21/10/10

Συνέντευξη Δημήτρης Τσαμπρούνης


πηγή gay world.gr

Δημήτρης Τσαμπρούνης
Υποψήφιος Δημοτκός Σύμβουλος για το Δήμο της ΑΘήνας
Συνδυασμός "Δικαίωμα στην Πόλη"
Επικεφαλής Γιώργος Καμίνης

1. Γιατί αποφάσισες να κατέβεις στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές;

Είχα στείλει ως εκπρόσωπος του Athens Pride τα αιτήματα της οργάνωσής μας σχετικά με τα LGBTQ δικαιώματα σε όλες κι όλους τους υποψηφίους. Ο Γιώργος Καμίνης με κάλεσε προσωπικά, μου απάντησε θετικά και με ουσία στα περισσότερα αιτήματα και μου έκανε πρόταση να δουλέψω για τα θέματά μας μέσα στον ίδιο το Δήμο. Δεν μπορούσα παρά να δεχτώ, όποια άλλη στάση θα ήταν φυγή, που μου δεν ταιριάζει.

2. Με ποια κριτήρια επέλεξες τον συνδυασμό με τον οποίο κατεβαίνεις; Αν σου γινόταν πρόταση από κάποιον άλλο συνδυασμό τι θα έκανες;

Ο ίδιος ο Καμίνης δεν είναι κομματική υποψηφιότητα και δεν είναι κλασσικός πολιτικός. Προέρχεται όμως από το Συνήγορο του Πολίτη. Είναι ο Δήμαρχος των ονείρων κάθε ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων! Όλο αυτό είναι πολύ ελκυστικό. Επίσης, μου αρέσει το εγχείρημα της ευρύτερης συνεργασίας που αντιπροσωπεύει και που τόσο χρειαζόμαστε σε αυτή τη χώρα. Αν δεν μου έκανε εκείνος πρόταση δεν θα κατέβαινα σε αυτές τις εκλογές.

3.Πες μας τρεις λόγους γιατί να σε ψηφίσει κάποιος γκέι η μια λεσβία..... και όχι μόνο

Ελπίζω να βρούνε οι άλλες /οι τους λόγους από το υπόλοιπο κείμενο και από την όλη δράση μου.

4. Πώς σκοπεύεις να στηρίξεις την πλήρη θεσμική εξίσωση των LGBT ατόμων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο;

Η θεσμική εξίσωση μπορεί να έρθει μόνο από το εθνικό κοινοβούλιο, και επικουρικά από τα δικαστήρια (πχ γάμος). Στο επίπεδο του Δήμου είναι σημαντικό να μπορούμε να θέτουμε θέματα που μας αφορούν σαν κοινότητα και να παρακολουθούμε την πορεία τους.

5. Ποια LGBT θέματα μπορεί να στηρίξει η δημοτική αρχή στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της;

Αιγίδα και προώθηση του Athens pride, δημιουργία LGBTQ χώρου, ενημέρωση των δημοτικών φορέων για θέματα διακρίσεων, δημιουργία θεσμοθετημένου διαλόγου με τις ομάδες της κοινότητας, ορατότητα μέσα στην πόλη κάθε είδους διαφορετικότητας.

6. Ποια είναι η θέση σας στα ακόλουθα θέματα;

- Γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου;

Είμαι από τους παντρεμένους της Τήλου…

- Σύμφωνο συμβίωσης;

Χρειάζεται, παράλληλα όμως με τον πολιτικό γάμο, ως πιο εύκολη διαδικασία. Αυτή τη στιγμή, με το γάμο σε εκκρεμότητα, το σύμφωνο πρέπει να αποκτήσει όσο γίνεται μεγαλύτερη ομοιότητα με το γάμο. Απαραίτητα να αναγνωρίζει 1ο βαθμό συγγένειας, να καλύπτει συνταξιοδοτικό κλπ.

- Τεκνοθεσία

Όταν μιλάμε για ισότητα, εννοούμε 100%, όπως έλεγε και περασμένο σύνθημα του Athens pride. Εδώ πρέπει να μπούμε μπροστά για όλη την ελληνική κοινωνία. Πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα στο ζήτημα της τεκνοθεσίας γενικά, όπως πρέπει να αλλάξει το γεγονός ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση κι όλα αυτά επιτρέπονται μόνον για παντρεμένες (με άντρα) γυναίκες!

- Διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό στην καθημερινότητα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι νομίζω οι ίδιες /οι οι LGBTQ να παίρνουν στα σοβαρά τον εαυτό τους και να καταγγέλλουν ομοφοβικά περιστατικά. Ο δήμος μπορεί να θεσμοθετήσει παρατηρητήριο για την παρακολούθηση αυτών των περιστατικών.

- LGBT ορατότητα

Ως άτομο, αλλά κι ως εκπρόσωπος του Pride έχω κάνει πραγματικά ό,τι περνάει από το χέρι μου, για την ορατότητα. Άρχισα να βγαίνω στα ΜΜΕ, γιατί και κάποιος άλλος εκτός του Γρηγόρη Βαλλιανάτου έπρεπε επιτέλους να δείξει ανοιχτά το πρόσωπό του. Πιστεύω ότι σε σύγκριση με μόλις πριν 6-7 χρόνια έχουμε κάνει τεράστια βήματα. Αυτό όμως θέλει και ατομική δουλειά. Μην επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να εξαφανιζόμαστε.

- Κληρονομικά

Και πάλι: 100% ισότητα!

7. Ποια είναι η γνώμη σας για τα πρόσωπα της πολιτικής και δημόσιας ζωής τα οποία ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι είναι γκέι και λεσβίες δεν βγαίνουν ανοιχτά προς τα έξω;

Είναι οι διαιωνιστές και διαιωνίστριες της υποκρισίας. Σε ανθρώπινο επίπεδο καταλαβαίνω τις δυσκολίες του να αποκαλυφθείς σε μία συντηρητική και υποκριτική κοινωνία σαν την δική μας, αλλά επιτέλους, αυτή η ζωή θέλει να την πιάνεις και λίγο από τα κέρατα. Και κάποιοι /ες πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα.

8. Ποιο είναι το όραμα σας για την γκέι κοινότητα στην Αθήνα όπου και κατεβαίνεις;

Το όραμά μου για την Αθήνα γενικά, είναι να γίνει βιώσιμη πόλη, διότι αυτή τη στιγμή δεν είναι, ασφαλής και φιλική για όλους τους πληθυσμούς της, άρα και για εμάς τους και τις LGBTQ. Έχω ήδη εργαστεί και θα συνεχίσω να εργάζομαι ως μέλος του ΔΣ του europride, να διεξαχθεί το europride και στην Αθήνα σε λίγα χρόνια, γεγονός που θα αποτελέσει ένα νέο τσουνάμι απελευθέρωσης για τα LGTBQ άτομα της Ελλάδας.

9.Πώς πιστεύεις ότι θα βοηθούσε η ύπαρξη ενός LGBT κοινωνικού κέντρου στα πλαίσια του δήμου και πως θα μπορούσε να εξασφαλιστεί; Θα πρέπει να βρίσκεται κάτω από την επίσημη εποπτεία κάποιας LGBT οργάνωσης;

Θα γινόταν το σημείο αναφοράς της κοινότητας, θα βοηθούσε στην ανάπτυξη των συλλογικοτήτων, θα στήριζε την ανάπτυξη της δικής μας κουλτούρας, θα αποτελούσε αποκούμπι για πολύ κόσμο που δεν ξέρει πού να ψάξει. Ειδικά με την επίσημη στήριξη του Δήμου, θα έδινε κουράγιο στα νέα LGBTQ άτομα, δίνοντάς τους να καταλάβουν ότι πλέον δεν είναι πολίτες β κατηγορίας, αφού η ίδια η πόλη-τους τους προσέχει! Τα άλλα είναι τεχνικά θέματα κι αντικείμενο διαλόγου.

10. Σχετικά με την κατάσταση στην κοινότητα πολλοί κάνουν λόγο για μια οργάνωση ομπρέλα. Ποια πιστεύεις ότι θα πρέπει να είναι αυτή η οργάνωση ομπρέλα και πως θα πρέπει να δράσει;

Είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι οργανώσεις που υπάρχουν. Η ενδυνάμωση της κοινότητας μέσα από τις ομάδες θα οδηγήσει μέσα από διάλογο σε νέες λύσεις και νέες φόρμες λειτουργίας.

11.Ένα τελευταίο μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις σε όλη την κοινότητα;

Στηρίξτε τους και τις ανοιχτά LGBTQ υποψηφιότητες. Στηρίξετε τον εαυτό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget