10/12/10

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, GRAPHIC DESIGN 1980-2009
Μια έκδοση, μια έκθεση αφισών και μια ημερίδα κάτω από τον τίτλο Θεσσαλονίκη Graphic Design 1980-2009, σε σύλληψη και παραγωγή του δημιουργικού γραφείου Red Creative, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων παρουσίας και λειτουργίας του στο χώρο της οπτικής επικοινωνίας στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθούν από την Τετάρτη 8 έως και τις 12 Δεκεμβρίου 2010 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στην Αποθήκη Β1, στο Λιμάνι.

Θεσσαλονίκη, 01 Δεκεμβρίου 2010

Tο δημιουργικό γραφείο Red Creative συμπλήρωσε είκοσι χρόνια στο χώρο της οπτικής επικοινωνίας και με αφορμή αυτή την επέτειο προχώρησε στη δημιουργία της έκδοσης Θεσσαλονίκη Graphic Design 1980-2009. Η παρουσίαση της έκδοσης αυτής, που αποτελεί μια χαρτογράφηση της έντυπης γραφιστικής των τελευταίων τριών δεκαετιών στη Θεσσαλονίκη, θα πλαισιωθεί με έκθεση αφισών δημιουργών της πόλης, αλλά και από μια ημερίδα με ομιλίες που αφορούν στη γραφιστική θεωρία και πρακτική.

Η ΕΚΔΟΣΗ: Θεσσαλονίκη Graphic Design 1980-2009, μια ανθολογία

H παρουσίαση της έκδοσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου ώρα 19:30 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στην Αποθήκη Β1, στο Λιμάνι, με ομιλητές τους:

Άγγελο Μπάκα, Επιμελητή έκδοσης

Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια ΚΣΤΘ

Σίμο Σαλτιέλ, Red Creative

Κώστα Καλογήρου, Red Creative

Συντονίζει η σύμβουλος οπτικής επικοινωνίας, Όλγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη

Το σκεπτικό της έκδοσης είναι να αποτελέσει μια καταγραφή της εξέλιξης της έντυπης γραφιστικής στη Θεσσαλονίκη, όπως αυτή εικονίζεται μέσα απο τις δουλειές δημιουργών της πόλης.

Οι δουλειές παρουσιάζονται οργανωμένες ανά δεκαετία, με στόχο να αναδειχθούν τόσο οι εκάστοτε επιρροές (εικαστικές, μορφολογικές, σημειολογικές), όσο και οι αισθητικές τάσεις και ρεύματα κάθε εποχής (συμβολισμοί, χρωματισμοί, τυπογραφία, κ.λπ.) όπως αποτυπώνονται και διαμορφώνονται μέσα από το σχεδιασμό αλλά και την εξέλιξη της τεχνολογίας (εξέλιξη σχεδιαστικών προγραμμάτων, νέες τεχνικές εκτύπωσης και παραγωγής, κ.λπ.).

Eπιμελητής της έκδοσης είναι ο τυπογράφος/σχεδιαστής, συγγραφέας και εκπαιδευτικός, κ. Άγγελος Μπάκας, ο οποίος αναφέρει σχετικά:

“Το βιβλίο δεν αποτελεί μία πλήρη καταγραφή της γραφιστικής παραγωγής, ούτε μία εμπεριστατωμένη ιστορική μελέτη, αλλά πρόκειται για μία ανθολογία γραφιστικής δημιουργίας και δημιουργών στη Θεσσαλονίκη, τα τελευταία τριάντα χρόνια. Στις σελίδες του ξαναζούν θεσμοί που χάθηκαν, προϊόντα που ξεχάστηκαν, περιοδικά που έλαμψαν και έσβησαν. Αλλά και δημιουργίες χαραγμένες στην πρόσφατη μνήμη, νέοι θεσμοί, προϊόντα που σήμερα χρησιμοποιούμε ή γνωρίζουμε, περιοδικά που ξεφυλλίζουμε, χώροι που σήμερα απολαμβάνουμε.”

Το εισαγωγικό κείμενο που αναφέρεται στο διάστημα προ των τριών δεκαετιών που παρουσιάζονται στην έκδοση, υπογράφει ο κ. Στέργιος Δελιαλής, ιδρυτής του Μουσείου Design Θεσσαλονίκης.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

Θεσσαλονίκη Graphic Design 1980-2009, μία ανθολογία

368 σελίδες, σχήμα 17 x 24 εκ.

Σύλληψη ιδέας, σχεδιασμός και παραγωγή: Red Creative

Επιμέλεια: Άγγελος Μπάκας

Η έκδοση είναι δίγλωσση (Ελληνικά/Αγγλικά)

Η ΕΚΘΕΣΗ: Θεσσαλονίκη Graphic Design 1980-2009 / Αφίσες

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, , Αποθήκη Β1, Λιμάνι

Διάρκεια: 8-12 Δεκεμβρίου 2010, ώρες: 11:00-19:00

Η έκθεση αφισών δημιουργών της πόλης, την οποία συνεπιμελούνται η Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, κα Συραγώ Τσιάρα και το δημιουργικό γραφείο Red Creative θα εγκαινιαστεί την ημέρα της παρουσίασης της έκδοσης.

Η ΗΜΕΡΙΔΑ

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010, ώρες: 11:00-15:00

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Β1, Λιμάνι

Ομιλητές:

Κλήμης Μαστορίδης, Dr. Τυπογραφίας & Γραφικής Επικοινωνίας

Eκπαίδευση: ο μονόδρομος προς την γραφική καλλιέπεια

Άγγελος Μπάκας, Τυπογράφος/σχεδιαστής, συγγραφέας και εκπαιδευτικός

Η εμπειρία της έκδοσης του βιβλίου Θεσσαλονίκη Graphic Design 1980-2009

Μανόλης Σαββίδης, Εκδότης

Οι γραφικές τέχνες ως εφαρμοσμένη ψυχοθεραπεία

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ RED CREATIVE

H Red Creative είναι δημιουργικό γραφείο που παρέχει συνολικές υπηρεσίες σχεδιασμού έντυπης οπτικής επικοινωνίας εταιριών, προϊόντων και υπηρεσιών, αναλαμβάνοντας τη στρατηγική επικοινωνίας, την ανάπτυξη του concept, καθώς και το σχεδιασμό και την παραγωγή του υλικού.

Iδρύθηκε το 1989 από το Σίμο Σαλτιέλ και την Έλενα Δημηροπούλου με την επωνυμία Red Design Group και μετονομάστηκε σε Red Creative το 2001. Στην αρχική ομάδα προσχώρησε το 1996 ο Κώστας Καλογήρου και στην πορεία η εταιρία πλαισιώθηκε με αξιόλογους συνεργάτες που διεύρυναν το φάσμα των υπηρεσιών της στo χώρο της επικοινωνίας.

Με την παράκληση για άμεση δημοσίευση ή/και μετάδοση του μηνύματος

Για περισσότερες πληροφορίες: κα Στέλλα Φιλίππου

T: 2310 842 787

E: red@redcreative,gr

www.redcreative.gr

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Τ: 2310546683 & 2310593270

www.cact.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget