24/5/10

«Accept» τους ομοφυλοφίλους


πηγή gayworld.gr

δρύθηκε η πρώτη ακτιβιστική ομάδα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ ατόμων στην Κύπρο

«Accept» τους ομοφυλοφίλους

Μόνο το 17% των Κυπρίων έχουν φίλους ομοφυλόφιλα άτομα, ενώ η Κύπρος έχει το χαμηλότερο βαθμό ανεκτικότητας για ΛΟΑΔ άτομα σε υψηλές πολιτικές θέσεις. Παράλληλα, κατέχουμε την πρώτη θέση σε θέμα διακρίσεων από τις χώρες της ΕΕ με ποσοστό 73%

Η διαμόρφωση μιας κοινωνίας βασισμένης στο σεβασμό του κάθε ατόμου και της διαφορετικότητάς του, απαλλαγμένης από διακρίσεις και προκαταλήψεις όσον αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό, είναι το όραμα της πρώτης ακτιβιστικής ομάδας «Accept» στην Κύπρο.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Ενάντια στην Ομοφοβία ανακοινώθηκε η δημιουργία της ομάδας «Accept», που διεκδικεί την πλήρη ισότητα όλων των πολιτών της κυπριακής κοινωνίας σε ισότιμη βάση, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού ή άλλων διακρίσεων και παρουσιάσθηκαν οι στόχοι της ομάδας. Έγινε επίσης αναφορά και στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος στο θέμα των διακρίσεων σε βάρος ατόμων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, αφού, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από την επίτροπο διοικήσεως το 2006, το 51% των ερωτηθέντων νιώθουν άβολα κοντά σε ΛΟΑΔ (λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφισεξουαλικούς, διαφυλικά άτομα), το 75% θα είχαν πρόβλημα εάν ένας φίλος τους ήταν ομοφυλόφιλος, ενώ μόνο το 3% των ερωτηθέντων δεν θα άλλαζαν τη συμπεριφορά τους προς το παιδί τους αν μάθαιναν ότι αυτός ή αυτή είναι ομοφυλόφιλο άτομο.

Στόχοι της «Accept»

Σκοπός της ομάδας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ομάδας, Γιώργη Ρεγγίνο, είναι, μεταξύ άλλων, η ενημέρωση και η συμβολή στην εκπαίδευση της κυπριακής κοινωνίας για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και κοινωνικού φύλου, η πρόληψη της ανάπτυξης ομοφοβικών τάσεων, η διαφύλαξη του πλουραλιστικού περιβάλλοντος και η ενσωμάτωση αυτού στην ευρύτερη κοινωνία. Επιπλέον στόχοι είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με έμφαση στη νεολαία όσον αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό και κοινωνικό φύλο, η στήριξη ΛΟΑΔ προσώπων καθώς και η επικοινωνία και ενημέρωση όσων αφορά αυτούς. Ακόμη, η διεκδίκηση βασικών δικαιωμάτων για την καταπολέμηση προκαταλήψεων και διακρίσεων και ενδυνάμωσης της αρχής της ισότητας η συνεργασία με εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με την καταπολέμηση διακρίσεων και την προώθηση της αρχής της ισότητας, ιδίως όσον αφορά στον σεξουαλικό προσανατολισμό και κοινωνικού φύλου. Τέλος, στόχοι είναι η προώθηση της εφαρμογής πολιτικών, νομοθεσιών, προγραμμάτων και νομολογίας της ΕΕ σχετικά με την καταπολέμηση των διακρίσεων και η προώθηση της αρχής της ισότητας, ιδιαίτερα αναφορικά με το σεξουαλικό προσανατολισμό και το κοινωνικό φύλο και η προώθηση της αναγνώρισης ισότιμου του γάμου, υιοθεσίας, δικαιωμάτων κληρονομιάς, ασφάλισης, υγείας και άλλων, για όλους τους πολίτες της κυπριακής κοινωνίας χωρίς διακρίσεις.
«Θέλουμε δουλειά»

Εκ μέρους της ομάδας, η Δέσποινα Μιχαηλίδου ανέφερε στις ότι στις 17 Μαΐου 1990 η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως ασθένεια και δίδοντας κάποια στατιστικά ανέφερε ότι 8 χώρες ανά το παγκόσμιο θεωρούν την ομοφυλοφιλία παράνομη ενώ πέντε από αυτές την τιμωρούν με θανατική ποινή. Όσον αφορά την Κύπρο, ανέφερε ότι, σύμφωνα με την έρευνα του 2006, το 93% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα είχε πρόβλημα να προσέχει το παιδί τους ένα ομοφυλόφιλο άτομο, το 86% θα είχε πρόβλημα εάν ο δάσκαλος του παιδιού τους ήταν ομοφυλόφιλο άτομο, το 75% θα είχε πρόβλημα εάν ο φίλος ή η φίλη τους ήταν ομοφυλόφιλο άτομο και το 69% των Κυπρίων γονιών θα προσπαθούσε να αλλάξει την κατάσταση εάν ήταν το παιδί τους ομοφυλόφιλο. Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, 11% των Κυπρίων γονιών δήλωσαν ότι θα έδιωχναν το παιδί τους από το σπίτι εάν ήταν ομοφυλόφιλο άτομο.

Παρέμβαση Μοδινού

Σε παρέμβασή του, ο ιδρυτής του Απελευθερωτικού Κινήματος Ομοφυλόφιλων στην Κύπρο, Αλέκος Μοδινός, ανέφερε ότι δεν έχει σημασία εάν ένα παιδί εκδιώχθηκε από το σπίτι του επειδή ήταν ομοφυλόφιλο ή οι γονείς που τραβούν από τα μαλλιά την κόρη για να την παντρέψουν με το ζόρι ή κάποιος έχανε τη δουλειά του, όταν το γραφείο της επιτρόπου διοικήσεως για χρόνια δεν αναλάμβανε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα αυτών των ατόμων. «Μπορεί να κερδίσει τη (νομική) μάχη, αλλά δεν θα βρει πουθενά αλλού δουλειά», σημείωσε λέγοντας ότι υπάρχει ακόμη κοινωνικός στιγματισμός και προκατάληψη.

Ανθρώπινα δικαιώματα

Σε χαιρετισμό της, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ανδρούλλα Καμιναρά τόνισε ότι για την ΕΕ τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οικουμενικά και αδιαίρετα και για το λόγο αυτό τα προβάλλει και τα προασπίζει τόσο εντός των συνόρων όσο και στο πλαίσιο των σχέσεών της με τρίτες χώρες. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο 6 της Συνθήκης του 'Αμστερνταμ, το άρθρο 13 αλλά και το «πακέτο κατά των διακρίσεων» που συμπεριέλαβε το κοινοτικό πρόγραμμα δράσης για την καταπολέμηση των διακρίσεων, καθώς και τις οδηγίες φυλετικής ισότητας και εργασιακής ισότητας. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε με βάση έρευνα ευρωβαρόμετρου, μόνο το 17% των Κυπρίων έχουν φίλους ομοφυλόφιλα άτομα, ενώ, μαζί με τη Βουλγαρία, η Κύπρος έχει το χαμηλότερο βαθμό ανεκτικότητας σε ομοφυλόφιλα άτομα σε υψηλές πολιτικές θέσεις, (3,5 με βάση το 10).

ΕΕ κατά των διακρίσεων

Με διακηρύξεις κατά της ομοφοβίας, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάσσονται κατά των διακρίσεων και της συστηματικής παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανσεξουαλικών ατόμων στην Ευρώπη, στα πλαίσια της χθεσινής Ημέρας κατά της Ομοφοβίας. Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με αφορμή την Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, αποκαλύπτεται ότι η σχετική πρόταση για την καταπολέμηση των πάσης φύσεως διακρίσεων, παραμένει ακόμη στα συρτάρια του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ ενώ τονίζεται ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, η ομοφυλοφιλία μένει ποινικοποιημένη σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Ουγκάντα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Κωδικός άρθρου: 946560
ΠΟΛΙΤΗΣ - 18/05/2010, Σελίδα: 37
Πηγή: http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=946560&-V=archive&-w=%C3%CA%C5%C9@&-P

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget