17/5/10

17 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοερωτοφοβίας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Θέμα: 17 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοερωτοφοβίας.

Για να θυμόμαστε ότι «Όλοι οι άνθρωποι γεννήθηκαν ελεύθεροι και απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα» όπως ορίζει το Άρθρο 1 της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που θέσπισε ο ΟΗΕ πριν από 60 χρόνια.
Για να θυμόμαστε ότι σε 85 από τις 192 χώρες - μέλη του ΟΗΕ εξακολουθούν να ισχύουν νόμοι όπου οι σεξουαλικές επαφές ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου θεωρούνται ποινικό αδίκημα το οποίο, σε κάποιες περιπτώσεις, τιμωρείται με θάνατο.
Για να θυμόμαστε ότι η βία, οι βιασμοί, τα βασανιστήρια, οι προσβολές, ακόμα και οι φόνοι λόγω διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στο οποίο οι αρχές δε δίνουν την δέουσα προσοχή.
Για να θυμόμαστε ότι ο στιγματισμός του HIV/AIDS κρατά ακόμα καλά με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που απορρέουν από λεσβιοφοβία, ομοερωτοφοβία και τρανσφοβία.
Για να θυμόμαστε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο των ψυχικών νοσημάτων το 1974.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της ομοερωτοφοβίας δράττουμε την ευκαιρία να εγκαλέσουμε το Ελληνικό Κράτος για το ότι ακόμα κωφεύει απέναντι στα εγκλήματα μίσους που διαπράττονται (τη λεκτική και σωματική βία σε χώρους όπου συναθροίζονται λεσβίες, γκέι, αμφί και τρανς) αλλά και στη ρητορική μίσους που απερίφραστα υιοθετείται από εκπροσώπους της Εκκλησίας και της Πολιτικής, η οποία διαμορφώνει το κατάλληλο κλίμα και για τα εγκλήματα μίσους.
Δράττουμε την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε κάποιες υποσχέσεις που απλόχερα μας μοιράστηκαν από τα προεκλογικά μπαλκόνια. Υποσχέσεις που εξακολουθούν να παραμένουν στα αζήτητα, στο βάθος κάποιου συρταριού. Η μη αναγνώριση των ομοερωτικών ζευγαριών αποτελεί κατάφωρη διάκριση απέναντι στην οποία η Κυβέρνηση οφείλει να πάρει θέση αποδίδοντας την ισονομία και ισοπολιτεία που διασφαλίζονται από το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης και τον Πολιτικό Γάμο.
Γι’ αυτό κάθε χρόνο, κάθε τέτοια ημέρα, θα προτάσσουμε τις γροθιές μας σε ένδειξη διαμαρτυρίας και μη ανοχής στην ομοερωτοφοβία. Καταδικάζουμε την εκκωφαντική σιωπή με την οποία ορισμένα κράτη υποθάλπουν βία και διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, αλλά και κάθε διάκρισης και στέρησης της ελευθερίας που έχει αποδέκτριες και αποδέκτες τις λεσβίες, τους γκέι, τα αμφισεξουαλικά, διαφυλικά και διεμφυλικά πρόσωπα. Μιας σιωπής που συναινεί υπέρ της διαιώνισης κάθε κατάφωρης καταπάτησης των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών αυτών των ανθρώπων. Σήμερα λέμε «Αρκετά! Ως Εδώ!» στα αυξανόμενα δείγματα ομοερωτοφοβίας κατά των λεσβιών, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και των τρανς προσώπων.
Το μίσος στοχεύει στην διαφορετικότητα. Στρέφεται εναντίον κάθε ανθρώπου που διαφέρει από τις «νόρμες» σεξουαλικής συμπεριφοράς, στρέφεται εναντίον ανθρώπων που θέλουν να δείχνουν διαφορετικές και διαφορετικοί, που σκέφτονται και αγαπούν με διαφορετικό τρόπο. Οι λεσβίες, οι γκέι, τα αμφισεξουαλικά και τα τρανς πρόσωπα γίνονται στόχος αυτού του μίσους λόγω του φύλου του ανθρώπου με τον οποίο μοιράζονται την ζωή τους ή του φύλου μέσα από το οποίο αυτοπροσδιορίζονται. Αυτό το μίσος ονομάζεται ομοερωτοφοβία και τρανσφοβία και πρέπει να τιμωρείται αυστηρά.

Γιατί η ομοερωτοφοβία πληγώνει ψυχικά και σωματικά. Γιατί δολοφονεί χωρίς διάκριση. Και έχει θύματα, πρόσωπα που μας είναι οικεία.

Το Δοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΚΕ

Επικοινωνία: Ειρήνη Πετροπούλου 6909574951
Θέμης Κατσαγιάννης 6937184048

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget