12/1/10

Η φωτογραφία της ημέρας

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο σεξουαλικός εθισμός δεν αναγνωρίζεται στην κοινωνία μας ως εξάρτηση, καθώς, σε κάποιες περιπτώσεις, παρουσιάζεται ως «προχωρημένη» ή «απελευθερωμένη» σεξουαλικότητα, ενώ, σε άλλες περιπτώσεις, κατακρίνεται ως «ανωμαλία», που στιγματίζει και καταδικάζει τον εθισμένο ως «άρρωστο». Και οι δύο προσεγγίσεις είναι ακατάλληλες και δεν βοηθούν.
Ο εθισμός στο σεξ έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με άλλες εξαρτήσεις, όπως τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, ο τζόγος κ.λπ. Οπως και στις άλλες εξαρτήσεις, οι σεξουαλικές πρακτικές χρησιμοποιούνται για την αποφυγή του εσωτερικού πόνου, για την ανακούφιση της μοναξιάς, για την απόδραση από το επώδυνο συναίσθημα αναξιότητας και για τη γρήγορη αλλαγή της διάθεσης (mood-altering quick fix). Οπως και στις άλλες εξαρτήσεις, οι πρακτικές αυτές μπορεί να προσφέρουν μια στιγμιαία φυγή και να αυξήσουν την αδρεναλίνη. Μακροπρόθεσμα όμως δεν δουλεύουν, καθώς τα συναισθήματα μοναξιάς, ντροπής κι αναξιότητας χειροτερεύουν μετά από κάθε επεισόδιο. Οπως στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά, ο εθισμένος σταδιακά χρειάζεται όλο και πιο πολλές, πιο ακραίες, πιο σκληρές ή πιο επικίνδυνες πρακτικές, για να νιώσει κάποια διαφορά (εμφανίζει «ανοχή»), ενώ παράλληλα βιώνει όλο και πιο έντονη δυσφορία όταν δεν μπορεί να επιδοθεί στις πρακτικές αυτές (εμφανίζει «συμπτώματα στέρησης»).
Οι σεξουαλικά εθιστικές συμπεριφορές συχνά ξεκινούν με την πορνογραφία, η οποία γίνεται αντικείμενο εμμονής, τον καταναγκαστικό αυνανισμό, τις πολλαπλές σχέσεις, το σεξ με αγνώστους (είτε επί πληρωμή είτε χωρίς), την επιδειξιμανία, τις ψυχαναγκαστικές φαντασιώσεις, το σεξ υψηλού κινδύνου (π.χ. χωρίς προφυλάξεις, σε κατάσταση μέθης, με άγνωστα άτομα, σε χώρους μη ασφαλείς, με βίαιες, σωματικά επικίνδυνες πρακτικές), το αποκλίνον σεξ (π.χ. σαδομαζοχισμός), ενώ η σεξουαλική βία είναι συχνά στοιχείο κλιμάκωσης του σεξουαλικού εθισμού, είτε αυτή εμπεριέχεται στις φαντασιώσεις, είτε στην πορνογραφία, είτε στις σεξουαλικές πράξεις. Το άτομο δεν μπορεί να σταματήσει τις πρακτικές αυτές, οι οποίες γίνονται συνήθως μυστικά από την υπόλοιπη ζωή του, βιώνει καταναγκασμό να τις επαναλάβει ξανά και ξανά, σε όλο και πιο έντονη μορφή, παρά τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχουν για την οικογένεια, την εργασία, τις σχέσεις του ή την υγεία του.

Δυστυχώς, πολλές φορές σήμερα, η επικρατούσα κουλτούρα των ΜΜΕ προωθεί, διαφημίζει το σεξουαλικό εθισμό, σε άνδρες και γυναίκες, ως «cool», ως «συναρπαστικό», ως «μαγκιά». Δεν προειδοποιεί για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν μακροπρόθεσμα οι συμπεριφορές αυτές. Βομβαρδίζει με μηνύματα σεξουαλικής βίας ή πώς να χρησιμοποιούμε τον άλλον ως σεξουαλικό αντικείμενο για τις δικές μας «ανάγκες», αλλά δεν εξηγεί ότι, εν τέλει, αυτό που κάνουμε σε κάποιον άλλον το κάνουμε πρωτίστως στον εαυτό μας. Αν, μέσω του σεξ, ταπεινώνουμε και χρησιμοποιούμε τον άλλον, έτσι θα νιώσουμε αργότερα και για τον εαυτό μας: ταπεινωμένοι κι ανάξιοι. Αν, αντίθετα, το σεξ είναι ο αγωγός για την έκφραση αγάπης κι εκτίμησης προς τον άλλον, αυτό το συναίσθημα θα πολλαπλασιαστεί και για τον εαυτό μας.

pisoglendis είπε...

ax mas eipes kai arostes??
oraia!!!
to epidoma mou tora!!

Ανώνυμος είπε...

Από τους πρώτους ειδικούς που μίλησαν για το σεξουαλικό εθισμό ήταν ο Αμερικανός Patrick Carnes, όταν το 1983 εξέδωσε το βιβλίο του «Out of the Shadows: Understanding Sexual Addiction» (www.sexhelp.com) και χιλιάδες άνθρωποι έκτοτε έχουν βοηθηθεί να αναγνωρίσουν την καταστροφικότητα του εθισμού αυτού, να απεξαρτηθούν, να θεραπευτούν, να αποκτήσουν υγιείς σχέσεις και πληρότητα στη ζωή τους.

Hfaistiwnas είπε...

λολ σωστό!

Ephemeron είπε...

Σαν κατηχητικο για ηλικιομενους ακουγονται τα λογια μερικων...

pisoglendis είπε...

eimai poli yper tou sinaisthimatos
alla...

Ανώνυμος είπε...

sex sex sex sex!
poly sex!
aresei sex poly sex sex sex
pantou sex
opos pisoglentis kanei sex
kalo sex kathe mera sex

Το λαγωνικό είπε...

@Ανώνυμο

Καλό θα ήταν έχουμε το θάρρος να γράφουμε επώνυμα και να μην κρυβόμαστε. Επίσης πριν, εμμέσως πλην σαφώς, αρχίσεις να λες για κάποιον ότι είναι εθισμένος (σε οτιδήποτε) κοίταξε πρώτα να δεις εσύ ο ίδιος πόσο εθισμένος είσαι σε κάτι.

Από την άλλη ως μηχανικός Η/Υ που δουλεύει σε εταιρία σχετική με το internet μπορώ μετά βεβαιότητος να σου αναφέρω ότι το 60-70% των κεφαλαίων που δαπανούνται για την ανάπτυξη και εξέλιξη του Internet προέρχονται από τα porno-site. Αν δεν υπήρχαν αυτά το Internet θα είχε φαληρήσει.

Love and sex makes the world go round. Whether you like it or not.

pisoglendis είπε...

το θέμα ειναι οτι αυτα τα site εχουν st8 τσόντες
αλλά κατα μια παρίεργη σύμπτωση
καποιοι θέλουν να μας πείσουν οτι οι εθιμένοι ειναι οι γκέοι ..

η αλήθεια ειναι οτι ειμαστε σε πολλά εθισμένοι
αλλος στα ναρκωτικά
αλλος στο καφέ
αλλός στην σχέση του
αλλος με την δουλειά του
και αλλος με το φαγητο
δεν θα κάτσουμε τώρα να ποινικοποιήσουμε τους εθισμούς του καθένα

pisoglendis είπε...

ανωνυμε τι εννοεις οπως κάνω εγω σέξ?
πως κάνω δηλαδή?

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget