6/10/10

Accept Cyprus


1. Γιατί δημιουργήθηκε η accept LGBT Cyprus?

Λεσβίες, ομοφυλόφιλοί, αμφισεξουαλικοί, διαφυλικοί…. Μια ομάδα ατόμων που στην κυπριακή κοινωνία βιώνουν καθημερινά διακρίσεις και ομοφοβία στο σχολείο, στην εργασία, στην οικογένεια, στην παρέα…. μια ομάδα που στην αντιμετωπίζεται με φόβο, καχυποψία και προκαταλήψεις στην βάση σεξουαλικού προσανατολισμού και της έμφυλης ταυτότητας.

Σύμφωνα με τα πορίσματα έρευνας της Επιτρόπου Διοικήσεως που έγινε το 2006 στην Κύπρο, το 93% των Κυπρίων φοβάται να προσέχει το παιδί τους ένα ομοφυλόφιλο άτομο. Το 86% των Κυπρίων φοβάται εάν ο δάσκαλος του παιδιού τους ήταν ομοφυλόφιλο άτομο. Το 75% των Κυπρίων θα είχε πρόβλημα εάν ο φίλος του ήταν ομοφυλόφιλο άτομο. Το 69% των Κύπριων θα προσπαθούσε να αλλάξει την κατάσταση εάν ήταν το παιδί τους ομοφυλόφιλο.

Τον Οκτώβριο του 2009 ξεκίνησε η πρωτοβουλία για την δημιουργία μιας ΛΟΑΔ ομάδας με σκοπό να δώσει ορατότητα στα προβλήματα που βιώνουν τα ΛΟΑΔ άτομα, να συνεισφέρει δυναμικά και ουσιαστικά στον αγώνα για την καταπολέμηση των διακρίσεων, να στηρίξει και να ενδυναμώσει τα ΛΟΑΔ άτομα και να διεκδικήσει την κατοχύρωση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλα τα άτομα ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας του κοινωνικού φύλου. Η πρωτοβουλία φάνηκε από τα πρώτα στάδια της ότι έχει έντονο λόγο ύπαρξης και δράσης μιας και από τις πρώτες συναντήσεις αγκαλιάστηκε από τον κόσμο, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι αυτό είναι θέμα που μας αφορά όλους.

17 Μαϊου 2010, Διεθνή ημέρα ενάντια στην Ομοφοβία και η accept ανακοινώσε στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Σπίτι της Ευρώπης επίσημα την ύπαρξη της ομάδας. Μια μέρα με έντονους συμβολισμούς και μηνύματα για αντιμετώπιση όλων των μορφών της ομοφοβίας ήρθε η accept να στείλει το δικό της μήνυμα υπέρ της αποδοχής και της ισότητας ως τα μέσα για αντιμετώπιση του φόβου απέναντι στην διαφορετικότητα σε σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

2. Ποιος είναι ο σκοπός της?

Η ομάδα accept οραματίζετε μια κοινωνία βασισμένη στο σεβασμό του κάθε ατόμου και της διαφορετικότητας του, απαλλαγμένη από διακρίσεις και προκαταλήψεις ιδίως όσο αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό.

Βασικοί και κύριοι σκοποί της accept είναι:
Η ενημέρωση και η συμβολή στην εκπαίδευση της κυπριακής κοινωνίας για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και κοινωνικού φύλου.
Η πρόληψη της ανάπτυξης ομοφοβικών τάσεων, η διαφύλαξη του πλουραλιστικού περιβάλλοντος και η ενσωμάτωση αυτού στην ευρύτερη κοινωνία.
Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με έμφαση στη νεολαία όσο αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό και κοινωνικό φύλο.
Η στήριξη, η ενδυνάμωση, υποστήριξη ΛΟΑΔ προσώπων καθώς και η επικοινωνία και ενημέρωση όσων αφορά αυτούς.
Η διεκδίκηση βασικών δικαιωμάτων για την καταπολέμηση προκαταλήψεων και διακρίσεων και ενδυνάμωσης της αρχής της ισότητας
Η προώθηση της εφαρμογής  πολιτικών, νομοθεσιών, προγραμμάτων και νομολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβούλιου της Ευρώπης σχετικά με την καταπολέμηση των διακρίσεων και την προώθηση της αρχής της ισότητας, ιδιαίτερα αναφορικά με το σεξουαλικό προσανατολισμό και το κοινωνικό φύλο.
Η προώθηση της αναγνώρισης ισότιμου γάμου, υιοθεσίας, δικαιωμάτων κληρονομιάς, ασφάλισης, υγείας και άλλων, για όλους τους πολίτες της κυπριακής κοινωνίας χωρίς διακρίσεις.
3. Γιατί δεν ενταχτήκατε όλοι και όλες στο ΑΚΟΚ;

Την accept την βλέπουμε ως μια νέα ομάδα που έρχεται να συνεχίσει και να αναπτύξει περαιτέρω το ομοφυλοφιλικό κίνημα στην Κύπρο μέσα από την δημιουργία μας οργάνωσης που θα έχει νομικό πρόσωπό, στην οποία θα συμμετέχουν άτομα ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού ή/ και ταυτότητας φύλου και η οποία θα δώσει νέα πνοή και φωνή στην κυπριακή κοινωνία και την ΛΟΑΔ κοινότητα.

Με το ΑΚΟΚ από τα πρώτα στάδια δημιουργίας της οργάνωσης μας υπήρχε στενή επικοινωνία και επαφή για την εξέταση του ενδεχομένου να υπάρχει μια κοινή οργάνωση αντί της δημιουργία μιας νέας οργάνωσης. Αυτή η στήριξη και συνεργασία εξακολουθεί να υπάρχει στα πλαίσια του κοινού οράματος και επιδιώξεων των δυο ομάδων.

Ως accept αναγνωρίζουμε όλους τους αγώνες και επιδιώξεις εκ μέρους του ΑΚΟΚ ιδιαίτερα για την αποποινικόποιηση της ομοφυλοφιλίας και είναι τιμή μας που το ΑΚΟΚ είναι στο πλευρό της accept και της δράσης μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης στον Αλέκο Μοδινό, πρόεδρο του ΑΚΟΚ και ψυχή του ομοφυλοφιλικού κινήματος του οποίου η ακούραστη και συνεχής γεμάτη πάθος δράση είναι πηγή έμπνευσης και πρότυπο για μας την νέα γενιά ακτιβιστών. Η δράση και η προσφορά του αναγνωρίζετε από όλους μας. Είναι τιμή για μας το ότι ο Αλέκος Μοδινός είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της accept.

4. Ποια είναι η κατάσταση από άποψη δικαιωμάτων σήμερα στην Κύπρο;

Η Κύπρος ήταν από τις τελευταίες Ευρωπαϊκές χώρες που αποποινικοποίησε την ανδρική ομοφυλοφιλία. Μέχρι το 1998 στην Κύπρο ίσχυε ένας αποικιοκρατικός νόμος του 1885, που αντικατόπτριζε τις αντιλήψεις της Βικτοριανής εποχής, και απαγόρευε τις σεξουαλικές σχέσεις ανάμεσα σε άνδρες. Το 1989 ο Αλέκος Μοδινός κατάγγειλε την Κυπριακή Δημοκρατία για το νόμο αυτό στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η νομοθεσία παραβιάζει το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, περί ιδιωτικής ζωής, και έτσι καταδίκασε την Κύπρο και την υποχρέωσε να καταργήσει τη νομοθεσία αυτή. Παρόλο που η τελική απόφαση ανακοινώθηκε το 1993, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συμμορφώθηκε παρά μόνο το 1998. Ο νόμος όμως δεν έγινε αποδεκτός ούτε αυτή την φορά από την εξ Υπουργό Επιτροπή γιατί ήταν γεμάτος διακρίσεις εις βάρος των ομοφυλοφίλων ατόμων και έτσι η Κύπρος υποχρεώθηκε δυο ακόμη φορές, το 2000 και το 2002 να τροποποιήσει το σχετικό νόμο. Στη σημερινή Κυπριακή νομοθεσία η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Στον ισχύοντα νόμο περί ομοφυλοφιλίας στην Κύπρο, δεν απαγορεύεται η σεξουαλική πράξη μεταξύ συναινούντων ενηλίκων σε ιδιωτικό χώρο. Επίσης από το 2002 η ηλικία συναίνεσης για σεξουαλική επαφή σύμφωνα με το νόμο είναι το 17ο έτος τόσο για ετεροφυλικές όσο και για ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

Παράλληλα η κυπριακή Δημοκρατία υιοθέτησε με νόμο την Οδηγία 2000/78/ΕΚ για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία που απαγορεύει την οποιαδήποτε διάκριση στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού ενός προσώπου. Η διάκριση στην βάση σεξουαλικό προσανατολισμού στην απασχόληση και την εργασία μπορεί να καταγγελθεί στην Αρχή Ισότητας, Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως.

Αναφορικά με την κατοχύρωση των σχέσεων των ομόφυλων ζευγαριών, η Αρχή κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων υπέβαλε σχετική Έκθεση τον Μάρτιο του 2010. Η έκθεση υποβλήθηκε με αφορμή καταγγελίες που υπέβαλαν πρόσωπα σχετικά με το κενό δικαίου όσο αφορά την νομική κατοχύρωση των σχέσεων των ομόφυλων ζευγαριών. Η Επίτροπος τονίζει την άμεση ανάγκη για κατοχύρωση των σχέσεων των ομόφυλων ζευγαριών, είτε μέσα από την εφαρμογή στην κυπριακή έννομη τάξη του συμφώνου συμβίωσης είτε μέσα από την τροποποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας με τρόπο που να επιτρέπει τον πολιτικό γάμο ανάμεσα σε άτομα του ιδίου φύλου, στα πλαίσια της αρχής της ίσης μεταχείρισης και της αρχής τη μη διάκρισης. Η Έκθεση υποβλήθηκε προς τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και αναμένεται να υποβάλουν τα σχόλια και τις εισηγήσεις τους αναφορικά με την νομική κατοχύρωση των σχέσεων των ομόφυλων ζευγαριών.

Στην Κύπρο απουσιάζουν ανάμεσα σε άλλα νομοθεσίες που να καλύπτουν τα δικαιώματα των διαφυλικών ατόμων, νομοθεσίες κατά των διακρίσεων πέραν του χώρου εργασίας και νομοθεσίες προστασίας από hate speech.

5. Ποιες είναι οι διεκδικήσεις τις accept ΛΟΑΔ Κύπρου;

Ως accept ΛΟΑΔ Κύπρου διεκδικούμε σταθερά, αλλά δυναμικά την αποδοχή, την αλληλοαποδοχή, χειραφέτηση και αλληλοϋποστήριξη, εναρμονίζοντας σε ισότιμη βάση την κυπριακή κοινωνία με θέματα που αφορούν την ΛΟΑΔ κοινότητα.

Η ενέργειες μας επικεντρώνονται στην προάσπιση, διεκδίκηση και προώθηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ΛΟΑΔ προσώπων και την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων, του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.

6. Η Κύπρος είναι ένα πολυεθνικό κράτος. Θα μπορούσε κάποιος αρμένιος ή τουρκοκύπριος να ενταχθεί στην accept;

Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι η accept απαρτίζεται και αφορά άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνοτικής, πολιτισμικής, θρησκευτικής προέλευσης, γλώσσας, κατάστασης υγείας, σωματικής κατάστασης ή άλλου γνωρίσματος.

Κατά συνέπεια κάθε άτομο είναι ευπρόσδεκτο στην ομάδα φθάνει να συμφωνεί, να δέχεται και να στηρίζει τις αρχές και το όραμα της οργάνωσης. Στα άμεσα σχέδια μας είναι επίσης και η μετάφραση της ιστοσελίδας μας στα αγγλικά και στα τουρκικά για να μπορούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες και να έχουμε πιο ενεργή συμμετοχή και επικοινωνία με όλα τα άτομα.

7. Με ποίους συνεργάζεται η accept;

Η accept κατά την ανακοίνωση της δημιουργία της έλαβε επιστολές υποστήριξης από:

- ILGA Europe (International Lesbian Gay Association, Europe)
- Διακομματική ομάδα ΛΟΑΔ Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η οργάνωση μέχρι στιγμής έχει συνεργαστεί με τους ακόλουθους φορείς στα πλαίσια υλοποίησης δράσεων:

- Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο
- Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο
- Κέντρο Στήριξης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων
- Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού
- Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελέτης του Κοινωνικού Φύλου
- Ερευνητική Μονάδα Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Λευκωσίας
- Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου
- Περιοδικό ΡΕΥΜΑ
- ΟΛΚΕ
- MGRM (Malta Gay Rights Movement)
- Initiative Against Homophobia
- Camden LGBT Forum

8. Ποιο είναι το νομικό σχήμα της accept και πως μπορεί κάποιος να γίνει μέλος;

Η accept ΛΟΑΔ Κύπρου είναι στην διαδικασία εγγραφής σαν σωματείο. Έχουμε ήδη συντάξει ένα πρώτο καταστατικό της ομάδας, το οποίο τυγχάνει επεξεργασίας από νομική ομάδα που ειδικεύεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, και περιλαμβάνει τους στόχους και σκοπούς της ομάδας, καθώς και τα μέσα με τα οποία προτιθέμαστε να χρησιμοποιήσουμε για την εκπλήρωση των σκοπών αυτών. Το καταστατικό αυτό, μαζί με όλα τα σχετικά έγγραφα, θα κατατεθεί για έγκριση στις αρμόδιες αρχές το συντομότερο.

Σε αυτή την φάση εάν ένα άτομο επιθυμεί να εγγραφεί ως μέλος μπορεί να το πράξει μέσα από την ιστοσελίδα της ομάδας: http://www.acceptcy.org/el/user/register μέσα από την οποία μπορεί να υποβάλει αίτηση για εγγραφή.

9. Γιατί να γίνει κάποιος/ κάποια μέλος στην accept; Τι θα κερδίσει;

Η accept είναι μια οργάνωση που στηρίζει και προασπίζεται την ισότητα και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Για μια κοινωνία που δεν θα υπάρχουν διακρίσεις και η διαφορετικότητα του κάθε ατόμου θα γίνετε σεβαστή. Εάν κάποιος/ κάποια ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού στηρίζει αυτές τις βασικές αρχές και θα ήθελε να συμβάλει στην υλοποίηση αυτού του οράματος αυτός είναι ένας σημαντικότατος λόγος για να γίνει μέλος.

Η accept πέρα από ακτιβιστική οργάνωση αποτελεί μια κοινότητα ανθρώπων, μια οικογένεια στην οποία το κάθε μέλος μπορεί να εκφράσει ελεύθερα τις σκέψεις του και την φωνή του και να νιώσει την αποδοχή. Την ίδια στιγμή είναι μια κοινότητα που προσφέρει στήριξη, ενημέρωση, προβληματισμό και εκπαίδευση προς τα μέλη της για θέματα φύλου, σεξουαλικότητας, σεξουαλικής υγείας κλπ, παράλληλα με την ενδυνάμωση των ατόμων. Μέσα από την accept επίσης κάποιος μπορεί να δημιουργήσει νέες φιλίες, να αναπτύξει και να αξιοποιήσει τις δεξιότητες του και τα ταλέντα του και να νιώσει την ικανοποίηση της κοινωνικής προσφοράς.

Τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ ατόμων δεν είναι ειδικά ή ξεχωριστά δικαιώματα, είναι ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία το κράτος στα πλαίσια της ισονομίας και της ισοπολιτείας θα πρέπει να κατοχυρώνονται για όλους. Μια ομάδα ατόμων όταν βιώνει διακρίσεις μέσα στην κοινωνία τότε όλοι μας είμαστε θύματα διακρίσεων. Οι διακρίσεις μας αφορούν και μας επηρεάζουν όλους και όλες γι’ αυτό και πρέπει να συμβάλουμε στην προώθηση της ισότητας. Γι’ αυτό όλοι και όλες πρέπει να στηρίξουν την accept και να γίνουν μέλη.

10. Τι δράσεις ετοιμάζει η οργάνωση για το μέλλον ;

Η οργάνωση έχει πρώτον ως κύρια προτεραιότητα της για το άμεσο μέλλον να ολοκληρώσει την διαδικασία εγγραφής ως σωματείο, για να έχει νομικό πρόσωπο. Με την ολοκλήρωση της εγγραφής ως σωματείο θα ακολουθήσει η πρώτη Ετήσια Γενική Συνέλευση στην οποία θα ανακοινωθεί επίσημα η ίδρυση της accept ΛΟΑΔ Κύπρου και θα γίνουν εκλογές για το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, η οργάνωση θα συνεχίσει τις δράσεις ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης μέσα από διαφόρων ειδών εκδηλώσεις όπως διαλέξεις, σεμινάρια και διοργάνωση φεστιβάλ ταινιών. Επίσης στα πλάνα μας είναι η διοργάνωση μέσα στο 2011-2012 φεστιβάλ ταινιών ΛΟΑΔ ενδιαφέροντος καθώς και του 1ου Κυπριακού Φεστιβάλ Υπερηφάνειας. Την ίδια στιγμή μέσα από τα ΜΜΕ η accept θα συνεχίσει να προβάλει τα αιτήματα, τις διεκδικήσεις και την δράση της.
Μια δράση που ήδη ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2011 είναι η υλοποίηση του προγράμματος «Σεξουαλικός προσανατολισμός στην Κύπρο: Χαρτογράφηση του κοινωνικοπολιτικού κλίματος, των εμπειριών και αναγκών». Σκοπός του προγράμματος είναι να προσδιορίσει και να παρουσιάσει την παρούσα κοινωνική και πολιτική κατάσταση σε θέματα σχετικά με Λεσβίες, Ομοφυλόφιλους και Αμφισεξουαλικά άτομα (ΛΟΑ) στην Κύπρο. Για τους σκοπούς του προγράμματος θα υλοποιηθούν δυο παράλληλες δράσεις: Δράση Τεκμηρίωσης: Τεκμηρίωση υλικού σχετικού με ΛΟΑ θέματα (έρευνα μέσα από ΜΜΕ και άλλα μέσα). Ποσοτική Έρευνα: Ποσοτική έρευνα μέσω ερωτηματολογίου ανάμεσα σε ΛΟΑ άτομα.  η οποία θα μελετήσει και θα διερευνήσει τα είδη διακρίσεων, παρενόχλησης και τις προκλήσεις που δέχονται τα ΛΟΑ άτομα στα πεδία των: σχέσεων, οικογένειας, εκπαίδευσης, εργασίας κ.α.
Επίσης τον Νοέμβριο του 2010 θα διοργανωθεί στην Κύπρο με χρηματοδότηση από το ILGA Europe και με συντονισμό από το Malta Gay Rights Movement το “Cyprus Networking and Solidarity event” με στόχο ΛΟΑΔ ακτιβιστές από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Τουρκία και την Μάλτα και με την συμμετοχή από το ILGA Europe να ανταλλάξουν εμπειρίες και καλές πρακτικές. Επίσης στόχος είναι η ανάπτυξη συνεργασιών και στήριξης ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες και τις ΛΟΑΔ οργανώσεις. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα την διεξαγωγή συνεδρίου, έκθεση φωτογραφίας κλπ.
Σε επίπεδο υπηρεσιών στόχος μας είναι η παροχή υποστηρικτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τα ΛΟΑΔ άτομα αλλά και γονείς και συγγενείς ΛΟΑΔ ατόμων πάντα με την συνεργασία επιστημόνων.
Σε επίπεδο διεκδικήσεων η οργάνωση θα συνεχίσει τις συναντήσεις και επαφές τόσο με αρμόδιους πολιτικούς φορείς αλλά και με εκπροσώπους οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (κυπριακές οργανώσεις αλλά και οργανώσεις άλλων χωρών) για δικτύωση και από κοινού προώθηση των αιτημάτων της accept.

11. Ποια η ανταπόκριση των γκέι και των λεσβιών σε σχέση με την οργάνωση;

Είναι πολύ συγκινητικά τα μηνύματα που λαμβάνουμε από την ΛΟΑΔ κοινότητα αναφορικά με την ίδρυση και την ύπαρξη της accept. Καθημερινά βλέπουμε όλο και περισσότερα άτομα να γίνονται μέλη της ομάδας και να θέλουν να προσφέρουν και να στηρίξουν το κίνημα ο καθένας/ καθεμία με τον δικό του/ της τρόπο. Η παρουσία τους είναι έντονη σε όλες τις δραστηριότητες που έχουμε κάνει εώς τώρα ιδιαίτερα στην εκδήλωση που οργανώσαμε στην Πλατεία Φανερωμένης στην παλιά Λευκωσία στις 17 του Μάη. Η πλατεία εκείνη την βραδιά ήταν κατάμεστη από κόσμο στην διάλεξη και συζήτηση που οργανώσαμε για την ομοφοβία.

Μέχρι πρόσφατα ήταν ελάχιστα τα άτομα, κυρίως ο κ. Μοδινός, που έβγαιναν ανοικτά να εκπροσωπήσουν την ΛΟΑΔ κοινότητα. Το ότι μέσω της accept πλέον περισσότερα άτομα μιλούν ανοικτά για το θέμα είναι πολύ ενθαρρυντικό μήνυμα. Έχουμε σπάσει την σιωπή και την παθητικότητα που κυριαρχούσε τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο και αυτό δεν θα το πετυχαίναμε χωρίς την ανταπόκριση από την ίδια την ΛΟΑΔ κοινότητα.

Την ίδια στιγμή φυσικά σεβόμαστε το δικαίωμα των ατόμων που στηρίζουν και προσφέρουν στην ομάδα χωρίς απαραίτητα να πρέπει να μιλήσουν ανοικτά.
Το φαινόμενο της εσωτερικευμένης ομοφοβίας παρατηρείτε έντονα εδώ στην Κύπρο και είναι ακριβώς ένας από τους στόχους μας να προσφέρουμε στήριξη, ενημέρωση και ενδυνάμωση προς τα ΛΟΑΔ άτομα για να μπορέσουν ξεπεράσουν τις φοβίες τους και να αποδεχτούν τον εαυτό τους.

Επιθυμία μας είναι η accept να αποτελεί ένα ασφαλή χώρο, μια κοινότητα, μια οικογένεια όπου όλα τα άτομα θα μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα, με σεβασμό και χωρίς φόβο και να βρουν στήριξη σε ένα χώρο που αγκαλιάζει την διαφορετικότητα και την πολυχρωμία.

Όλη αυτή η ανταπόκριση από την ΛΟΑΔ κοινότητα μας δίνει το μήνυμα ότι είμαστε στο σωστό δρόμο όσο αφορά το όραμα που έχουμε σαν οργάνωση και ότι φυσικά έχουμε ακόμα μεγάλο δρόμο μέχρι την επίτευξη αυτού του οράματος. Το σημαντικό όμως είναι ότι δεν είμαστε μόνοι μας.

12. Πως αντιδρά ο κόσμος γενικότερα όταν ακούει για την accept;

Στην πλειονότητα τα μηνύματα που παίρνουμε από τον κόσμο είναι πολύ θετικά και ενθαρρυντικά και στηρίζουν την πρωτοβουλία μας. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι αυτό που κάνουμε, η δράση της accept αφορά όλους ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, ότι είναι δράση κατά των διακρίσεων, υπέρ της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους.

Παρόλα αυτά όπως ανέφερα και πριν η Κύπρος είναι μια χώρα έντονα ομοφοβική και δεν είναι δεκτική στην διαφορετικότητα, κατ΄ επέκταση και σε μια οργάνωση όπως η δική μας. Γι αυτό εξάλλου αποφασίσαμε να ιδρύσουμε την accept. Αλλιώς δεν θα είχε λόγω ύπαρξης εάν ζούμε σε ένα κράτος όπου δεν υπήρχε ομοφοβία και τα δικαιώματα ήταν κατοχυρωμένα για όλους.

Ο κόσμος πρέπει να δει την ανθρώπινη διάσταση της ομοφυλοφιλίας. Ότι είμαστε παντού, είμαστε μέρος της κοινωνίας. Η ομοφυλοφιλία είναι απλά ένα κομμάτι της ταυτότητας μας, ανάμεσα σε τόσα αλλά στοιχεία που απαρτίζουν την ταυτότητα μας όπως είναι το φύλο, το επάγγελμα, τα χόμπι, η καταγωγή και τόσα άλλα. Το ότι αγαπούμε (ή μας ελκύουν) άτομα του ιδίου ή και των δυο φύλων δεν σημαίνει ότι αγαπούμε διαφορετικά.

Το μήνυμα μας προς τον κόσμο είναι: υπέρ της αποδοχής και της ισότητας ως τα μέσα για αντιμετώπιση του φόβου απέναντι στην διαφορετικότητα σε σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την έμφυλη ταυτότητα.

Accept σημαίνει αποδοχή. Αποδοχή στην οικογένεια, στην παρέα, στην εργασία, στο σχολείο, στις σχέσεις, το κυριότερο όμως αποδοχή από το άτομο του ίδιου του εαυτού του και από την πολιτεία αποδοχή της διαφορετικότητας και διασφάλιση των δικαιωμάτων. Για μια κοινωνία όχι ασπρόμαυρη αλλά πολύχρωμη που θα ανοίγει την αγκαλιά της σε όλους και η οποία θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων! Για μια κοινωνία ισότητας ενάντια στις διακρίσεις, την κακοποίηση, και τον φόβο στην βάση σεξουαλικού προσανατολισμού! Γιατί το φράγμα του φόβου μόνο μέσα από την αποδοχή μπορεί να σπάσει. Accept. Γιατί δεν έχει τίποτα να φοβάσαι.

Δέσποινα Μιχαηλίδη
Συντονιστική Επιτροπή
accept LGBT Cyprus/ www.acceptcy.org/ info@acceptcy.org

3 σχόλια:

suncitizen είπε...

Πισωγλέντα!
Μην αγχώνεσαι νέε μ...
Η Κύπρος είναι κάτι σαν την κάλυμνο... Ελληνική επαρχία και επιπλέον νησί.
Καμία τύχη.
Gay εκτος Αθήνας = str8.
Τ Ε Λ Ο Σ!
Πάρτε το απόφαση όλοι.

GayWorld.gr είπε...

Δεν θα συμφωνήσω μαζί σου. Η πρόοδος έρχεται παντού ακόμα και στην επαρχία. Ίσως με λίγη καθυστέρηση γιατί οι "αστοί" πρέπει πρώτα να χαράξουν το δρόμο και μετά η επαρχία να μιμηθεί.

pisoglendis είπε...

kai ego then tha simfoniso
i kypros exei para polles dinatoties kai oxi mono i kypros alla kai i larisa i kavala i alexndroupoli
idi polles poleis gnorizoun megali anthisi stin gay zoi
athina mporei na min einai..
alla polla pragmata exoun allaksei

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget