9/12/10

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ

51ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
3-12 Δεκεμβρίου 2010
Τη μνήμη του Γιάννη Δαλιανίδη, ενός από τους παραγωγικότερους, πιο επιτυχημένους και αγαπητούς στο κοινό έλληνες σκηνοθέτες, τίμησε το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη, παρουσία του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρη Εϊπίδη.

Ανοίγοντας τη συγκινητική τιμητική εκδήλωση, η δημοσιογράφος Μαρία Κουφοπούλου έκανε μια σύντομη αναφορά στη ζωή και το έργο του Γιάννη Δαλιανίδη, ο οποίος έφυγε από κοντά μας πριν από περίπου δύο μήνες, σε ηλικία 87 ετών. Ο σκηνοθέτης υπήρξε πιστός φίλος του Φεστιβάλ, το οποίο στήριζε με ενθουσιασμό μέχρι και τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Ο κ. Εϊπίδης τόνισε ότι ένα φεστιβάλ οφείλει όχι μόνο να παρουσιάζει νέες ταινίες και δημιουργούς, αλλά και να αποτίνει φόρο τιμής σε όσους κατάφεραν μέσα από το έργο τους να ανοίξουν το δρόμο για το μέλλον. «Ο Γιάννης Δαλιανίδης αντιπροσωπεύει μια καλλιτεχνική μοναδικότητα του ελληνικού κινηματογράφου. Υπήρξε άνθρωπος χαμηλών τόνων και εξαιρετικά γενναιόδωρος. Βοήθησε πολλές γενιές ηθοποιών, τεχνικών και σκηνοθετών να κάνουν τα πρώτα τους βήματα, και οι εικόνες του θα αποτελούν πάντα αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού σινεμά». Επιπλέον, ο κ. Εϊπίδης έκανε μια αναφορά και στον Γιώργο Φούντα, που χάθηκε πρόσφατα, εκθειάζοντας επίσης το ήθος και το έργο του.

Η τιμητική εκδήλωση για τον Γιάννη Δαλιανίδη έκλεισε με την προβολή του ντοκιμαντέρ Ο έρωτας των πρώτων πλάνων-Γιάννης Δαλιανίδης, παραγωγής ΕΡΤ, σε σκηνοθεσία Πάνου Κατέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget