1/2/11

Ο Γρ. Βαλλιανάτος στο gazzetta


http://www.gazzetta.gr/bloggers/gazzela/item/133452-%CE%9F-%CE%93%CF%81-%CE%92%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-gazzetta


O Γρηγόρης Βαλλιανάτος, μία από τις πιο πολυσυζητημένες προσωπικότητες στην Ελλάδα, μιλάει αποκλειστικά στην Έλενα Φάκου για το gazzetta.gr. Πρόκειται για άνθρωπο που έχει αφήσει το αποτύπωμα του, τόσο για τη δημόσια παραδοχή της ομοφυλοφιλίας του, όσο και για την πολύπλευρη δραστηριοποίησή του σε πολλούς και διάφορους τομείς κοινωνικούς, πολιτικούς και πολιτισμικούς.

Διαβάζοντας το βιβλίο του «Ακατάλληλο», ο πρόλογος, όπως μου επισήμανε και ο ίδιος είναι το απόσταγμα της προσωπικότητάς του και της αντίληψής του για τη ζωή και τα πράγματα.

«Πατρίδα μου είναι η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Όπως κεντήθηκε στην αυγή του Νέου Κόσμου. Μέσα στα ερείπια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, από όσους οραματίστηκαν έναν κόσμο καλύτερο. Η πατρίδα αυτή μεγάλωσε με πολλά σχετικά κείμενα, έχοντας ως επιστέγασμα τον Χάρτη των Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παιδεία μου είναι χριστιανική, ανθρωπιστική και φιλελεύθερη. Το χριστιανικό στοιχείο το αρνήθηκα στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσής μου. Το θυμάμαι όπως η πεταλούδα την κάμπια.

Είχα την ευκαιρία να γυρίσω τον κόσμο ολόκληρο. Προσπαθώ να το θυμάμαι κάθε φορά που ανοίγω το στόμα μου. Ή που πιάνω το μολύβι. Θυμάμαι πολύ καλά την αντίδρασή μου στις αστραπές και τις βροντές από πολύ μικρός. Ήθελα να τις βλέπω και να τις ακούω καθαρά.

Το βιβλίο μου, είναι ένα ημερολόγιο καταστρώματος. Είναι η συνεργασία μου με την free press εφημερίδα Athens voice μέχρι το τεύχος 200. Η στήλη έχει τον τίτλο ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ. O τίτλος της στήλης και του βιβλίου δόθηκε για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Παρόλο που πιστεύω πως ακατάλληλοι είναι μόνο άνθρωποι κι όχι θέματα, κάνει μια πρώτη επιλογή αναγνωστών. Είναι ένα χαμόγελο προς τους κατάλληλους. Είναι η καταγραφή της πραγματικοτητας των παραλειπόμενων Ελλήνων. Των παραλειπόμενων θεμάτων. Των παραλειπόμενων συναισθημάτων. Η στήλη αυτή και κατ’ επέκτασιν το βιβλίο θέλησε να αποτυπώσει αυτά που δεν γράφονται. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν πάμπολλα άλλα θέματα που δεν σχολιάζονται από τη στήλη αυτή. Γι’αυτά γράφουν άλλοι».Γρηγόρης Βαλλιανάτος

Στη δεκαετία του '90 φέρατε και διαδόσατε στην Ελλάδα ένα μουσικό κίνημα το οποίο εκτός απο την ίδια τη μουσική συνοδευόταν απο ένα πρωτοποριακό lifestyle, αφήνοντας στην ιστορία μαγαζιά με την υπογραφή σας που θεωρούνται αξεπέραστα. Τι έχετε να θυμάστε από όλο αυτό;

«Ωραίες εμπειρίες, ωραίες εικόνες, υπέροχη μουσική, απίθανες γνωριμίες, άφθονο σεξ και χιλιάδες φίλους να εκστασιάζονται κάθε φορά που τα αναπολούν! Πρωτοπορία!!»


Eίστε ένας μορφωμένος άνθρωπος που με ηρεμία και σύνεση κάνει την προσπάθειά του με το λόγο και τη γενικότερη δραστηριότητά του να εξηγήσει την ιδιοσυγκρασία των ομοφυλοφίλων και να αποδείξει ότι δεν είναι μια κοινωνικά περιθωριοποιημένη ομάδα στους «στενοκέφαλους» της κοινωνίας μας. Πιστεύετε πως έχετε καταφέρει να αλλάξετε την άποψη του κοινού σχετικά με την ομοφυλοφιλία και κατα πόσο;«Ο κόσμος αλλάζει και η Ελλάδα δεν μπορούσε να μείνει πίσω. Λίγοι άνθρωποι προσπαθούν να σκεφτούν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ως πολίτισσες και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα νέα παιδιά που συλλογούνται ελεύθερα, ας κρίνουν την προσπάθειά μου. Εγώ πέρασα όμορφα, και νομίζω βοηθώ ακόμη τους νεότερους να ανοίξουν την περπατησιά τους!»

Πρόσφατα προέκυψε το θέμα περί γάμου ανάμεσα σε ζευγάρια του ιδίου φύλου. Μάλιστα η υπόθεση δεν έχει κλείσει και πρόκειται να σταλεί στο Ανώτατο Δικαστήριο που πιθανότατα να νομιμοποιήσει αυτούς τους γάμους. Ποια είναι η άποψή σας γι' αυτο το θέμα;


«Οι λεσβίες και οι ομοφυλόφιλοι σήμερα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ετεροφυλόφιλους στην Ε.Ε. Η νομιμοποίηση της σχέσης δύο ανδρών ή δύο γυναικών θα είναι νόμιμη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και στην Ελλάδα σύντομα. Αυτό θα είναι ένα μεγάλο βήμα για μια κοινωνία που δεν έχει πληροφόρηση για θέματα σεξουαλικότητας απο επιστημονικές και νηφάλιες πηγές, αλλά διαμορφώνεται από ταμπού, φανατισμούς και μια Εκκλησία στα όρια του φασισμού».


Μέχρι σήμερα, straight ζευγάρια τεκνοποιούσαν και μεγάλωναν ομοφυλόφυλα παιδιά (αγόρια και κορίτσια). Πιστεύετε πως ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι έχει τις ίδιες, λιγότερες ή περισσότερες πιθανότητες να επηρεάσει ένα παιδί προς αυτή την κατεύθυνση (εάν φυσικά αρχίζουν να επιτρέπονται οι υιοθεσίες ή οι τεχνητές γονιμοποιήσεις για απόκτηση τέκνων στους ομοφυλόφιλους στην Ελλάδα);

«Οι επιστημονικές έρευνες σε χώρες όπου ομοφυλόφιλα ζευγάρια παιδοθετούν, (και όχι υιοθετούν), δείχνουν πως ο σεξουαλικός προσδιορισμός των παιδιών αυτών δεν διαφέρει από εκείνον των παιδιών που μεγαλώνουν με ετεροφυλόφιλους γονεις. Η παιδοθεσία είναι ήδη δυνατή με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για κάθε ζευγάρι που πληροί τις προυποθέσεις καταλληλότητας γι' αυτό».


Ποια θεωρείτε την πιο προχωρημένη χώρα του κόσμου στα θέματα των ομοφυλοφιλικών σχέσεων και τι πιστεύετε πως έκανε τη χώρα αυτή να έχει τη συγκεκριμένη νοοτροπία;

«Νομίζω πως οι σκανδιναβικές χώρες έχουν πετύχει μια πλήρη απομυθοποίηση των διαφορών ανάμεσα στους διάφορους ερωτικούς προσανατολισμούς, μετά από ειλικρινή και έγκαιρη πληροφόρηση των νέων παιδιών από μικρές ηλικίες».


Εάν σας ζητούσα να μου δώσετε ένα ποσοστό για το πόσοι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι gay άντρες ποιο θα μου δίνατε; Κατά το δοκούν σας και τις γνωριμίες σας.

«Στη χώρα μας δεν μπορώ να φανταστώ δημόσια Αρχή να επενδύει σε μια τέτοια έρευνα! Η παγκόσμια κοινότητα τα τελευταία χρόνια δέχεται το 10% του πληθυσμού ως ομοφυλόφιλους».


Οι gay άνδρες πώς βλέπουν τις γυναίκες; Οι περισσότεροι γίνονται οι «καλύτεροί τους φίλοι» γιατί ακολουθούν και επαγγέλματα που είναι συνυφασμένα με την αισθητική και την εξωτερική τους εμφάνιση. Αλλά μέσα τους τι νιώθουν γι' αυτές;

«Είναι καιρός να κατανοήσουμε πως όπως υπάρχουν διάφορων τύπων ετεροφυλόφιλοι, έτσι υπάρχουν και πολλά είδη ομοφυλόφιλων! Έτσι δημιουργούνται στενοί δεσμοί μεταξύ ανδρών και γυναικών αν ταιριάζει το είδος της ζωής τους».Eξηγήστε στο κοινό τη διαφορά ενός gay άνδρα, ενός bisexual άνδρα και μιας τραβεστί ή transexual.


«Ένας γκέι άντρας έλκεται από την εικόνα ενός άλλου άντρα. Ένας μπάι έλκεται και από άνδρες και από γυναίκες ερωτικά. Ένας τραβεστί γουστάρει άντρες που γουστάρουν τραβεστί και οι τρανσέξουαλ συνήθως συμπεριφέρονται ως γυναίκες ή άνδρες ανάλογα με τον επαναπροσδιορισμό του φύλου τους και μπορεί να είναι στρέιτ ή γκέι».


Ονειρεύεστε να κάνετε οικογένεια, κι αν ναι πώς τη φαντάζεστε;

«Αν οικογένεια εννοείτε παιδιά, δεν ονειρεύομαι».


Θα θέλατε να λάβετε μέρος στην πολιτική; Κι αν ναι, με ποια ιδιότητα;


«Είμαι πολιτικός επιστήμων και σύμβουλος επικοινωνίας εκτός από δημοσιογράφος. Εκπαιδεύω πολιτικούς, μεταξύ άλλων, για τη δημόσια παρουσία τους. Δεν έχω επιλέξει την κλασική πολιτική εργασία, (Βουλή, Τοπική Αυτοδιοίκηση), γιατί ως δημοσιογράφος ενδιαφέρομαι να ασχολούμαι με θέματα δύσκολα χωρίς κομματικούς περιορισμούς».


Προσωπικά κύριε Βαλλιανάτο, στα clubs που έφεραν τη σφραγίδα σας έχω περάσει τις ωραιότερες στιγμές της ζωής μου. Αυτά τελείωσαν και μαζί τους άλλαξε ολόκληρη η νυχτερινή ζωή της Αθήνας. Τα μαγαζιά αυτά επισημαίνω πως ήταν πάντοτε straight friendly και κανείς ετεροφυλόφιλος δεν αντιμετώπισε ουδέποτε πρόβλημα. Να είστε καλά και συνεχίστε αυτό που κάνετε.


Με εκτίμηση, Έλενα Φάκου

10 σχόλια:

UnKnownX είπε...

Μας έχει κουράσει ο Γρηγόρης....

Ανώνυμος είπε...

TO ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ!
Ειδατε παλιαδερφαρες;; Μεχρι και για τις κωλοτρυπιδες σας φροντιζουμε!
Να'ναι καλα η συντροφισσα Γρηγορης!

pisoglendis είπε...

to thema then einai an mas kourase..
alla to ti kanei kai ti leei

pisoglendis είπε...

to pasok fisika einai edo
pes to psemata!!

Ανώνυμος είπε...

"Ένας τραβεστί γουστάρει άντρες που γουστάρουν τραβεστί"

1. από πότε οι τραβεστί προσδιορίζονται σύμφωνα με το ποιοί τους γουστάρουν;
(τα άρθρα σύμφωνα με την παραπάνω εξήγηση)
2. (γενικότερα) από πότε οι ορισμοί περιλαβάνουν στην επεξήγηση τον ίδιο τον όρο;

pisoglendis είπε...

s afto exeis dikio

enas travesti goustarei antres pou goustaroun travesti aparaitita?

then nomizo apo tin mikri empeiria moy


1. από πότε οι τραβεστί προσδιορίζονται σύμφωνα με το ποιοί τους γουστάρουν;

simfono episis
then xaraktirizonte kai prosdiorizonte apo afto

Ανώνυμος είπε...

λοιπον αρκετα με τον βαλιανατο.δεν λεω,εκανε και προσφερε πολλα,αλλα απο ενα σημειο και μετα εγινε κρικος στην αλυσιδα...και με τρελενει το γεγονος οτι ειναι φιλοσκοπιανος ρε πουστη μου και οτι ειναι μπροσταρης στον αγωνα για οοοοοοολλλλεεεςςς τις μειονοτητες.και δεν γουσταρω να μιλαει ο γρηγορακης για μενα.αμαν λεω,επειδη γαμιομαστε θα τον εχουμε και εκπρ τυπου;ασε που οσα κανει εεδω και χρονια με οχημα την πουστια τα κανει για να γεμιζει την τσεπη του.και αληθεια,ποτε θα μαθουμε τι εγινε με το παλικαρακι που πεθανε απο ουσιες στο σπιτι του γρηγορακη στην φυλης;ΠΟΤΕ;;;;;;;;;

pisoglendis είπε...

to ti kanei o kathenas stin prosopiki tou zoi kai sto spiti tou then mas afora

apo tin alli omos
kai s afto pou les yparxoun polla na poume
o grigoris itan brostaris panta
kai malista polles fores
se poli diskoles epoxes kai parigage ergo
to oti to ekane mono aftos
then einai diki tou efthini
alla kai alla atoma sillogikotites ktl
pou then mpikan brosta
pleon simera yparxoun kai alloi kai alles omades
kales i kakies then tha krino

Ανώνυμος είπε...

pragmatika me thumwnei to gegonos giorgo mou pws prospernas elafra thn kardian ena thanato kai malista ton thanato enos neou paidiou apo ousies sto spiti tou ..............elpizw oti afta pou egrapses htan apo kektimeni taxitita.

pisoglendis είπε...

then ksero giati milas katarxin
defteron then eimai
iatrodikastis
astinomia
kai eisaggeleas
kai afto pou les to akouo proti fora

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget