10/3/10

Περιμένοντας τον Λάκη Ρα


Περιμένοντας τον Λάκη Ρα
Του Κώστα Γανωτή
Εκδόσεις Εικοστού Πρώτου
« ….Η πρόφαση του κατουρήματος για μια γλωσσοπανήγυρη στιγμών, για ένα μεθυσμένο ξεροτσίμπουκο στα όρθια από γυναίκες μάνες της δουλειάς , το τρεμούλιασμα στα πόδια από την ηδονική εκείνη κούραση της ξενυχτισμένης σάρκας.»

Έχουνε γίνει πολλές προσπάθειες στο παρελθόν μέσα από έρευνες , βιβλία και ταινίες της παρουσίασης του άγνωστου – παρεξηγημένου- και πάνω από όλα μαγικού κόσμου των σκυλάδικων.
Έζησα τα σκυλάδικα από μικρή ηλικία τότε που μεσουρανούσαν
(μέσα 80 αρχές 90 ΄) ως την σταδιακή πτώση και παρακμή τους με την έλευση του νέου αιώνα που έφερε άλλα ήθη και έθιμα και επικράτησαν οι φίρμες και η λαικοπόπ μουσική.
Πόσο εύκολο είναι να μεταφέρεις με εικόνες και λέξεις κάτι που αν δεν το βιώσεις απλά δεν περιγράφεται?
Όλα αυτά τα βρήκα στο βιβλίο αυτό του Κώστα Γανωτή να ξαναζωντανεύουν μπροστά μου.
Τραγουδιάρες , μπαλέτα, βίζιτες , χωριατοαφεντικα, τσαμπουκάδες , αδελφές να παίρνονται στα τζουρά και βαριές καψούρες.
Μέσα από την αφήγηση της ζωής του ο συγγραφέας δεν μας περιγράφει μόνο τους με προκάτ και λαμαρίνα φτιαγμένους ναούς της διασκέδασης αλλά και τις συνθήκες της εποχής. Μεταπολίτευση , ΠΑΣΟΚ , ελπίδες , ξενοιασιά αντιπαροχή και μια Ελλάδα που καταστρέφεται χωρίς να το καταλαβαίνει αδιαφορώντας διασκεδάζοντας.

“..ήταν κανόνας την εποχή αυτή στα μπουζουξίδικα –τουλάχιστον της επαρχίας – το αφεντικό ο «τάτος» όπως τον λέγαμε στα πατάρια του Βόλου να κοκορίζει ανάμεσα στα εργαλεία , όπως λέγανε τότε της γυναίκες της δουλειάς αυτής. Γαμούσε η επιχειρούσε να γαμήσει με τον αέρα του σουλτάνου. Αλίμονο όμως σε όποιον μικροτραγουδιατή η μουσικό , σπάνια σερβιτόρο , έπαιζε τον ομορφονιό και λάχαινε να καρφώσει καμιά που είχε στο μάτι. Δεν έχανε μόνο τη δουλειά του αλλά κινδύνευε να φάει και μάπες. ”

2 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Καλημέρα!
Και δεν μιλάμε και για τόσο παλιά..

gaykarkinos7 είπε...

Την εποχή που η Ελλάδα έπρεπε να πηγαίνει μπροστά έκανε βήματα πίσω πληρωτέα στο τώρα!
Την Καλησπέρα μου!

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget