23/4/10

Το ΕΣΡ, η «προστασία ανηλίκων» και μια... ανατρεπτική κωμωδία

Είναι γνωστή η σχέση που έχει χρόνια τώρα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με την σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, όπως είναι γνωστή και η στάση που κρατά απέναντι σε ό,τι έχει να κάνει με ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, ιδιαίτερα όταν αυτά θίγονται από τις διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές. Στάση που σχεδόν πάντα προσβάλει και λοιδορεί μια μερίδα του ελληνικού πληθυσμού που αποτελεί, κατά την γνώμη των μελών του Συμβουλίου, ένα διαφορετικό και «απαράδεκτο» πρότυπο - αυτό των λεσβιών, των γκέι, των αμφισεξουαλικών, διαφυλικών και διεμφυλικών (τρανς) προσώπων. Ένα πρότυπο που θα πρέπει να «εξαφανιστεί» από κάθε τηλεοπτική έκθεση γιατί ξεφεύγει από την πεπατημένη νόρμα της ετεροκανονικότητας.

Πρόσφατο «θύμα» της ομοερωτοφοβίας του ΕΣΡ έπεσε η προβολή της ελληνικής κινηματογραφικής ταινίας "Straight story" από το MEGA CHANNEL με το αιτιολογικό πως τίθεται ζήτημα «προστασίας των ανηλίκων» σύμφωνα με μια βασική αρχή του ραδιοτηλεοπτικού δικαίου που προβλέπεται και από το άρθρο 15 του Συντάγματος. Για τον λόγο αυτό επέβαλε με την απόφαση 128/16.3.2010, όπως πληροφορηθήκαμε μετά λύπης μας από την ιστοσελίδα του ΕΣΡ, στο κανάλι καθώς και στην ιδιοκτήτρια αυτού εταιρία ΤΗΛΕΤΥΠΟ Α.Ε., την διοικητική κύρωση του προστίμου των 30.000 ευρώ!

Αυτό που πραγματικά μας αφήνει έκπληκτες και έκπληκτους είναι πώς μια κωμωδία αναστροφής ρόλων, όπως είναι η ταινία "Straight Story", μπορεί να εκθέσει τα παιδιά σε «επικίνδυνα» πρότυπα απλά και μόνο γιατί δείχνει μια διαφορετική μορφή οικογένειας, όπου τους βασικούς ρόλους έχουν δύο άντρες και ο μεγάλος γιος τους.

Να θυμίσουμε στα αξιότιμα μέλη του Συμβουλίου πως τόσο τα ζευγάρια του ίδιου φύλου, όσο και οι οικογένειες που δημιουργούν, αποτελούν μια σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, κατωχυρωμένη σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Να θυμίσουμε, επίσης, πως στην Ελλάδα του σήμερα ζουν, υπάρχουν και δημιουργούν οικογένειες αρκετά ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Να θυμίσουμε, τέλος, πως η δημιουργία οικογένειας είναι ανάγκη που δεν αναγνωρίζει διαφορετικά φύλα ούτε βασίζεται απαραίτητα στον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό των δύο γονέων. Είναι, αν μη τι άλλο, προσβλητικό να ακούμε και να διαβάζουμε ανυπόστατες υποθέσεις περί της «μη ικανότητας» μας ως γονείς λόγω ομοερωτικού σεξουαλικού προσανατολισμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget