22/8/10

Σύμφωνο συμβίωσης...

Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας
Μη κερδοσκοπικό σωματείο - Αρ. Απ. Πρωτοδ: 4126/2004
Χαλκοκονδύλη 25, 10432 - Αθήνα
τηλ: 6947434353 - 2105237408
www.olke.org - info@olke.org


Δελτίο Τύπου
Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Θέμα: Το Σύμφωνο Συμβίωσης κάτω από το μικροσκόπιο
Πληροφορηθήκαμε τόσο από την εγκύκλιο του ΙΚΑ όσο και από τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ότι δεν εντάσσονται στην έννοια της «οικογένειας» τα άτομα που έχουν συνάψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, έτσι όπως ορίζει το κοινωνικοασφαλιστικό δίκαιο.
Δηλαδή, ο Ν.3719/2008 αποτελεί μια ιδιωτικού δικαίου συμφωνία που ρυθμίζει μόνο περιουσιακά και κληρονομικά θέματα των ετερόφυλων (και μόνο) ζευγαριών, αφήνοντας εκτός διευθέτησης τα φορολογικά, εργατικά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των δύο συντρόφων. Αντιθέτως, το σχέδιο νόμου, που έχει εδώ και χρόνια εκπονήσει το ΠΑΣΟΚ, είναι μεν καλύτερο ως προς τα ανωτέρω, καλύπτει και τα ζευγάρια του ίδιου φύλου, με την διαφορά ότι δεν επιτρέπεται η από κοινού τεκνοθεσία και δεν αναφέρεται τίποτα για τα δικαιώματα παρένθετης μητρότητας και τεχνητής γονιμοποίησης.
Είχαμε από την πρώτη στιγμή εντοπίσει τα κενά που δημιουργούσε τόσο ο ήδη ισχύων νόμος όσο και το Σ/Ν που είχε κατεβάσει στην Βουλή το ΠΑΣΟΚ, όπως είχαμε αντιδράσει στον κατάφωρο αποκλεισμό μας από το σύμφωνο συμβίωσης όταν ψηφιζόταν επί Κυβέρνησης ΝΔ. Καμία Πολιτεία δεν έχει δικαίωμα να αρνείται την δημιουργία οικογένειας σε κανένα ζευγάρι. Κανένας νόμος δεν μπορεί να δημιουργεί πολίτισσες και πολίτες των δύο ταχυτήτων. Και όπως σωστά είχε αναφέρει η κα. Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, Πρόεδρος του ΙΜΔΑ και επίτιμη πρόεδρος του ΣΔΓ, στην συνέντευξη τύπου του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα δικαιώματα του ανθρώπου και του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας στις 23/06/2008, «το Δίκαιο ιδρύθηκε για να εξυπηρετεί τις υπαρκτές κοινωνικές ανάγκες ενώ οι κοινωνικές ανάγκες δεν δημιουργούνται για να εξυπηρετούν το Δίκαιο.»
Χάρισμα σας, λοιπόν, ο 3719 που μόνο στον στρουθοκαμηλισμό παραπέμπει. Απαιτούμε εδώ και τώρα ένα Σύμφωνο Συμβίωσης που να μας υπολογίζει ως οικογένεια με δικαίωμα στην ομογονεϊκότητα και τεκνοθεσία. Απαιτούμε την επέκταση του Πολιτικού Γάμου και στα ζευγάρια του ίδιου φύλου. Ας σταματήσει πια αυτό το θέατρο του παραλόγου! Η ισονομία και ισοπολιτεία δεν κερδίζονται μέσα στις αίθουσες των Κοινοβουλίων, αλλά μέσα από συλλογικά βήματα και συνεργασίες ανάμεσα στις ΛΟΑΤ οργανώσεις και τα κόμματα.

Με εκτίμηση
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΚΕ

επικοινωνία: 6948257008 begin_of_the_skype_highlighting 6948257008 end_of_the_skype_highlighting (Ειρήνη Πετροπούλου), 6937184048 begin_of_the_skype_highlighting 6937184048 end_of_the_skype_highlighting (Θέμης Κατασαγιάννης)

5 σχόλια:

ΚΥΠΡΟΛΕΩΝ είπε...

Το συμφωνο συμβιωσης εν καμνει για τους γκευ. Εν ενα κοκκαλουι που μας πετασσουν για να σκασουμε. Για την Κυπρο τουλαχιστον μονο αλλαγη του περι γαμου νομου που να καλυφκει τζιαι ατομα ιδιου φυλου εν ο σωστος δρομος.

bear είπε...

Ελλάδα η χώρα που μπορείς μόνο με χώρες του τρίτου κόσμου να συγκρίνεις.
Όταν όμως πληρώνουμε εφορίες και όλα τα υπόλοιπα, τότε δεν υπάρχει διάκριση.
Ψηφίστε τους λοιπόν.

Καλησπέρα Γιωργάκη! :-)

Hfaistiwnas είπε...

Μα είναι δυνατόν να μην έχουν βάλει το σημαντικότερο; Πόσο άθλιοι μπορεί να είναι..

suncitizen είπε...

Μα τι λέτε;
Αν κατάλαβα καλά δίνουν στους gay το σύμφωνο συμβίωσης και τώρα δεν τους φτάνει, αλλά θέλουν και υιοθεσίες ή παρένθετη (παρένθεση) μητέρα;

ΑΝ έιναι ετσι, η θέση είναι λάθος.
Έπρεπε να πουν :"Χαιρετίζουμε το πρώτο βήμα και στηρίζουμε! Αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως αυτό της υιοθεσίας που είναι εξίσου σημαντικά!"

Τώρα αν δεν το στηρίξουν οι γκέοι, ούτε αυτό δε θα πάρουν και θα μπουν και πάλι στο χρονοντούλαπο της ιστορίας...

Leviathan είπε...

misa kai apososta sa na leme...kalisperaaa

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget