21/3/11

ΑΝΤΙΝΟΟΣ
Για πρώτη φορά το ποίημα του μεγάλου λογοτέχνη Φερνάντο Πεσσόα ΑΝΤΙΝΟΟΣ μεταφέρεται στην σκηνή. Πρόκειται για ένα εγκώμιο στον ιδεατό Έρωτα.

«Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός θρηνεί το χαμό του αγαπημένου του εραστή, Αντίνοου.»


Ερμηνεύει ο Στέφανος Κακαβούλης

Μετάφραση: Κώστας Λάνταβος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λιβανός
Κινησιολογία: Μαρία Κωνσταντινίδου
Μουσική: Φώτης Σιριβιγιάν
Φωτισμούς: Σοκώλ Καμτσίνι

Από τις 2 Μαΐου και κάθε Δευτέρα - Τρίτη στο θέατρο studio Κυψέλης. (Σπετσοπούλας 9 και Κυψέλης)Λίγα λόγια για τον συγγραφέα και το έργο

Ο Φερνάντο Πεσσόα είναι ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 20ου αιώνα και αποτελεί μοναδική περίπτωση στα γράμματα. Δημιούργησε εφτά προσωπικότητες – ψευδώνυμα με τα οποία έγραφε. Ο κάθε ένας από αυτούς του φανταστικούς συγγραφείς ανέπτυξε το δικό του προσωπικό ύφος και ιδιαίτερο τρόπο γραφής. Ο πολύπλευρος χαρακτήρας του είναι εμφανής στο έργο που ο με το πραγματικό του όνομα υπέγραψε και τον έκανε παγκοσμίως γνωστό «Το βιβλίο της ανησυχίας». Πρόκειται για ένα βαθύ στοχασμό στην ανθρώπινη ψυχή! Το ποίημα ΑΝΤΙΝΟΟΣ βασίζεται στην γνωστή ερωτική σχέση μεταξύ του ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού και του έλληνα εφήβου Αντίνοου. Όταν ο δεύτερος πνίγηκε οικειοθελώς στα νερά του Νείλου για σώσει τη ζωή του αγαπημένου ευεργέτη, ο Αδριανός βυθίστηκε σε βαριά θλίψη και έβαλε σκοπό να τον επιβάλει σαν Θεό στήνοντάς παντού αγάλματά του και δημιουργώντας θρησκεία με το όνομά του. Ο Πεσσόα εμπνέεται από αυτήν την αγάπη και γράφει ένα ποίημα – εγκώμιο στη δύναμη του ιδανικού Έρωτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget