8/9/10

ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ;Καλα που υπάρχουν και οι επαναλήψεις...
καποιος ανακάλυψε μια ξεχασμενη εκπομπή ....και μεσα στο καλοκαίρι είχαμε τελικά θέμα.....

Διαβάστε...

Και δεν είναι ωραίο πράγμα στο κάτω κάτω βρε παιδί μου η επίθεση;"
(Κ. Τσόκλης, στην κρατική τηλεόραση)

Ο βιασμός αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο από την αρχαιότητα ως σήμερα, ως μία από τις ειδεχθέστερες μορφές βίας κατά των γυναικών. Παρόλα αυτά στην χώρα μας φιλοξενούνται και μάλιστα στην κρατική τηλεόραση απόψεις οι οποίες νομιμοποιούν ηθικά το έγκλημα του βιασμού, ταυτίζουν θύτη και θύμα ή ακόμη χειρότερα αντιστρέφουν τους ρόλους και τέλος προτρέπουν ανοικτά σε τέλεση αυτού του εγκλήματος εξαίροντάς το ως «ένδειξη ζωντάνιας των ανδρών και έκφραση πάθους» (!).

Όλα αυτά μάλιστα, σε μια περίοδο που η κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από τις επιθέσεις βιασμού τόσο σε ενήλικες γυναίκες (Κέρκυρα και Προσκυνητές Κομοτηνής) αλλά και σε 11χρονο κορίτσι (Αρκαδία), που δολοφονήθηκε μετά το βιασμό της.

Ένα μικρό δείγμα των δηλώσεων παρατίθενται παρακάτω:
«Δεν καταλαβαίνω γιατί ο βιαστής είναι πιο κακός από την κοπέλα που προκαλεί. Τη βία τη ζητά η ίδια. …. Ποιος είναι αλήθεια ο πιο ζωντανός άνθρωπος; Ο γερο ηλίθιος που κάθεται στο σπίτι του και δεν έχει κανένα ερωτισμό μέσα του ή εκείνος ο οποίος ρισκάροντας την ζωή του και την ελευθερία του επιτίθεται σε ένα πλάσμα σεξουαλικό; …. Και δεν είναι ωραίο πράγμα στο κάτω κάτω βρε παιδί μου η επίθεση;»

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε την αγανάκτηση μας, καταδικάζοντας απερίφραστα την προβολή τέτοιων δηλώσεων γνωστού εικαστικού καλλιτέχνη (ο οποίος μάλιστα συναλλάσσεται συχνά με το κράτος), ιδιαίτερα μέσω της κρατικής τηλεόρασης. Η τελευταία μετατρέπεται έτσι σε όχημα διάδοσης των απεχθέστερων σεξιστικών ιδεών, προσδίδοντάς τους και κύρος «γνώμης πνευματικού ανθρώπου». Ζητούμε από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο να παρέμβει για αυτό το ζήτημα και να καλέσει άμεσα σε απολογία τους υπευθύνους της κρατικής τηλεόρασης.

Επισημαίνουμε, τέλος, ότι το τελευταίο μέρος της συνέντευξης του Τσόκλη συνιστά σαφώς δημόσια προτροπή σε κακούργημα, πράξη η οποία είναι ποινικά κολάσιμη, σύμφωνα με το άρθρο 184 του ποινικού κώδικα, και τιμωρείται με φυλάκιση έως τριών ετών.

Η Θεματική Ομάδα των Οικολόγων Πράσινων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα


H ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΚΛΗ

«Δεν καταλαβαίνω γιατί ο βιαστής είναι πιο κακός από την κοπέλα που προκαλεί. Τη βία τη ζητά η ίδια. Θέλει να τη βιάσουν. Γιατί να κλείνουν στη φυλακή τον βιαστή κι όχι την κοπέλα; Αφού η φύση τον σπρώχνει να "επιτεθεί". Δεν είναι ωραίο πράγμα η επίθεση;»

Φρίκη, προβληματισμό και αγανάκτηση προκαλούν οι παραπάνω δηλώσεις του ζωγράφου-εικαστικού Κώστα Τσόκλη σε εκπομπή κρατικού τηλεοπτικού καναλιού, η οποία προβλήθηκε στη μεσημεριανή ζώνη. Φρίκη γιατί προτρέπουν στον βιασμό, ανάγοντας τον από ποινικό αδίκημα σε «ηρωική πράξη», αδιαφορώντας για τις φθοροποιές επιπτώσεις που δημιουργεί στον ψυχισμό του θύματος. Προβληματισμό γιατί τέτοιες δηλώσεις, με το δήθεν πρόσχημα της ελευθερίας του λόγου, συνηγορούν υπέρ του βιαστή καταδικάζοντας το θύμα (που στο πλείστον των περιπτώσεων είναι γυναίκα ή ανήλικο παιδί) ως άσεμνο και προκλητικό. Αγανάκτηση, τέλος, γιατί η προβολή τέτοιων ακραίων απόψεων σημαίνει και την ηθική νομιμοποίηση του βιασμού, ενός από τα πλέον ειδεχθή εγκλήματα κατά της ατομικής ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης των γυναικών.

Καταδικάζουμε τέτοιες δηλώσεις που προτρέπουν σε ποινικά κολάσιμες πράξεις, ιδιαίτερα όταν προβάλλονται από ένα κρατικό μέσο ενημέρωσης. Καταδικάζουμε κάθε πράξη ηθικής αυτουργίας στην διάδοση ρατσιστικών απόψεων και καλούμε το ΕΣΡ να αναλάβει τις σχετικές ευθύνες του καλώντας σε απολογία τους υπεύθυνους της εκπομπής. Είναι αδιανόητο να επιβάλλεται πρόστιμο για ένα φιλί μεταξύ ανδρών και να περνούν απαρατήρητες ακραίες απόψεις με το πρόσχημα ότι προέρχονται από άνθρωπο της τέχνης. Να θυμίσουμε ότι τα θύματα των βιαστών δεν ανήκουν σε κάποιο συγκεκριμένο κοινωνικό, μορφωτικό, επαγγελματικό ή ηλικιακό επίπεδο. Δεν έχουν πρόσωπο. Είναι γυναίκες, έφηβες, παιδιά. Είναι λεσβίες, που στην περίπτωση τους, ο βιασμός χρησιμοποιείται ως «θεραπευτική
αγωγή» στον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό.

Να θυμίσουμε ότι ο βιαστής, στην πλειοψηφία άντρας, μπορεί να ανήκει στο οικογενειακό, επαγγελματικό ή κοινωνικό περιβάλλον του θύματος. Είναι άντρας «υπεράνω υποψίας». Στόχος του είναι να καταρρακώσει τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπεια του θύματος. Για τον λόγο αυτό έχει θεσπιστεί από το 1984 ο νόμος 1419 βάσει του οποίου ορίζεται ως κακούργημα το έγκλημα του βιασμού και έχει καθιερωθεί η αυτεπάγγελτη δίωξη του θύτη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΚΕ

Τι απαντάει η Ε.Ρ.Τ. στις επίμαχες δηλώσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν ύστερα από την αποκάλυψη του newsbeast.gr με τις δηλώσεις που έκανε ο Κώστας Τσόκλης στην κρατική τηλεόραση. Επικοινωνήσαμε με το γραφείο τύπου της Ε.Ρ.Τ. ζητώντας να μάθουμε κατά πόσο είναι σωστό και δικαιολογημένο να φιλοξενούνται στην κρατική τηλεόραση τέτοιες ακραίες απόψεις και να προβάλλονται μάλιστα μεσημέρι - ώρα που παρακολουθούν και παιδιά.

Θυμίζουμε ότι ο Κώστας Τσόκλης μιλώντας για τους βιασμούς γυναικών είπε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί ο βιαστής είναι πιο κακός από την κοπέλα που προκαλεί. Τη βία τη ζητά η ίδια. Θέλει να τη βιάσουν. Γιατί να κλείνουν στη φυλακή τον βιαστή κι όχι την κοπέλα; Αφού η φύση τον σπρώχνει να "επιτεθεί". Δεν είναι ωραίο πράγμα η επίθεση;»

Σύμφωνα με το γραφείο τύπου της ΕΡΤ:

«Οποιοσδήποτε ραδιοτηλεοπτικός φορέας δεν μπορεί να λογοκρίνει και να περικόψει τις απόψεις οποιουδήποτε πολίτη. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε στην άποψη κανενός. Είναι μία προσωπική επώνυμη άποψη και αυτός που την εκφράζει έχει και την ευθύνη των λεγόμενων του. Όσον αφορά την ώρα προβολής της εκπομπής και τη σήμανσή της θα ελέγξουμε να δούμε τι έχει γίνει».

Εμείς περιμένουμε τις επόμενες κινήσεις της ΕΡΤ και τα αποτελέσματα της «έρευνας» που θα κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget