8/2/11

Gay pride και στον Λευκό Πύργο


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4617118

Ο Γιάννης Μπουτάρης δηλώνει πρόθυµος να κάνει την πόλη της Θεσσαλονίκης gay friendly
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

«Ανοιχτός» στο να τελέσει γάµους µεταξύ οµόφυλων, ακόµα και να συναινέσει στη διοργάνωση γκέι παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, δηλώνει ο Γιάννης Μπουτάρης. Ο νέος δήµαρχος τονίζει ότι είναι διατεθειµένος να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες που δείχνουν σεβασµό στη διαφορετικότητα του καθενός, εφόσον βέβαια δεν υπάρχει ζήτηµα παραβίασης του νόµου. «Οι επιλογές του καθενός είναι αναφαίρετο δικαίωµά του. Κι αυτάπου θεωρούνται πλέον δεδοµένα στις δυτικές κοινωνίες θα πρέπει να τα βλέπουµε µε αυτήν τη σκοπιά και να µη µας κάνουν εντύπωση», δηλώνει στα «ΝΕΑ». Είχε προηγηθεί συνέντευξή του στο περιοδικό «Screw», που εκφράζει οµοφυλοφιλικές οµάδες της Θεσσαλονίκης. Πάντως, µε δεδοµένο το προηγούµενο της Τήλου, όπου οι γάµοι µεταξύ οµόφυλων που τελέστηκαν τελικά ακυρώθηκαν, διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται να κάνει τίποτα που να αντιβαίνει στον νόµο.

«Οι απόψεις µας προς το παρόν είναι σε θεωρητικό επίπεδο. Αλλωστε και ο νόµος ακόµη είναι γκρίζος. Βέβαια, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, της οποίας είµαστε µέλος, οι γάµοι µεταξύ οµοφύλων επιτρέπονται. Εµείς, λοιπόν, εφόσον δεν ξεκαθαρίσουν τα πράγµατα δεν πρόκειται να πάµε κόντρα στον νοµοθέτη. Εάν όµως υπάρξει νοµοθετική ρύθµιση για το θέµα, εµείς δεν έχουµε καµία αντίρρηση. Και ο δήµος µπορεί να παρέµβει µόνο σε αυτό το επίπεδο, δηλαδή να προτείνει τρόπους ώστε το Οικογενειακό ∆ίκαιο να εναρµονιστεί µε αυτά που ισχύουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», τονίζει ο δήµαρχος Θεσσαλονίκης.

Οχι απλώς η ανοχή, αλλά η αποδοχή και εντέλει ο σεβασµός στην ιδιαιτερότητα του καθενός είναι η φιλοσοφία που θέλει να περάσει ως δήµαρχος στην πόλη, η οποία συχνά κατηγορείται για τον συντηρητισµό, την εσωστρέφεια, ακόµα και τις ακραία εθνικιστικές φωνές της. Στην ίδια λογική, εξάλλου, κινούνται και οι προθέσεις του για δηµιουργία αποτεφρωτηρίων και νεκροταφείων για αλλόθρησκους, που σε άλλες χώρες αποτελούν στοιχειώδες δικαίωµα µειονοτικών οµάδων. Γι’ αυτό και δηλώνει επίσης πρόθυµος να φιλοξενήσει στην πόλη γκέι παρελάσεις, ανάλογες µε αυτές που διοργανώνονται στη Νέα Υόρκη, το Βερολίνο κι άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. «Ασφαλώς και δεν είναι αυτή η προτεραιότητά µας, ούτε σκοπεύουµε να διοργανώσουµε κάτι τέτοιο από µόνοι µας. Οµως, εάν κάποιες κοινωνικές οµάδες µάς το ζητήσουν, δεν πρόκειται να το απαγορεύσουµε», αναφέρει.

ΘΕΤΙΚΕΣ χαρακτηρίζει τις προσπάθειες του νέου δηµάρχου ο επιχειρηµατίας Ηρακλής ∆ούκας, ο άνθρωπος που άνοιξε το πρώτο γκέι µπαρ στη Θεσσαλονίκη και ο πρώτος που τόλµησε να προτείνει ανοιχτά τη διοργάνωση γκέι παρέλασης στην πόλη. «Ο Γιάννης Μπουτάρης αρχίζει... από πολύ καλό σηµείο την καριέρα του», είπε χαριτολογώντας στα «ΝΕΑ», ωστόσο τόνισε ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες χρειάζονται σοβαρό υπόβαθρο, ώστε να µην προκληθεί αναταραχή σε µία πόλη που παραµένει ακόµα συντηρητική.

«Ολοι ελπίζουµε να υπάρξει πρόοδος και απελευθέρωση σε όλα τα επίπεδα. Και εµείς οι παλαιότεροι, που είµαστε λίγο απαισιόδοξοι, λέµε αυτό που έγραψε ο ποιητής... προσµένοντας το θαύµα. Ακόµα κι αν τέτοιες προτάσεις – γιατί ακόµα είναι στα λόγια – αποτελούν τουριστικό εφέ, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει να µη γίνονται µε βάση τη νοοτροπία της περιθωριοποίησης, δηλαδή της αντιµετώπισης των γκέι ως µειονότητας, όπως για παράδειγµα οι λαθροµετανάστες. Αυτό προϋποθέτει ένα σοβαρό υπόβαθρο, που απαιτεί παιδεία και πολλή συζήτηση. Για να αλλάξει η πόλη που παραµένει συντηρητική, αν και πλέον πιο... ραφιναρισµένα, χρειάζεται αγώνας», σηµειώνει ο κ. ∆ούκας.

Αποδοχή στην ιδιαιτερότητα του καθενός είναι η φιλοσοφία του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget