8/9/10

Κούβα: Φ. Κάστρο: «Mea Culpa» για τις διώξεις των ομοφυλόφιλων τις δεκαετίες '60 και '70


Ο Φιντέλ Κάστρο παραδέχτηκε, σε συνέντευξή του σε μεξικανική εφημερίδα, την ευθύνη του για τις διακρίσεις κατά των ομοφυλόφιλων στην Κούβα στις δεκαετίες του '60 και του '70.

"Εάν είναι κάποιος που έχει ευθύνη για αυτό είμαι εγώ. Αλλά είναι σαφές ότι εκείνη την εποχή δεν μπορούσα να ασχοληθώ με το ζήτημα αυτό. Ήμουν απορροφημένος από την κρίση του Οκτωβρίου του 1962, τον πόλεμο, τα πολικά ζητήματα", ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Κούβας απαντώντας σε ερώτηση της καθημερινής εφημερίδας του Μεξικού "La Jornada".

"Το να ξεφύγεις από τη CIA που αγόραζε τόσους και τόσους προδότες, δεν ήταν απλό πράγμα αλλά εάν πρέπει να αναλάβει κάποιος την ευθύνη, αναλαμβάνω τη δική μου, και δεν πρόκειται να ψάξω και για άλλους υπεύθυνους", ανέφερε ο Φιντέλ Κάστρο.

Τη δεκαετία του '60 εκτός από τους ιερείς και τους φανατικούς χριστιανούς που θεωρούνταν ότι είχαν "ιδεολογικές αποκλίσεις", οι ομοφυλόφιλοι στέλνονταν σε στρατόπεδα αναμόρφωσης, ενώ και στη δεκαετία του 70 οι διακρίσεις σε βάρος τους συνεχίστηκαν κυρίως κατά ομοφυλόφιλων καλλιτεχνών, που περιθωριοποιούνταν ή στέλνονταν στην εξορία.

Η κατάσταση βελτιώθηκε πολύ για τους ομοφυλόφιλους, χάρη στην ανιψιά του Φιντέλ και κόρη του αδελφού του, Ραούλ, την σεξολόγο Μαριέλ που ήταν επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης και αγωνίστρια των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και των τρανσέξουαλ.

Η Μαριέλ που υποστηρίζει την ένωση ατόμων του ιδίου φύλου είχε δηλώσει πέρσι ότι πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά για το ζήτημα αυτό στους κόλπους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

1 σχόλιο:

Stewie Griffin είπε...

Δεν είχε χρόνο τότε...Το πιο ηλίθιο επιχείρημα.Όταν παλεύεις για την ανεξαρτησία και την ελευθερία όπως διατυμπανίζεις,δεν το παλεύεις ξεκομμένα!!!

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget