15/2/11

Απάντηση Γρηγόρη Βαλλιανάτου στο Πουστριτόριαλ, (περιοδικό Screw), του Ανδρέα Ιωαννίδη.


Η προσέγγισή μου στο θέμα είναι σαφώς διαφορετική.

Η ολκε ρωτά το ΚΕΕΛΠΝΟ, «Πώς είναι δυνατόν ένας φορέας όπως το ίδιο, που αρμοδιότητά του είναι η επιδημιολογική επιτήρηση και η υλοποίηση δράσεων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της hiv λοίμωξης, και όλη η καλοκαιρινή του καμπάνια στηρίχθηκε στην προώθηση της χρήσης προφυλακτικού, να χρηματοδοτεί παράλληλα δράσεις οι οποίες προωθούν και προβάλλουν επικίνδυνες σεξουαλικές πρακτικές», αλλά και «για το ύψος της επιχορήγησης του ΚΕΕΛΠΝΟ προς την Proud promotions-διοργανώτρια εταιρία του Post-Porn Film Festival – και για το σκεπτικό μέσα απο το οποίο αυτή προέκυψε».

Στα σχεδόν 20 χρόνια λειτουργίας του και παρά τις μεγάλες αδυναμίες του, το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχει σαφέστατη πολιτική για το «κολπικό, στοματικό και πρωκτικό σεξ». Χρήση ελαστικού προφυλακτικού!

Αυτο αναγράφεται με πολύ σαφή τρόπο σε κάθε φυλλάδιο που κυκλοφορεί και μοιράζεται τόσο απο τις υπηρεσίες του, όσο και απο τους εθελοντές, πολλοί απο τους οποίους/ες είναι μέλη και φίλοι της ολκε. Αυτή είναι η σαφέστατη πολιτική που «προωθεί και προβάλλει» το ΚΕΕΛΠΝΟ!

Μετά απο οκτώ ταινίες του συγκεκριμμένου φεστιβάλ, υπήρχε ζωντανό πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλακτικό σε εκδήλωση που πληρώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ!

Και απο εδώ αρχίζει η διαφορετική προσέγγισή μου. Η άποψη των αρχών Υγείας στο θέμα είναι σαφής. Αλλά όπως ο καθένας μπορεί να καταλάβει, το θέμα δεν είνα τόσο απλό! Στην πραγματικότητα, και αυτό η ολκε το γνωρίζει, πολλοί άνθρωποι δεν τηρούν την προφύλαξη αυτή. Δεν έχουν πειστεί για την επικινδυνότητα των σεξουαλικών πρακτικών τους. Δεν έχουν πειστεί πως τους αφορά! Ασυνείδητα ή συνειδητά αδιαφορούν. Και συνεχίζουν σαν να μη συμβαίνει τίποτε.

Και εδώ τίθεται το ερώτημα.

Τί κάνει μια Δημόσια Αρχή με κοινωνική συνείδηση μπροστα σ αυτή την πραγματικότητα και πέρα απο ηθικισμούς;

Σιωπά;

Υποκρίνεται;

Θίγεται;

Καταγγέλλει κάποιους;

Κάνει πως δεν ξαίρει, ή δεν είδε;

Η ψάχνει τρόπους να βρεί αυτούς τους ανθρώπους και να το συζητήσει; Πού θα αντιμετωπίσει τους φόβους, την ενοχή ή την αδιαφορία των ανθρώπων αυτών; Την αποτυχία τους; Θα συνομιλεί μόνο με όσους έχουν καταφέρει να τηρούν τους κανόνες προφύλαξης ;

Δεν είναι καιρός να συναντήσει και αυτούς που απέτυχαν; Αυτούς που δεν ακούνε; Αυτούς που νομίζουν πως δεν τους αφορά; Τους «ανυποψίαστους», αλλά και τους «αδίστακτους’, και «ανεύθυνους» που ενοχοποιημένοι δεν συζητούν καθόλου τις πρακτικές που επιλέγουν; Τους «απόβλητους» Τους επικίνδυνους;

(Μήπως είναι οι περισσότεροι;).

Πού θα τους βρεί άραγε πιό άμεσα, για να αντιμετωπίσει και αυτή την «εκδοχή», απο ένα χωρο που γίνεται και «απροφύλαχτο» σεξ; Μια δημόσια αρχή Υγείας υπάρχει στην περίπτωση αυτή μόνο για να καταγγέλει; Να προσποιείται πως δεν συμβαίνουν πράγματα; Η υπάρχει για να ανακαλύπτει να συζητεί και τελικά να πείθει; Αποψή μου είναι πως η παρουσία μιάς υπεύθυνης Αρχής Υγείας σ ένα φεστιβάλ πορνό είναι απαραίτητη!

Ιδιαίτερα όταν η επιλογή του φεστιβάλ είναι να παρουσιάσει και την επικίνδυνη εκδοχή. Την πραγματικότητα. Εκεί είναι οι συνάνθρωποι μας που έχουν σεξουαλική δραστηριότητα και δεν το κρύβουν. Ανάμεσά τους είναι και πολλοί που επιχειρούν απροφύλακτο σεξ. Και εκεί, πρέπει να ακούσουν μιά άλλη κουβέντα, όταν το θέμα τεθεί!

Εκεί βλέπω το ρόλο μιάς οργάνωσης της Κοινωνίας τον Πολιτών όπως η ολκε. Να επισημαίνει, να συζητεί, να αμφισβητεί, να προβληματίζει, χωρίς να στιγματίσει και να καταγγέλει. Να πείθει και όχι να κατηγορεί. Γιατί αυτός είναι ο ρόλος και των δύο.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο θέμα.

Παρ όλο που το πρωκτικό σεξ χωρίς προφύλαξη παραμένει πολύ επικίνδυνο για τη μετάδοση του ιού όταν κάποιος είναι οροθετικός, το στοματικό σεξ που σε όλες τις ταινίες του φεστιβάλ ήταν επίσης χωρίς προφύλαξη, δεν προκάλεσε ερώτηση της ολκε! Σύμφωνα με το υλικό που μοιράζει και η ολκε, οι κίνδυνοι υπάρχουν στο κολπικό το στοματικό και το πρωκτικό σεξ, χωρίς προφυλακτικό. Γι αυτό περιέγραψα πιό πάνω τη σαφώς διαφορετική απο την επιστολή της ολκε προσέγγισή μου, και για τον «άλλο» ρόλο που καλούνται απο την πραγματικότητα να παίξουν, (εκτός απο την πολιτική ορθότητα), τόσο το ΚΕΕΛΠΝΟ, όσο και η ολκε.

Για το θέμα της «χρηματοδότησης», η αλήθεια είναι πως το ΚΕΕΛΠΝΟ, με μιά εξαιρετική οικονομική συμφωνία με το χώρο GAGARIN, (για λιγώτερο απο 10 000 ευρω το χρόνο), είναι παρόν με περίπτερο, υλικό αλλά και προσωπικό για προσωπική κουβέντα, για διάφορα ιατρικά θέματα, για όποιους, απο δεκάδες χιλιάδες νέους κυρίως συμπολίτες μας, παρακολουθούν 60(!), συναυλίες και εκδηλώσεις το χρόνο, στο χώρο αυτό, χωρίς να καθορίζει το ακριβές καλλιτεχνικό τους περιεχόμενο.

Και επειδή το ΚΕΕΛΠΝΟ, πολύ σωστά, είναι χορηγός του χώρου, κάποιοι διοργανωτές επιμέρους εκδηλώσεων,όπως το φεστιβάλ πορνό, χρησιμοποιούν στα δικα΄τους επιμέρους έντυπα το λογότυπο του «χορηγού», του χώρου GAGARIN. Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν πλήρωσε την οργανώτρια εταιρία του φεστιβάλ πορνό.

Ερώτηση της ολκε δεν προκάλεσαν πέντε χρόνια τώρα οι προβολές με στοματικό σεξ χωρίς προφύλαξη που παρακολούθησαν και πολλά μέλη της! Ερώτηση της ολκε δεν προκάλεσε η προβολή της πρωτοπορειακής ταινίας του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, και στελέχους της ολκε, με πρωκτικό σεξ χωρίς προφύλαξη στο ίδιο φεστιβάλ! Ερώτηση της ολκε δεν προκάλεσε το γεγονός οτι καμμία άλλη οργάνωση οροθετικών δεν συνυπέγραψε την επιστολή που έστειλε στο ΚΕΕΛΠΝΟ!

Ερώτηση προκαλεί το γεγονός ότι καταγγελτικό λόγο για τη «στήριξη του ΚΕΕΛΠΝΟ στη διοργάνωση αυτή», για λόγους ηθικής, μεχρι τώρα μόνο το ΛΑΟΣ είχε αναπτύξει, στη Βουλή! H ολκε να μου επιτρέψει να παρατηρήσω πως χρειάζεται να ξαναδεί την αρτιότητα και την επαγγελματική σύνταξη των προτάσεων που καταθέτει για χρηματοδότηση, πρίν αρχίσει τη σύγκριση για το ποιά οργάνωση παίρνει τί και απο πού.

(τέλος ας συμειώσουμε πως παρα το γεγονός πως το απροφύλακτο πρωκτικό σεξ είναι πολύ επικίνδυνο για μετάδοση του ιού hiv, μπορούν να το απολαμβάνουν άνθρωποι που δεν είναι οροθετικοί και κάνουν σεξ μόνο μεταξύ τους, πορνοστάρ που οι εταιρείες τους, τους απασχολούν για θεάματα που γίνονται μόνο με οροαρνητικούς παίκτες για όσο η σύμβασή τους διαρκεί, καθώς και άνθρωποι που γνωρίζουν την όποια κατάστασή τους, και συμφωνούν μεταξύ τους να το κάνουν).

Γρηγόρης Ν Βαλλιανάτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget