21/11/10

Αναφορές στον ομοφυλοφιλικό κινηματογράφο σε βιβλία της Ελληνικής αγοράς και στο Ελληνικό Διαδίκτυο.


Στο Ελληνικό διαδίκτυο υπάρχει μια πληθώρα πληροφοριών ως αναφορά την ομοφυλοφιλία και τον κινηματογράφο. Η αναγραφή στην μηχανή αναζήτησης Google των λέξεων ομοφυλοφιλία και κινηματογράφος δίνει μια λίστα από τίτλους ταινιών , υποθέσεις ,κριτικές, αγοραπωλησία ταινιών. Υπάρχουν πληροφορίες για το Πανόραμα Ομοφυλοφιλικών ταινιών στην Θεσσαλονίκη. Επίσης για το μεγάλο αφιέρωμα του Φεστιβάλ Αθηνών Νύχτες Πρεμιέρας στον queer κινηματογράφο.
Μια βαθύτερη ανάλυση της κατηγορία αυτής με θεωρητικά άρθρα εμπεριστατωμένες μελέτες και έρευνες δεν υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Στην βιβλιογραφία συναντάμε λογοτεχνικά βιβλία που έγιναν ταινίες , λογοτεχνική απόδοση του σεναρίου μιας ταινίας .
Στα βιβλία με θέμα την σεξουαλικότητα στον κινηματογράφο υπάρχουν για την ομοφυλοφιλία ξεχωριστά κεφάλαια στο οποίο γίνετε συνήθως μια αναφορά σε τίτλους ταινιών και υποθέσεων .
Εργασίες και μελέτες πάνω στο θέμα υπάρχουν αλλά έχουν μεταφραστεί ελάχιστες, ενώ υπάρχουν ακόμα λιγότερα βιβλία από Έλληνες συγγραφείς που ασχολήθηκαν με το θέμα.

Τα βιβλία που κυκλοφορούν είναι

Κινηματογράφος και ομοφυλοφιλία
Συγγραφέας: Σέλντον, Καρολάιν | Ντάιερ, Ρίτσαρντ | Μπαμπούσιο, Τζακ
Κατηγορία: Κινηματογράφος
Εκδότης: ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ


Κινηματογράφος και σεξουαλικότητα Ερωτισμός
Συγγραφέας: Σούμας, Θόδωρος
Κατηγορία: Κινηματογράφος
Εκδότης: ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Erotic Cinema
Συγγραφέας: Keesey, Douglas | Duncan, Paul
Κατηγορία: Κινηματογράφος
Εκδότης: TASCHEN

Συγγραφέας: Ρέππας, Μιχάλης | Παπαθανασίου, Θανάσης
Κατηγορία: Κινηματογράφος Ελληνική πεζογραφία
Εκδότης: MODERN TIMES


Pier Paolo Pasolini Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Συγγραφέας: Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Κατηγορία: Κινηματογράφος
Εκδότης: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αλέν Ρενέ - Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ
Συγγραφέας: Ταρνανάς, Αντρέας
Κατηγορία: Κινηματογράφος
Εκδότης: ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ


Διαφορετικότητα και ερωτισμός
Συγγραφέας: Κυριακός, Κώστας
Κατηγορία: Κινηματογράφος
Εκδότης: ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Είκοσι φωτογράμματα για τον Πέδρο Αλμοδοβάρ και έντεκα νυχτερινές φωτογραφίες
Συγγραφέας: Tabucchi, Michele | Ταμπούκι, Αντόνιο
Κατηγορία: Κινηματογράφος
Εκδότης: ΑΓΡΑ

Καβάφης Η ταινία
Συγγραφέας: Σμαραγδής, Γιάννης
Κατηγορία: Κινηματογράφος
Εκδότης: Νέα Σύνορα Α. Α. Λιβάνη

Κινηματογράφος και έρωτας
Συγγραφέας: Σούμας, Θόδωρος
Κατηγορία: Κινηματογράφος
Εκδότης: ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Ναγκίσα Όσιμα 35ο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Κατηγορία: Κινηματογράφος
Εκδότης: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ

Νίκος Παπατάκης. Μονογραφία
Συγγραφέας: Κονταξόπουλος, Γιάννης
Κατηγορία: Κινηματογράφος
Εκδότης: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ

Στα βιβλία γίνεται μια προσπάθεια ανάλυσης και κριτικής του τρόπου παρουσίασης της ομοφυλοφιλίας στον κινηματογράφο διεθνώς και στην Ελλάδα.

Μέσα από τα βιβλία παρατηρείται ότι

Ο όρος queer cinema ενώ δεν βρίσκει σύμφωνους πολλούς από τους ακτιβιστές είναι ο επικρατέστερος ορισμός ειδικά στον Ανεξάρτητο κινηματογράφο

Το queer σινεμά είναι ένα κίνημα που ξεκίνησε από undergrund κινηματογράφους , μεταμεσονύχτιες προβολές και έφτασε να επηρεάσει το σύγχρονο κινηματογράφο στην θεματολογία και την αισθητική.
Αντίθετα στο εμπορικό σινεμα ανάμεσα στις δακρυβρεχτες σκηνές που παρουσιάζουν την παθολογική, κωμική, ταπεινωτική εικόνα του ομοφυλόφιλου δεν χωράει καμιά θέση για μια φυσική εικόνα .Το εμπορικό σινεμά αναλώθηκε σε στερεότυπες συμπεριφορές. ήρωες με άσχημο τέλος , με ψυχολογικά προβλήματα , κατά συρροή δολοφόνοι.
Η ομοφυλοφιλία σπάνια συνδέεται με την υγεία ευτυχία αγάπη.
Στο πέρασμα των χρόνων βέβαια τα στούντιο λάβανε υπόψη την ομοφυλοφιλική αγοραστική δύναμη και υπήρξε βελτίωση της εικόνας του ομοφυλόφιλου στις ταινίες.
Η Ελληνική αγορά αντίθετα βρίσκεται ακόμα σε ανιχνευτικό στάδιο. Πρόσφατα υπήρξε μια σειρά ταινιών κυρίως από Ομοφυλόφιλους Έλληνες σκηνοθέτες της διασποράς (Γιάνναρης, Δήμας , Κόκκινος) πολλές από τις οποίες είναι βιωματικές και έχουν ιδιαίτερη καλλιτεχνική και σημειολογική σημασία ωστόσο απουσιάζει η ταινία που να τοποθετεί την ομοφυλοφιλία στην σημερινή ελληνική πραγματικότητα.

Υπάρχει όμως δυσκολία εύρεσης διανομής ειδικά στις μικρού μήκους ταινίες. Αυτό όχι γιατί τα θέματα είναι ταμπού αλλά γιατί είναι ένα γενικό πρόβλημα στην κινηματογραφία της χώρας.

Όσο για την γυναικεία ομοφυλοφιλία σχεδόν απουσιάζει μέσα στις ταινίες.
Αναπτύχθηκε ένα ομοφυλοφιλικό σινεμά για άντρες που το κοινό ήταν ομοφυλόφιλοι άντρες και πορνοταινίες με λεβιακές σκηνές αλλά για ετεροφυλόφιλους άντρες. Έτσι η λεσβία γυναίκα ταυτίσθηκε με την αμφιφυλοφιλία που παύει όταν η γυναίκα αυτή βρει τον κατάλληλο άντρα επιβήτορα. Με μεγάλη δυσκολία κάποιες σύγχρονες ταινίες προσπαθούν να αντιστρέψουν αυτήν την λάθος κρατούσα αντίληψη με τα λεγόμενα coming out fils που γυρίζονται για γυναίκες ομοφυλόφιλες αλλά και για άντρες και περιγράφουν ακριβώς την ψυχοσύνθεση και τις συνήθειες των ομοφυλόφιλων. Είναι κάτι σαν στρατευμένη τέχνη που ενώ κατηγορήθηκε πολύ ωστόσο από κάποιους θεωρήθηκε απαραίτητη γιατί η κοινωνική διαφοροποίηση της ομοφυλοφιλίας αντανακλάτε και στο σινεμά και από τη στιγμή που αποδεχτήκαμε τον εαυτό μας δεν μπορούμε ποια απλά να δεχόμαστε τους ήρωες με τα στερεότυπα..
Σχολιάζουμε επικρίνουμε και περιμένουμε άλλα πράγματα από το σινεμά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget