19/2/11

Γίνεσαι Νέα Υόρκη με μια gay parade; |


http://www.aixmi.gr/index.php/ginesai-nea-yorki-gay-parade/

Η συνέντευξη που έδωσε ο Γιάννης Μπουτάρης στο περιοδικό Screw, προαναγγέλλοντας ότι θα παντρεύει ομοφυλόφιλα ζευγάρια κι ότι θα διοργανώσει και γκέι παρελάσεις, άναψε φωτιές στη Θεσσαλονίκη. Από τη μια ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, από την άλλη ο Άνθιμος ήταν επόμενο να μην αφήσουν να πάει χαμένη τέτοια ευκαιρία…

Τι «Σόδομα και Γόμορα», τι «δεν θα παραδώσουμε την κοινωνία μας στους δήθεν προοδευτικούς», το μαλλιοτράβηγμα έχει ξεκινήσει πριν ακόμη βγουν στο δρόμο τα παιδιά κι αρχίσουν οι ιαχές «στη Θεσσαλονίκη αδελφές μου, στη Θεσσαλονίκη!»

Το επιχείρημα του Μπουτάρη με ξάφνιασε πολύ περισσότερο από τις προθέσεις του: «Αν γίνεται gay parade στη Νέα Υόρκη, το Βερολίνο, το Παρίσι, το Λονδίνο, σε όλες δηλαδή τις πόλεις που οι συμπολίτες μας θέλουν να επισκεφθούν για τη ζωντάνια τους, το δυναμισμό τους, το ανοιχτό τους πνεύμα γιατί να μη γίνουν και στη Θεσσαλονίκη;» Αναρωτήθηκε.

Το να ονειρεύεσαι να κάνεις τη Θεσσαλονίκη ελληνική πρωτεύουσα του gay pride είναι ένα θέμα. Το να πιστεύεις, όμως, ότι έτσι θα της προσδώσεις το δυναμισμό της Νέας Υόρκης, του Βερολίνου, του Παρισιού και του Λονδίνου είναι εντελώς άλλο…

Πολυταξιδεμένος είναι ο Μπουτάρης και αρκετά ανοιχτόμυαλος για να ξέρει καλά ότι οι πόλεις τις οποίες έχει ως πρότυπα δεν οφείλουν τη ζωντάνια και το ανοιχτό τους πνεύμα στις παρελάσεις. Την οφείλουν στην τεράστια οικονομική τους ανάπτυξη, στην κουλτούρα τους, στο γεγονός ότι αποτελούν πόλο έλξης για τους πιο δημιουργικούς ανθρώπους όλου του κόσμου για τα πανεπιστήμιά τους, τις επιχειρήσεις τους και το life style τους. Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά υπάρχει και χώρος για καμιά παρέλαση…

Κι ό,τι κι αν πουν οι τοπικοί Άνθιμοι ή Ψωμιάδηδες κι ακόμη κι αν δε γίνει η παρέλαση γιατί έπιασε μπόρα, ο δυναμισμός, η ζωντάνια και το ανοιχτό πνεύμα θριαμβεύουν, ούτως ή άλλως.

Ο Μπουτάρης είναι ανοιχτό πνεύμα και άνθρωπος με ενδιαφέρουσες απόψεις, κινδυνεύει όμως να περάσει ένα μήνυμα πολύ πιο light απ’ αυτό που χρειάζεται για να εμπνεύσει τους δυναμικούς και ζωντανούς ανθρώπους που θα αλλάξουν την πόλη του.

Προεκλογικά ξεκίνησε την εκστρατεία του υποσχόμενος μεταμεσονύχτια τσόντα, με στόχο την προσέλκυση εσόδων για το TV 100. Αργότερα τάχθηκε υπέρ του αντικαπνιστικού «αντάρτικου», κερδίζοντας έτσι την υποστήριξη των καταστηματαρχών του κέντρου.

Μετά τις εκλογές υποσχέθηκε μια «γειτονιά του έρωτα» σε μη κατοικημένη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Και τώρα ετοιμάζει γάμους και gay parade.

Ενδιαφέροντα όλα αυτά, σε άλλα θα συμφωνήσει κανείς και σε άλλα θα διαφωνήσει -προσωπικά, για παράδειγμα, δε με ενοχλεί ούτε η τσόντα, ούτε η γειτονιά του έρωτα, ούτε οι γκέι γάμοι και παρελάσεις, αλλά πολύ με ενοχλεί το ελεύθερο κάπνισμα -δεν πρόκειται, όμως, να αλλάξουν τη Θεσσαλονίκη.

Αν το κίνητρο του νέου δημάρχου είναι να χτυπήσει συντηρητικές νοοτροπίες, ομολογουμένως τα έχει καταφέρει. Αν όμως αυτό το κίνητρο γίνει αυτοσκοπός, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να κυριαρχήσουν στο τέλος οι συντηρητικές νοοτροπίες και να καταντήσουν οι αντίθετες απλώς… γραφικές. Δεν θα το ήθελε αυτό ο Μπουτάρης, δεν το θέλουν ούτε οι Λονδρέζοι, ούτε οι Παριζιάνοι, ούτε οι Νεοϋορκέζοι, ούτε οι Θεσσαλονικείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget