4/10/10

[ 20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ] Το ΑΙDS δεν κάνει διακρίσεις, οι άνθρωποι κάνουν


ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΡΟΘΕΤΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ «ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010
Εφημεδία τα ΝέαΑπό την καθηµερινή επαφή της µε ανθρώπους που ζουν µε τον ΗΙV, έστω κι αν δεν είναι η ίδια οροθετική, γνωρίζει καλά τι σηµαίνει να ζεις µε ΑΙDS. Διευθύντρια της «Θετικής Φωνής», του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος, που λειτουργεί από το 2009 για την εξασφάλιση καλύτερων πρακτικών πρόληψης και υπηρεσιών περίθαλψης, η Μαριανέλλα Κλώκα ξεκαθαρίζει ότι ο πλέον ενδεδειγµένος τρόπος έγκαιρης διάγνωσης είναι το τακτικό τεστ ανίχνευσης.
Ταυτόχρονα, κάνει λόγο για ρατσιστική αντιµετώπιση - ακόµα και µέσω δικαστικών αποφάσεων - εις βάρος φορέων της νόσου, αλλά και για ανεπαρκείς δοµές στήριξής τους.

1 Τι σηµαίνει να είσαι οροθετικός;

Περισσότερη προσοχή στην καθηµερινότητά σου, µεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι σε διάφορα θέµατα υγείας, σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.

2 Πόσοι είναι οι Ελληνες οροθετικοί;

Περίπου 10.000. 3 Οι αντίστοιχοι αριθµοί παγκοσµίως;

Περίπου 33 εκατοµµύρια και τρεις µεγάλες πληγές στον πλανήτη: Υποσαχάρια Αφρική, Ασία και Ανατολική Ευρώπη.

4 Εκτιµήσεις επιστηµόνων για το άµεσο µέλλον;

Χλωµές αν µιλάµε για εµβόλιο, καλές αν µιλάµε για βελτίωση της θεραπείας και της ποιότητας ζωής.

5 Τι δεν ξέρει ο απλός κόσµος για τους ανθρώπους που ζουν µε τον ΗΙV;

Οτι µπορούν να κάνουν οικογένεια, να έχουν ερωτικές σχέσεις όπως όλος ο κόσµος και ένα προσδόκιµο ζωής όχι πολύ διαφορετικό από αυτό ενός µέσου ανθρώπου.

6 Μπορεί να συµβεί στον καθένα;

Ο ιός αυτός δεν κάνει διακρίσεις, οι άνθρωποι κάνουν… 7 Η έγκαιρη διάγνωση παίζει ρόλο;

Σε ενεργά σεξουαλικά άτοµα, το τεστ ανίχνευσης ανά τακτά χρονικά διαστήµατα είναι ο πλέον ενδεδειγµένος τρόπος πρόληψης.

8 Συµφιλιώνεσαι ποτέ µε την πραγµατικότητα;
Καλό είναι να συµφιλιώνεσαι µε κάθε πτυχή της, όχι µόνο µε το γεγονός ότι είσαι οροθετικός.

9 Τι αλλάζει στην πράξη στην καθηµερινότητά σου;
Χτυπά η αφύπνιση συχνότερα. 10 Οι οροθετικοί είναι δακτυλοδεικτούµενοι; Συναντούν ρατσισµό;

Κάποιοι ναι, κάποιοι όχι. Οι εκπρόσωποι των θεσµών της Πολιτείας, όµως, χρειάζεται να προσέχουν περισσότερο, να ενηµερώνονται-εκπαιδεύονται διαρκώς. Γιατί, όταν βγαίνουν δικαστικές αποφάσεις - και µάλιστα από ανώτατα δικαστήρια - που ευνοούν ρατσιστικές συµπεριφορές - όπως έγινε πριν από δύο χρόνια µε την περίπτωση του απολυµένου µε αιτιολογία την εύρυθµη λειτουργία της επιχείρησης -, τότε είναι το ίδιο το κράτος που δηµιουργεί χώρο στον ρατσισµό.

11 Θεραπεία, πόσο εφικτή είναι;

Δεν µιλάµε για ίαση. Η θεραπεία πετυχαίνει να κρατά τον ιό σε ύπνωση και να διατηρεί τις άµυνες του σώµατος σε καλή κατάσταση.

12 Επηρεάζεται απ’ αυτήν ο οργανισµός;

Η αντιρετροϊκή θεραπεία φέρνει ορισµένες φορές κάποιες παρενέργειες, σε βασικά ζωτικά όργανα. Ας θυµόµαστε ότι ζούµε µε έναν ιό, γι’ αυτό συνιστάται να είµαστε σε διαρκή εγρήγορση και επικοινωνία µε τον γιατρό µας, να διαβάζουµε καλά όλες τις εξετάσεις µας.

13 Βοήθεια, κοινωνικές παροχές και επιδόµατα έχετε;

Ναι, ως ΑµεΑ, αλλά επιδιώκουµε πιο ξεκάθαρο νοµοθετικό πλαίσιο.

14 Επαρκείς κρατικές υποδοµές στήριξης υπάρχουν;

Υπάρχουν, αλλά δεν επαρκούν. Ενα από τα βασικά ζητήµατα είναι το θέµα των ανασφάλιστων οροθετικών, για τους οποίους δεν υπάρχει πρόβλεψη και ορισµένοι φτάνουν σε σηµείο να διακόπτουν τη θεραπεία. Η Βόρεια Ελλάδα χρειάζεται άµεσα δεύτερη µονάδα, ο κόσµος διαµαρτύρεται.

15 Γιατί να απευθυνθεί κανείς στον Σύλλογό σας; Τι προσφέρετε;

Οραµα και καθηµερινή δουλειά σε πολλά επίπεδα. Μας ενδιαφέρει να πάµε µπροστά την ατζέντα των δικαιωµάτων και υποχρεώσεών µας, είµαστε ανοιχτοί και σε συνεργασίες. Η κατεύθυνσή µας είναι κοινή µε την πρόσφατη διακήρυξη της UΝΑΙDS στο συνέδριο της Βιέννης: µηδενικά νέα κρούσµατα, µηδενικές απώλειες, µηδενική διάκριση και στίγµα. 16 Τι συνεισφέρουν οι εθελοντές σας και πόσοι είναι;

Αυξάνονται στο µέτρο που αυξάνονται οι πρωτοβουλίες µας και οι διάφοροι τοµείς δράσης µας, ανάλογα µε τη διάθεση και τις δυνατότητες του καθενός.

Οποιος θελήσει να γίνει µέλος ή εθελοντής, µπορεί να επικοινωνήσει µε τα γραφεία του Συλλόγου µας, στην Πλατεία Κολιάτσου, Ανάφης 2, καθηµερινά 9-3, στο τηλέφωνο 210-8627.572. Περισσότερες πληροφορίες θα βρει και στο site µας, στο www. positivevoice.gr 17 Πρόσφατα εφαρµόστηκαν ενηµερωτικές δράσεις σας, τι αφορούσαν;

Ο γυµνός δύτης, την προφύλαξη – έσκισε στα νησιά. Και τώρα δυο αγόρια που αναρωτιούνται αν το κάνουν συχνά – το σεξ και το τεστ.

18 Προσεχή φθινοπωρινά πλάνα σας;

Ηµερίδες και πολύ σηµαντικές δράσεις έρευνας και ενηµέρωσης για τα εργασιακά, το στίγµα και τις διακρίσεις.

19 Ετοιµάζετε και βιβλίοοδηγό για τον ΗΙV.
Τι θα περιέχει, πώς µπορεί κανείς να το προµηθευτεί;

Τα πάντα για τον οροθετικό στην Ελλάδα. Θα διατίθεται δωρεάν σε όλες τις Μονάδες Ειδικών Λοιµώξεων της χώρας και στα γραφεία µας.

20 «Εγώ και ο ΗΙV» η εκδήλωσή σας στις 18 Οκτωβρίου (18.00), στο «Divani Caravel». Για ποιον σκοπό;

Είναι η δεύτερη συνάντηση για οροθετικούς στο τρέχον έτος και αφορά το wellbeing και κοινωνικά θέµατα. Τη συνδιοργανώνουµε µε το Κέντρο Ζωής και τη Βe Ρositive.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget