28/4/10

Ομοαρνητισμό Πρόστιμο με αφορμή τη “Στρέλλα” από το ΕΣΡ – Η απάντηση του Πάνου Κούτρα


Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επέβαλε πρόστιμο 20.000 ευρώ στο Star για την εκπομπή “Φώτης και Μαρία Live” (18/1/2010).

Στην εκπομπή φιλοξενήθηκε η συγγραφέας και ηθοποιός Μπέττυ Βακαλίδου, η οποία είναι τρανσέξουαλ και πρωταγωνιστεί στην ταινία “Στρέλλα” του Πάνου Κούτρα, από την οποία και προβλήθηκαν σκηνές.

Αυτό, λοιπόν, η πλειοψηφία του ΕΣΡ θεώρησε ότι δεν έπρεπε να γίνει, καθώς υπήρχε στην εκπομπή λανθασμένη σήμανση “επιθυμητή η γονική συναίνεση”. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ι. Λασκαρίδης και το μέλος Κώστας Τσουράκης διαφώνησαν θεωρώντας ότι δεν έπρεπε να επιβληθεί καμία ποινή, ενώ η Ίριδα Αυδή (μέλος ΕΣΡ) πρότεινε απλή σύσταση. Με κάτι τέτοιες αποφάσεις όπως και με τις κρίσεις του για την ποιότητα εκπομπών το ΕΣΡ δημιουργεί αν μη τι άλλο αρνητική εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας του.

Ο σκηνοθέτης της “Στρέλλας” Πάνος Χ. Κούτρας σε επιστολή του στο ΕΣΡ χαρκτηρίζει τη στάση του «ομοφοβική και προσβλητική απέναντι σε άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό».

Ακολουθεί η επιστολή:

Προς τον Πρόεδρο & το ΔΣ του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου

Περί ομοφοβίας (του ΕΣΡ) και άλλων δαιμονίων

Είναι θλιβερό, αλλά αποδεικνύεται καθημερινά πως τα βήματα της Ελλάδας προς την εναρμόνιση της με μία ευρωπαϊκή, πολιτισμένη και σύγχρονη πραγματικότητα πηγαίνουν σταθερά προς τα πίσω. Ο λόγος για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο θέλει να φέρεται ως μια ανεξάρτητη αρχή αγνοώντας επιδεικτικά κάθε πιθανή έννοια ανεξαρτησίας, παραμένοντας μια «ανοιχτή πληγή» στην ευρύτερη καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι γνωστό (και αυτονόητο) πως το ΕΣΡ οφείλει να σέβεται τις αποφάσεις του Συμβουλίου Της Επικρατείας, όπως και τις θέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη.

Στο παρελθόν, βάσει αποφάσεων του ΣτΕ, το ΕΣΡ αναγκάστηκε να συμμορφωθεί ως προς την ομοφοβική και προσβλητική του στάση απέναντι σε άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Ωστόσο για άλλη μια φορά δείχνει το σκληρό ομοφοβικό του πρόσωπο με τις πρόσφατες κλήσεις για την υπόθεση της προβολής της κινηματογραφικής ταινίας «Straight Story» και της φιλοξενία της συγγραφέως και ηθοποιού Κας Μπέττυς Βακαλίδου σε απογευματινή εκπομπή. Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, με την δικαιολογία της «προστασίας ανηλίκων», το ΕΣΡ επέβαλλε κλήσεις στα αντίστοιχα τηλεοπτικά κανάλια με απαράδεκτες αιτιολογίες που αναδύουν την πωρωμένη και συνειδητή στόχευση του κατά οποιασδήποτε «διαφορετικότητας» αντιτίθεται στην κατά το ίδιο «φυσιολογική» τάξη των πραγμάτων.

Για άλλη μιά φορά, το ΕΣΡ προσβάλλει μία προστατευόμενη από το Σύνταγμα μειονότητα, αυτή των ατόμων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, αποκαλώντας τους «άτομα με ιδιαιτερότητα», την ομοφυλοφιλία «μία κατάσταση που ξεφεύγει από το φυσιολογικό» κτλ.Επίσης, το ΕΣΡ αναλαμβάνει ρόλο παιδοψυχιάτρου υποστηρίζοντας πως η παρουσίαση και μόνο «τρανσέξουαλ ως φυσιολογικών ατόμων» μπορεί «να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη της προσωπικότητας τους». Θέτει προς εξέταση δε, κατά πόσο η παρουσίαση ενός τέτοιου θέματος μπορεί να προκαλέσει «σύγχυση ως προς τον ερωτικό προσανατολισμό των εφήβων».Το ΕΣΡ θα έπρεπε πριν πάρει αποφάσεις και στείλει κλήσεις να είναι πιό ενημερωμένο γύρω από την παιδική και εφηβική ψυχολογία (αξίζει να σημειωθεί πως κανείς από την επιτροπή δεν φέρει ιδιότητα παιδοψυχιάτρου) και να λάβει υπ’όψη του έγκυρες παγκόσμια ψυχιατρικές μελέτες γύρω από το θέμα αυτό.

Επίσης θα έπρεπε να λάβει υπ’όψη την ίδια του την αρμοδιότητα σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα, με την οποία πρέπει να προστατεύει, μεταξύ άλλων, και τα άτομα με διαφορετικό γενετήσιο προσανατολισμό από μία δυσμενή προβολή. Αυτό φυσικά όχι μόνο δεν το κάνει, αλλά σε κάθε περίπτωση εξύβρισης και προσβλητικών ομοφοβικών σχολίων από καλεσμένους σε εκπομπές ή από δημοσιογράφους, το ΕΣΡ δεν επιβάλλει ποτέ πρόστιμα. Εν αντιθέσει όταν η προβολή των γκέι, λεσβιών ή τρανσεξουαλικών ατόμων (στην περίπτωση της κας Βακαλίδου) είναι θετική και σοβαρή (το παραδέχεται το ΕΣΡ στην ίδια κλήση!!!) φαίνεται πως είναι κάτι που δεν το αντέχει.

Και όλα αυτά εν έτει 2010 σε μία ευρωπαϊκή χώρα η οποία θα όφειλε να προστατεύει συνταγματικά μειονότητες μεταξύ άλλων και αυτής των ατόμων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Έως πότε θα ανεχόμαστε την ομοφοβία μίας “ανεξάρτητης” αρχής η οποία διατηρείται με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών αυτής της χώρας μεταξύ των οποίων και αυτών με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, τους οποίους εξακολουθεί να προσβάλλει, να εξευτελίζει και να απαγορεύει την ορατότητα τους.

Με αγανάκτηση, Πάνος Χ. Κούτρας Σκηνοθέτης -Παραγωγός

8 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Το καψαν και αυτοί..

stassa είπε...

Α βέβαια. Το ΕΣΡ. Αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να το επινοήσουμε.

Ενδεικτικά, το σκεπτικό της απόφασης για την επιβολή του προστίμου λέει:

«η εκτενής παρουσίαση του συγκεκριμένου θέματος και η προβολή των τρανσέξουαλ ως φυσιολογικών ατόμων που ενσωματώνονται ομαλά στην κοινωνία μέσα από ένα μαζικό μέσο επικοινωνίας (την τηλεόραση) και ώρα απογευματινή που οι τηλεθεατές, ανήλικοι και μη παρακολουθούν τηλεόραση αμέριμνοι και ανυποψίαστοι για την μετάδοση τέτοιου είδους σύνθετων και περίπλοκων από οργανικής, κοινωνικής και ηθικής πλευράς θεμάτων θα μπορούσε ενδεχομένως να επιδράσει αρνητικά στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους».

Ενώ πιο πριν ξεκαθαρίζουνε για την Μπέττυ πως «αναφέρουμε ότι η ίδια ήταν πολύ διακριτική και σοβαρή, χωρίς να προκαλέσει με αυτά που είπε.»

Όχι, το λέω για να μην υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το τί τους πείραξε ακριβώς. Δεν ήταν κάτι που είπε ή έκανε η Μπέττυ, απλά είναι τρανσέξουαλ και δίνει λάθος πρότυπα, με πιάν'ς;

Α και ναι, "τηλεθεατές ανήλικοι και μη" λέει. Και το ενδιαφέρον για τους νέους κλπ, κι αυτό πρόσχημα, τίποτα άλλο.

Πάντως ο διευθυντής και δύο μέλη διαφώνησαν με την απόφαση, λέει. Φαντάσου δηλαδή.

Leviathan είπε...

gia na to kapsoun prepei na to exoun prota...alla mallon einai aniparkto...kalispera sas!

bear είπε...

Απλά δεν υπάρχουν.
Ελλάδα σου λένε μετά

Ανώνυμος είπε...

Το ενδιαφέρον είναι, ότι όλα τα κανάλια, ακόμα κι αυτά που κρίνονται και εισπράτουν πρόστιμο, δεν έχουν μια ξεκάθαρη πολιτική θέσ, για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα θέματα αυτό το ΕΣΡ.

Το ανακυκλώνουν, σ ένα κοτσομπολίστικο πλαίσιο, λες και θέλουν να βγάλουν χρήματα (διαφήμιση) από το ίδιο το γεγονός.

Φτάνω να σκεφτώ, εάν δεν είναι εντελώς γκάου τα μέλη του, ότι μήπως κι είναι φτιαχτά όλα.

pisoglendis είπε...

Προς: Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, Πρόεδρο κ. Λασκαρίδη

Κοινοποίηση: Βουλή των Ελλήνων, Μ.Μ.Ε.


Θέμα: Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης:

Εξαφανίστε τις τρανσέξουαλ από τα ΜΜΕ.


Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, καταγγέλλει με ευθύ και απερίφραστο τρόπο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, για την νέα απόφασή του να δώσει πρόστιμο 20.000 ευρώ στην εκπομπή του Star Channel, «Φώτης και Μαρία Live» που φιλοξένησε την τρανσέξουαλ συγγραφέα και ηθοποιό, Μπέττυ Βακαλίδου.

Στην εκπομπή αυτή η κυρία Βακαλίδου μίλησε για το συγγραφικό της έργο, αναφέρθηκε στην συμμετοχή της ως ηθοποιού σε κινηματογραφική ταινία, ενώ μίλησε για την προσωπική της εμπειρία ως διαφυλική γυναίκα με έναν αξιοπρεπή τρόπο ενώ όπως διαπιστώνει και το ίδιο το ΕΣΡ: «αναφέρουμε ότι η ίδια ήταν πολύ διακριτική και σοβαρή, χωρίς να προκαλέσει με αυτά που είπε.»

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του ΕΣΡ: «διερωτάται κανείς εάν το περιεχόμενο των λεγομένων της, επειδή αναφέρθηκε σε προσωπικές της εμπειρίες και αντιδράσεις της οικογένειάς της και του κόσμου γενικότερα σχετικά με την αλλαγή φύλου και τις τρανσέξουαλ, ήταν δύσκολο να γίνει αντιληπτό και κατανοητό από τους ανήλικους τηλεθεατές , δεδομένου ότι το ζήτημα αυτό ήταν ξένο, ίσως και άγνωστο ως προς αυτούς ή έστω ως προς τους περισσοτέρους από αυτούς και γι’ αυτό μπορούσε να τους επηρεάσει αρνητικά».

Λίγο πιο κάτω διαβάζουμε:

«…το θέμα της ομοφυλοφιλίας (της προτίμησης σεξουαλικά ατόμων του ιδίου φύλου) και της αλλαγής φύλου με ή χωρίς χειρουργική παρέμβαση που παρουσιάστηκε από την εξεταζόμενη εκπομπή συνιστά ένα κοινωνικό ζήτημα και μία πραγματικότητα που αφορά μια μικρή μερίδα ανθρώπων. Αποτελεί μια κατάσταση που ξεφεύγει από το φυσιολογικό, γι’ αυτό και ξενίζει σε μεγάλο βαθμό τον ανήλικο τηλεθεατή… Η παρουσίαση στοιχείων για την ερωτική ζωή ομοφυλόφιλων ατόμων ή τρανσέξουαλ για τη διαδικασία αλλαγής φύλου και τα αισθήματα και τις εμπειρίες της συνεντευξιαζόμενης, ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά του ανήλικους τηλεθεατές….»

Σε επόμενη παράγραφο, δέ, αναφέρει: «η εκτενής παρουσίαση του συγκεκριμένου θέματος και η προβολή των τρανσέξουαλ ως φυσιολογικών ατόμων που ενσωματώνονται ομαλά στην κοινωνία μέσα από ένα μαζικό μέσο επικοινωνίας (την τηλεόραση) και ώρα απογευματινή που οι τηλεθεατές, ανήλικοι και μη παρακολουθούν τηλεόραση αμέριμνοι και ανυποψίαστοι για την μετάδοση τέτοιου είδους σύνθετων και περίπλοκων από οργανικής, κοινωνικής και ηθικής πλευράς θεμάτων θα μπορούσε ενδεχομένως να επιδράσει αρνητικά στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους».

Γίνεται απολύτως σαφές ό,τι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με αυτή την απόφαση, ακολουθώντας παράδοση παρομοίων αποφάσεων του παρελθόντος, επιθυμεί την πλήρη εξαφάνιση και τον αποκλεισμό των τρανσέξουαλ γυναικών και αντρών από τον δημόσιο διάλογο, και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

pisoglendis είπε...

Η τελευταία παράγραφος που παραθέτουμε είναι δέ αποκαλυπτική και κυνική: αυτό που καταδικάζεται στην εν λόγω απόφαση είναι η κάθε προσπάθεια ενσωμάτωσης της μειονότητας των διαφυλικών, μιάς από τις πλέον περιθωριοποιημένες ομάδες της ελληνικής κοινωνίας, που είναι αποκλεισμένη από τον χώρο της εργασίας, υφίσταται διακρίσεις σε όλο το φάσμα της καθημερινότητάς της, ακόμη και στην εύρεση κατοικίας.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ως ανεξάρτητη αρχή, αντίθετα, έχει χρέος υπηρετώντας το Σύνταγμα και την αρχή της ισότητας, την προστασία των μειονοτήτων και όχι την φίμωσή τους και την περαιτέρω περιθωριοποίησή τους.

Η απόφαση αυτή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης μας γυρίζει πίσω στις πιο σκοτεινές εποχές που η κάθε μορφής διαφορετικότητα ήταν αποκλεισμένη. Δίνει σαφή «γραμμή» αποκλεισμού των ομοφυλόφιλων και των διαφυλικών, ποινικοποιώντας με πρόστιμα ακόμη και την παρουσία τους (αν είχε την δυνατότητα ίσως και την αναπνοή τους), από την δημόσια σφαίρα.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών καταγγέλλει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για ρατσιστική, ομοφυλοφοβική και τρανσφυλοφοβική συμπεριφορά και ζητά την ανάκληση της απόφασης που παραβιάζει κάθε έννοια της αρχής της ισότητας και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας κατά των διακρίσεων.

H ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΉ

Επικοινωνία:

transgender.support.association@gmail.com

pisoglendis είπε...

ΕΣΡ: Για έναν κόσμο ελεύθερο από ανώμαλουςΤο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) επέβαλε και πάλι πρόστιμα σε τηλεοπτικούς σταθμούς 1) για την προβολή της ταινίας Straight Story (ελληνική ελαφριά κωμωδία με γκέι θεματολογία), 2) για την παρουσία της συγγραφέος Μπέττυς Βακαλίδου, η οποία έχει προβεί σε διόρθωση φύλου, σε απογευματινή εκπομπή.

Στην απόφασή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η ομοφυλοφυλία… κι η αλλαγή φύλου… αφορά μια μικρή μερίδα ανθρώπων. Αποτελεί μια κατάσταση που ξεφεύγει από το φυσιολογικό». Το ίδιο το Ε.Σ.Ρ. στην απόφασή του δέχεται για την εκπομπή όπου παρουσιάστηκε η κ. Βακαλίδου, ότι τόσο η ίδια όσο κι η εκπομπή ήταν ιδιαιτέρως σεμνή. Θυμίζουμε ότι αντίθετα, στις καθημερινές προσβλητικές δηλώσεις κατά LGBT[1] ατόμων στην τηλεόραση, το Ε.Σ.Ρ. δεν έχει υπερασπίσει ποτέ τα άτομα αυτά.

Το Ε.Σ.Ρ.:

- καταπατά κάθε έννοια ελευθερίας της έκφρασης και ισότιμης αντιμέτωπισης πολιτών.

- κινείται εκτός του ίδιου του κώδικα λειτουργίας του, το οποίο ρητά αναφέρει ότι οφείλει να προστατεύει ΚΑΙ άτομα με ομοερωτικό προσανατολισμό

-αψηφά με αναίδεια την απόφαση- κόλαφο του ΣτΕ, το οποίο αντικρύζοντας την πραγματικότητα ότι οι LGBT είμαστε «μια υπαρκτή κοινωνική ομάδα» με δικαίωμα στην έκφραση κι άρα ότι κι η τηλεόραση μπορεί να δείχνει την ύπαρξή μας, είχε ακυρώσει παλιότερο ομοφοβικό πρόστιμό του

-αναπαράγει με το χειρότερο δυνατό τρόπο τη θεσμική ομοφοβία

-επιθυμεί μια κοινωνία, όπου όλες κι όλοι θα είναι υποταγμένες /οι στο ετεροκανονικό πρότυπο, μια κοινωνία ελεύθερη από «ανώμαλους», ολοκληρωτική κι ανελεύθερη.
Το Αthens Pride απαντά με το φετινό του σύνθημα: ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΟΥ. Είμαστε και στην τηλεόραση, όπως είμαστε και στην καθημερινότητα σας.

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget