3/12/10

1Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS / ΜΕΤΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ«ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΕΞΕΤΑΣΗ: το δικό μας μότο ζωής»

Συνέντευξη Τύπου - Ελεύθερες Αγκαλιές με τη Γενιά των 592 € –
Πορεία - Διανομή Προφυλακτικών & Ενημερωτικών Φυλλαδίων στους Δρόμους της Αθήνας με συνοδεία της ομάδας κρουστών του Ε.Μ.Π. του Βασίλη Βασιλάτου

Μία Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον HIV


Η ΜΚΟ PRAKSIS και το ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids (1η Δεκεμβρίου), στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης με κεντρικό μήνυμα:

έθεσαν τα βασικά ζητήματα γύρω από τη νόσο στην Ελλάδα, σε Συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου, στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ.

Με απώτερο στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των νέων ηλικίας 15 – 35 ετών, η εκστρατεία ενημέρωσης που συνδιοργανώθηκε από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις PRAKSIS και ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ, προσπαθεί να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα – ακόμη και όσους νομίζουν ότι το θέμα δεν τους αφορά.

Συνέντευξη Τύπου

Ο κος Βασίλης Χατζηιακώβου, εκπρόσωπος του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, άνοιξε τη συνέντευξη, αναφερόμενος στο ότι ο δικός τους τρόπος συνεισφοράς στην ενημέρωση, συζήτηση και διάλογο γύρω από το θέμα της νόσου, είναι η διάθεση του χώρου του ΙΑΝΟΥ.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος κα Ρίκα Βαγιάννη, η οποία αναφέρθηκε στην πολυετή πείρα των φορέων υλοποίησης της καμπάνιας που ήδη συμβάλλει στη διάχυση της ενημέρωσης για τον HIV.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κος Λεωνίδας Βακερλής, εκπρόσωπος του Κέντρου Ζωής, κάνοντας αρχικά μία αναδρομή στην πορεία της λοίμωξης από το 1981 στην Ελλάδα και τονίζοντας μεταξύ άλλων «...την ανατροπή του μοντέλου του καθωσπρεπισμού...τη δημιουργία ευθύνης για την ενημέρωση και την ατομική υπόθεση για πρόληψη δίχως προκατάληψη.. το αίτημα των ΜΚΟ για πρόληψη - εξέταση – θεραπεία των υπηκόων τρίτων χωρών...»

Ο κος Μάριος Λαζανάς, Πρόεδρος ΔΣ της ΕΕΜΑΑ και μέλος ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ, υπογράμμισε ότι η 1η Δεκεμβρίου δεν αρκεί ως ημέρα αναφοράς στη νόσο, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι «...η έγκυρη διάγνωση..» και επισήμανε «...την ανάγκη συνεχούς και σταθερής συνεργασίας ΜΚΟ και κρατικών φορέων...»

Έπειτα, ο κος Τζανέτος Αντύπας, Πρόεδρος ΔΣ της PRAKSIS, παρουσίασε το σύνολο των δράσεων της καμπάνιας, το αποτέλεσμα και τη δυναμική εθελοντική συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, τα επιδημιολογικά στοιχεία της νόσου, τονίζοντας τη σημαντικότητα της έγκυρης διάγνωσης (late presenters). Επίσης, δήλωσε μεταξύ άλλων «...έχουμε ζητήσει από τους εκάστοτε Υπουργούς Υγείας να καθιερώσουν επιτέλους ημέρα ή/ και καλύτερα ημέρες εξέτασης για τον ευρύ πληθυσμό. Αντιθέτως, μέχρι σήμερα είδαμε Κέντρα Αναφοράς να κλείνουν τις πόρτες τους με το επιχείρημα της έλλειψης προσωπικού και μέσων και άλλα να αναβάλουν την πρόσβαση με το πρόσχημα της ανακαίνισης».

Τέλος, η κα Λίλα Δημητριάδου, Γραμματέας Πολιτισμού της ΓΣΕΕ τοποθετήθηκε στα εργασιακά δικαιώματα των οροθετικών και έθεσε τα ζητήματα χαρακτηρίζοντας ως «...εργασιακό θάνατο την απόλυση.. ο οποίος επέρχεται πολύ νωρίτερα από το φυσικό θάνατο..» και προέβαλε την πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ για την προώθηση της ενσωμάτωση της Διεθνούς Σύστασης Εργασίας για το HIV/ AIDS.

Για το λόγο αυτό ήδη έχει αναρτηθεί ένα τεράστιο πανό στο κτίριο της ΓΣΕΕ (Πατησίων 69), προκειμένου να ευαισθητοποιήσει στο θέμα των διακρίσεων στους χώρους εργασίας προβάλλοντας ταυτόχρονα την ίση μεταχείριση και την ενημέρωση για θωράκιση των εργασιακών δικαιωμάτων και της προσωπικότητας των οροθετικών. Την πρωτοβουλία αυτή στηρίζουν οι ΜΚΟ PRAKSIS, ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ και ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ καθώς και η καμπάνια: Ενημέρωση Προφύλαξη Εξέταση: το δικό μας μότο ζωής.


Free Hugs - Ελεύθερες Αγκαλιές

Μετά την ολοκλήρωση της Συνέντευξης Τύπου, οι ηθοποιοί της Γενιάς των 592€ και πλήθος άλλων ηθοποιών και αθλητών, καθώς και στελεχών και εθελοντών των οργανώσεων συμμετείχαν με όλο τον κόσμο στις Ελεύθερες Αγκαλιές (Free Hugs) στην πλατεία Κοραή.

Πορεία ενημέρωσης

Τέλος, η καθιερωμένη πορεία με διανομή προφυλακτικών & ενημερωτικών φυλλαδίων στους Δρόμους της Αθήνας, συνοδεία της ομάδας κρουστών του Ε.Μ.Π. του Βασίλη Βασιλάτου ξεκίνησε από την πλατεία Κοραή και κατέληξε στην πλατεία Μοναστηρακίου, ενημερώνοντας για:Επιπρόσθετη πληροφορία - Κάποια επιδημιολογικά στοιχεία που αξίζει να αναφερθούν

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ* αλλά και τις ανακοινώσεις της ΕΕΜΑΑ (Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS), ο συνολικός αριθμός HIV οροθετικών ατόμων που έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων AIDS) μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2010 θα ανέρχεται στα 10.400 περίπου. Ωστόσο, ο πραγµατικός αριθµός των οροθετικών στη χώρα υπολογίζεται να είναι σχεδόν διπλάσιος (δηλαδή μπορεί να αγγίζουν και τις 25.000 άτοµα), καθώς υπάρχει ο λεγόµενος «κρυφός αριθµός» όσων ζουν µε τον ιό και είτε δεν το γνωρίζουν γιατί δεν έχουν εξεταστεί, είτε δεν το έχουν δηλώσει. Ο εφησυχασµός που κυριαρχεί για το θέμα σήµερα, ευθύνεται σε σηµαντικό βαθµό για την εξάπλωση του ιού. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν αύξηση του αριθµού των οροθετικών στην Ελλάδα γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι από το 2002 και έπειτα, ο αριθµός των νέων μολύνσεων που δηλώθηκαν παρουσιάζει αυξητικές τάσεις κάθε χρόνο. Ειδικότερα το 2008, ο αριθμός των περιστατικών που δηλώθηκαν ανήλθε σε 653 (αριθμός που αντιστοιχεί στην τρίτη μεγαλύτερη καταγραφή που έχει υπάρξει από την αρχή λειτουργίας του συστήματος επιτήρησης). Το 2008, παρατηρείται ο δεύτερος, μετά το 1998, υψηλότερος αριθμός νέων διαγνώσεων της HIV λοίμωξης ανά εκατομμύριο πληθυσμό (52,6).

Για το 2009, ο αριθμός των δηλωθέντων περιστατικών ξεπέρασε για άλλη μία φορά το όριο των 600. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι έχουμε δύο νέα περιστατικά HIV λοίμωξης ανά ημέρα. Το 2010 ίσως και να αγγίξει τα 650 νέα περιστατικά.
Σημαντικό είναι να επισημάνουμε δύο πράγματα: α. οι εκατοστιαίες αναλογίες ως προς τον τρόπο μόλυνσης δείχνουν μία αξιοσημείωτη αύξηση μετά το 2005 για τους άντρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άλλους άντρες και β. η πλειοψηφία από τα δηλωθέντα HIV οροθετικά άτομα είναι ηλικίας 25 – 44 ετών κατά τη στιγμή της δήλωσης, ενώ η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη συχνότητα στους άντρες είναι αυτή μεταξύ των 30 – 34 ετών και στις γυναίκες 25 – 29 ετών.
Τέλος, σύμφωνα και με την ανακοίνωση της ΕΕΜΑΑ, το 2010 (έως και την 31 Οκτωβρίου) δηλώθηκαν στην Ελλάδα δύο (2) περιπτώσεις κάθετης μετάδοσης (από τη μητέρα δηλαδή στο παιδί) γεγονός που μας κάνει να αναρωτηθούμε γιατί οι γυναίκες αυτές δεν παροτρύνθηκαν να εξεταστούν εγκαίρως.
Λίγα Λόγια για τους Υποστηρικτές – Χορηγούς – Συνεργάτες μας
Η καμπάνια ενημέρωσης για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης «Ενημέρωση Προφύλαξη Εξέταση: το δικό μας μότο ζωής» από τις ΜΚΟ PRAKSIS και ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ.
Υποστηρικτής και συνεργάτης για την υλοποίηση της Καμπάνιας είναι το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων).
Χορηγοί της καμπάνιας είναι οι εταιρείες: MAC, Gilead, Abbott, Body Shop, No Frost Theatre Group
Τα 50.000 προφυλακτικά που διακινούνται σε όλη την Ελλάδα μέσα σε ειδικά κατασκευασμένη θήκη/ συσκευασία (όπου παρέχεται και ειδική ενημέρωση καθώς και πληροφόρηση για το που να απευθυνθεί κάποιος για να κάνει την εξέταση) είναι αποκλειστική κατασκευή και χορηγία της εταιρείας Durex.
Η Τhe Body Shop Int & η UNAIDS με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του AIDS (1/12) πραγματοποιούν από κοινού εκστρατεία ενημέρωσης με τον τίτλο BE AN ACTIVIST. Στα πλαίσια αυτής της εκστρατείας, στην Ελλάδα θα διακινήσουν Red Ribbons με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και την ενίσχυση του έργου της PRAKSIS και του Κέντρου Ζωής. Συγκεκριμένα από το Σάββατο 20/11 και έως εξάντλησης τους έχουν ξεκινήσει να διακινούνται στα 57 καταστήματα Body Shop τα red ribbons.
H No Frost Τheatre Group στηρίζει επίσης την καμπάνια-εκστρατεία ενημέρωσης. Τα έσοδα της παράστασης “Κρυφά Απογεύματα” του Δημήτρη Μωραϊτη (βασισμένο στην αληθινή ιστορία δύο εφήβων που ο έρωτας τους καταδίκασε σε θάνατο) της Δευτέρας 6 Δεκεμβρίου θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου των οργανώσεων. Το έργο παίζεται στο Θέατρο Χώρα – Σκηνή Μικρή Χώρα (Αμοργού 20, Κυψέλη, τηλ.: 2108673945) / Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό)
Το Mega με τρέιλερ ειδικά προσαρμοσμένο στην φύση και στις ανάγκες των εκδηλώσεων έχει ξεκινήσει ειδικό κάλεσμα με πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς του σήριαλ «Η Γενιά των 592 €» καλώντας όλο τον κόσμο να συμμετέχει στις Ελεύθερες Αγκαλιές (Free Hugs) στην πλατεία Κοραή την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου. Πλήθος και άλλων διασήμων (ηθοποιών και αθλητών θα συμμετέχουν σε αυτή την εκδήλωση).
Ετοιμάζεται αφιέρωμα στο τεύχος 9/12 του Down Town με φωτογράφηση επωνύμων και αφιέρωμα στην καμπάνια (ένθεση 33.000 φυλλαδίων στο τιράζ του περιοδικού).
Από 25/11 έως 25/12 προβολή των σποτ της καμπάνιας σε κινηματογράφους και σε συνεργαζόμενες αίθουσες της ODEON πανελλαδικά.
Την 1η Δεκεμβρίου εθελοντές των οργανώσεων βρίσκονται στο METROPOLIS της Πανεπιστημίου και ενημερώνουν για τον Hiv. Ταυτόχρονα στα METROPOLIS (Mall/ Αεροδρόμιο/ Πανεπιστημίου) προβάλλονται στις οθόνες πλάσμα τα σποτ της καμπάνιας.
Παράλληλα το MTV είναι υποστηρικτής και αρωγός όλων των δράσεων και της καμπάνιας που συνδιοργανώνουν η «PRAKSIS» μαζί με το «Κέντρο Ζωής» με την υποστήριξη του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Για τη στήριξη της «PRAKSIS», το MTV και η Ricardo Hellas διοργανώνουν δημοπρασία αγάπης και δίνουν την ευκαιρία σε όποιον συμμετέχοντα καταβάλει τη μεγαλύτερη προσφορά στο www.ricardo.gr, έως τις 15 Δεκεμβρίου να παρευρεθεί μαζί με έναν φίλο του σε συναυλία της Shakira στο εξωτερικό. Οι συμμετέχοντες στη μεγάλη αυτή προσπάθεια θα έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν δύο premium εισιτήρια για τη συναυλία, καθώς επίσης και merchandised προϊόντα Shakira, όπως το νέο της CD, ενώ το MTV ως χορηγός στο παγκόσμιο Τour της δημοφιλούς pop start προσφέρει σε δύο υπερτυχερούς την ευκαιρία να ξεναγηθούν στη σκηνή πριν την έναρξη της συναυλίας και να παρευρεθούν μαζί της ! Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δημοπρασία αγάπης επισκεφτείτε το www.ricardo.gr. (μπορείτε να δείτε το σχετικό video στο http://www.youtube.com/watch?v=-LvmLDHwxxs ).
Το MTV στην προσπάθειά του να ενημερώσει το κοινό σχετικά με το που μπορούν να απευθύνονται για θέματα που αφορούν στο HIV/ AIDS θα προβάλει στο τέλος των pills, του ντοκιμαντέρ, καθώς επίσης και του διαφημιστικού σποτ για το «ME, MYSELF AND HIV» την τηλεφωνική γραμμή βοήθειας (800 11 11 600) και την ιστοσελίδα της «PRAKSIS» (www.praksis.gr ) κλικάροντας πάνω στο "παράθυρο" ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ .
Προώθηση του Εθελοντισμού και η συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών

Για την υλοποίηση και εφαρμογή αυτής της εκστρατείας συνεργάστηκαν ένα πλήθος ανθρώπων καθώς και εταιρειών όπως και οργανισμών. Το στοίχημα και το κατόρθωμα αυτής της καμπάνιας ενημέρωσης ήταν και είναι ένα: ότι όταν η Κοινωνία των Πολιτών έχει ένα κοινό όραμα, η ενεργοποίηση της ατομικής και συλλογικής δράσης μπορεί να δημιουργήσει αξιοθαύμαστα αποτελέσματα. Για αυτή την εκστρατεία κατέθεσαν την ενέργειά τους, το μεράκι τους, το χρόνο τους και τις επαγγελματικές και επιστημονικές τους γνώσεις πάνω από 170 άτομα ή /και νομικά πρόσωπα.

Άτομο Επικοινωνίας
Νατάσα Φιλιππούση
Τηλ. 210 520 5 202
Fax. 210 520 5 201
E-mail: info@praksis.gr / a.filipousi@praksis.gr

«ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΕΞΕΤΑΣΗ: το δικό μας μότο ζωής»

ΣΥΝ∆ΙΟΡΓΑΝΩΣΗ PRAKSIS – ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ | ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - ΑΙΓΙΔΑ και ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕΕΛΠΝΟ), ΕΕΜΑΑ | ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, MKO ΔΡΩ, ΦΑΡΟΣ ΤΥΦΛΩΝ | ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ MEGA, MTV, DOWN TOWN, ATHENS VOICE, NITRO 102,5, ΑΘΗΝΑ 9.84, LE POST PRODUCTION, ODEON, POSITIVE, SCREW, CITY UNCOVERED, ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΙΑΝΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, GAYWEB TV, GAYWORLD GR, ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, FE-MAIL, ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ | ∆ΩΡΕΑ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΩΝ DUREX | ΧΟΡΗΓΟΙ MAC, GILEAD, ABBOTT, BODY SHOP, NΟ FROST THEATRE GROUP
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΣΠΟΤ | ΠΑΝΟΣ ΚΟΡΩΝΗΣ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΜΙΤΣΟΣ | ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΒΛΑΣΗΣ ΦΩΤΕΙΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget