8/1/11

51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


Φωτογραφίες από ταινίες που δεν έγιναν
Ισμαήλ Νετζμί


Τον γνωρίσαμε μέσα από την πρώτη του ταινία «should I realy do it?» η οποία μετά την βράβευση της στην Θεσσαλονίκη ταξίδεψε σε πάνω από είκοσι φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Φέτος ο Ισμαήλ έρχεται με την ιδιότητα του φωτογράφου και όχι του σκηνοθέτη να μας παρουσιάσει την νέα του δουλειά «Φωτογραφίες από ταινίες που δεν έγιναν». Με εμφανές αναφορές στον βωβό κινηματογράφο οι ασπρόμαυρες εξωκοσμικές αυτές φωτογραφίες συνοδεύονται από τα κείμενα του Βρετανού συγγραφέα Σάμιουελ Ουίλιαμς ο οποίο παρατήρησε ότι κάποιες από τις εικόνες του Ισμαήλ είναι σαν σενάρια , σαν ταινίες που δεν έκανε. Το κείμενα λοιπόν εισάγουν το «εάν» δημιουργώντας την μυθοπλασία δίπλα στο αντικείμενο.
Ρωτήσαμε τον Ισμαήλ τι άλλο κάνει αυτό το διάστημα και μας είπε ότι βρίσκεται στην διαδικασία να τελειώσει μια σειρά από ταινιάκια στα οποία κάνει ο ίδιος σέξ με διάφορους παρτενέρ.
«Είναι δηλαδή λίγο hard core – πορνό και σκηνοθετώ και παίζω»
Μας λέει ότι το έργο του έχει στοιχεία ομοφυλοφιλίας αλλά τον ενοχλεί όταν τον χαρακτηρίζουν γκέη καλλιτέχνη.
«Ο καλλιτέχνης είναι καλλιτέχνης.
Θαυμάζει πολύ τον Δημήτρη Παπαιωάννου. «Είδα την Μήδεια και μου άρεσε πάρα πολύ και μετά την τελευταία του παράσταση το 2

Πες μας για την έκθεση σου

Αποτελείται από φωτογραφίες μιας περιόδου από το 1992 έως σήμερα.
Έκανα μια επιλογή και ο Σάμουελ έγραψε ένα σενάριο γ αυτές. Είναι εν ολίγοις μια κρυφή ταινία και ένα μυστικό σενάριο που κανείς δεν θα γνωρίσει και δεν θα δει ποτέ. Η έκθεση μετά την Θεσσαλονίκη θα ταξιδέψει στο Βερολίνο με περισσότερες φωτογραφίες. Σκοπός μου είναι να πάω και σε άλλα φεστιβάλ και να όταν ολοκληρωθεί η πορεία της έκθεσης να έχω ξεχωρίσει 100 φωτογραφίες.. Ετοιμάζω και ένα βιβλίο που θα τα περιλαμβάνει όλα

Είσαι ένας ανοιχτά ομοφυλόφιλος καλλιτέχνης. Έχεις πρόβλημα μ αυτό?
Πως είναι η κατάσταση στην Τουρκία?


Ναι είμαι ανοιχτά γκέι αλλά ποιος νοιάζεται πλέον?
Η αλήθεια είναι πως πρέπει να είσαι δυνατός γενικά στην ζωή , να μην σε νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα, να μπορείς στο τέλος να ξεπερνάς τις δυσκολίες.
Μην ξεχνάμε ότι μπορεί να μην έχουμε τους νόμους ( γάμος , υιοθεσία) αλλά στην Ελλάδα και στην Τουρκία κατά κάποιο τρόπο ήταν πάντα κρυφά- αποδεκτό. Τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα ραγδαία , υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση , το ίντερντετ και όλα αυτά.

Τι ετοιμάζεις για το μέλλον

Συνεχίζω πάντα να φωτογραφίζω και να κάνω ταινίες. Έχω 3 ταινίες που ετοιμάζω , εδώ και πολύ καιρό , έχουνε περάσει χρόνια και γ αυτό και τα κάνω παράλληλα. Δουλεύω με απλούς ανθρώπους και όχι επαγγελματίες ηθοποιούς και αυτό το κάνει ακόμα πιο δύσκολο. Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχω σύντομα κάτι έτοιμο για να μπορέσετε να δείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget