (δυσμενούς) μεταχείρισης στην αγορά εργασίας εις βάρος των ατόμων με αναπηρία. Το 66% των Ελλήνων (το μεγαλύτερο ποσοστό μέσα στην Ένωση) θεωρεί ότι η ύφεση θα επιδεινώσει τη διακριτική μεταχείριση λόγω φύλου στην αγορά εργασίας και το 63% των συμπατριωτών μας θεωρεί ότι η ύφεση θα αυξήσει τις διακρίσεις (δυσμενή μεταχείριση) εις βάρος των ατόμων που έχουν διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις από την επικρατούσα.

Τέλος, αύξηση της διακριτικής (δυσμενούς) μεταχείρισης στην αγορά εργασίας προβλέπουν οι Έλληνες -εξαιτίας της ύφεσης- εις βάρος πολιτών διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού. Ενδιαφέρον εμφανίζει και το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό των Ελλήνων (17%) που έχει φιλίες ή απλώς συναναστρέφεται ομοφυλόφιλους. Οι Έλληνες δεν θέλουν σε υψηλά πολιτικά αξιώματα άτομα που δηλώνουν την ομοφυλοφιλία τους, άτομα διαφορετικής θρησκείας από την επικρατούσα και, τέλος, άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 75 ετών. Αντιθέτως, ευθυγραμμίζονται προς τον μέσο κοινοτικό όρο, που αποδέχεται σε υψηλά πολιτικά αξιώματα γυναίκες, άτομα με μια κάποια αναπηρία και -αλλά κάπως λιγότερο- πολίτες ηλικίας κάτω των 30 ετών.

8 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Kαλησπέρα!!!

sCaTterBraiN είπε...

έχουμε όλοι τις μικρές ή μεγάλες μας προκαταλήψεις - δεν ξέρω κατά πόσο η συσχέτιση με τα πολιτικά αξιώματα είναι απολύτως δόκιμη.

άσχετο: μόνο το 17% συναναστρέφεται με ομοφυλόφιλους; πόση ειρωνία μπορεί να κρύβει αυτό το νούμερο!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ ΕΙΜΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ,
ΚΑΙ ΣΟΥ ΜΟΙΑΖΩ!!!

Ναυτίλος είπε...

Αυτά...

Τίποτα νεότερο;...
Κάτι που να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα;... Κάτι που δεν ξέρουμε;...

Έγώ πάντος, δεν είμαι ρατσιστής. Τους ανέχομαι όλους. Αρκεί να μην είναι: στρέτιτ, μικροτσουτσουνοι, σπαστικοι, κάγκουρες, χοντροί, κοντοί, ψηλοί, λεπτοί, άντρες, γυναίκες, άσπροι, μαύροι.... και τα λοιπά και τα λοιπά και τα λοιπά....

pisoglendis είπε...

άσχετο: μόνο το 17% συναναστρέφεται με ομοφυλόφιλους; πόση ειρωνία μπορεί να κρύβει αυτό το νούμερο!

το θέμα δεν ειναι τι κάνεις sCaTterBraiN αλλά τι απαντάς

pisoglendis είπε...

ανώνυμε έχεις απόλυτο δίκιο

Spoooky είπε...

e fisika afou oloi oi ellines otan megalonoun akoune oti oi poustedes afto i poustides to allo kai afto tous dimiourgi omofobia logiko einai

to thema einai kata poso o allos einai orimos kai mporei na dextei ton allon etsi opos einai xoris prokatalipsis
oi str8 fobounte min tous poune kai aftous gay ama sinanastrefonte me gay kai aporo to giati???

Ανώνυμος είπε...

Εγω σε τέτπια θέματα είμαι ξεκάθαρος, οι γκευ έχουν κάθε δικαίωμα να παντρεύονται και ότι άλλο θέλουν να κάνουν και οι στρέιτ από την άλλη έχουν και το δικαίωμα να βγουν και να τον πουν τον άλλο πουστάρα χωρίς φίμωτρα και πολιτικαλ κορέκτνες και μαλακίες.

Επίσης αυτό που μου την σπάει με τους πούστηδες είναι οτι πάνε συνέχεια να σου τραβήξουν την προσοχή, μια μερίδα τουλάιστον. Δεν θα χα κανά πρόβλημα να δω αδερφές να φιλιούνται στον δρόμο κάτι, άλλα άμα σου τα πρήζουν όλη την ώρα γκευ από δω γκευ απο κει και να η κοινωνια ειναι ανωριμοι και να οπου σταθω και οπου βρεθω το γκαριζω αν ειμαι γκευ κτλ ε αντε ρε γαμω το πουσταριο και μας τα πρηξατε στο τελος μονο με τους γκευ θα ασχολιομαστε

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget