18/3/11

E.P.O.AΤα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της EPOA (Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διοργανωτών Pride) βρέθηκαν στην Αθήνα για την καθιερωμένη τους συνάντηση. Εμείς συναντήσαμε τον πρόεδρο του συλλόγου Mark Chapman και συνομιλήσαμε μαζί του.

Συνέντευξη: Παναγιώτης Ευαγγελίδης
Μετάφραση: Ανδρέας Ιωαννίδης

Πείτε μας δυο λόγια για εσας.
Είμαι ο Mark Chapman και είμαι ο πρόεδρος της EPOA (European Pride Organizers Association) δηλαδή του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διοργανωτών Pride.

Πότε δημιουργήθηκε η EPOA και πως λειτουργεί;
Δημιουργήθηκε το 1992 και όπως είπα αμέσως πιο πριν είναι ένας σύνδεσμος που αφορά τους διοργανωτές Pride των διαφόρων ευρωπαϊκών πόλεων. Για παράδειγμα το μέλος μας εδώ στην Αθήνα είναι το Athens Pride. Όλοι αυτοί οι διοργανωτές είναι οργανωμένοι στο σύνδεσμο που λέγεται EPOA (European Pride Organizers Association). Επίσης η EPOA είναι η διοργανώτρια των EuroPrides και αναθέτει κάθε χρόνο σε κάποιο από τα μέλη της την διεξαγωγή του.

Πιο είναι το πολιτικό υπόβαθρο της οργάνωσης;
Κάθε τι που κάνουμε είναι κατά κάποιο τρόπο πολιτικό, από τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα μας μέχρι και η ίδια η ύπαρξη της EPOA έχει πολιτική χροιά. Παρόλ' αυτά αυτό δεν σημαίνει ότι κάνουμε πολιτικό ακτιβισμό ή ότι τα μέλη μας είναι υποχρεωμένα να κάνουν και πολιτικό ακτιβισμό.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα διεξαγωγής ενός EuroPride (Ευρωπαϊκό Pride);
Δεν γνωρίζω πώς ακριβώς ξεκίνησε η ιδέα διεξαγωγής του EuroPride γιατί τότε δεν ήμουνα στην οργάνωση, αλλά μπορώ να φανταστώ ότι πίσω από την ιδέα βρίσκεται η άποψη ότι με ένα μεγάλο event/κοινωνικό γεγονός μπορείς να συγκεντρώσεις τα βλέμματα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και του κοινού. Από τη μέχρι τώρα ιστορία του θεσμού φαίνεται να τα πηγαίνει πολύ καλά. Δείτε τι έγινε πέρσι στην Βαρσοβία, όπου καταφέραμε να στρέψουμε τα βλέμματα του κόσμου στην Ανατολική Ευρώπη.

Ας επιστρέψουμε στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι θα δούμε να διεξάγεται το Ευρωπαϊκό Pride στην χώρα μας κάποια στιγμή;
Ελπίζω ότι θα γίνει σύντομα (γέλια). Η Αθήνα πληρεί τις προϋποθέσεις και προσωπικά είμαι θετικός στο να γίνει κάτι τέτοιο. Επίσης ένας άλλος παράγοντας που βοηθάει την επιλογή της Αθήνας είναι η συνεχής ανάπτυξη που παρουσιάζει η αντίστοιχη διοργάνωση. Ουσιαστικά το μόνο που μένει είναι να αιτηθεί το Athens Pride και να πάρει την διοργάνωση.

Τι έχετε να πείτε σε όλους αυτούς που κατηγορούν το Pride της Αθήνας ότι είναι μίζερο και ότι δεν είναι εφάμιλλο με τα μεγάλα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα Pride;
Όλα έχουν μια αρχή. Όλα αυτά τα μεγάλα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα Pride όταν ξεκίνησαν, ήταν μικρά και αναπτύχθηκαν με το πέρασμα των χρόνων. Με αυτή τη λογική βλέπουμε προς τα πού οδεύει το Athens Pride. Να πω επίσης ότι είναι άδικο να κρίνεις κάτι, όταν στέκεσαι απ' έξω. Όταν βρίσκεσαι εντός της διοργάνωσης, τότε οι όποιες κριτικές γίνονται από διαφορετική οπτική γωνία και είναι πάντα ευπρόσδεκτες. Σε όλους αυτούς που είναι εκτός και κρίνουν, τους λέω να έρθουν και να βοηθήσουν το Athens Pride να αναπτυχθεί.

Πιστεύεις ότι ένα μικρό Pride έχει λόγο ύπαρξης;
Ναι. Κάθε μορφή ορατότητας έχει λόγο ύπαρξης. Κάθε δημόσια εμφάνιση των γκέι, λεσβιών, αμφί και τρανσέξουαλ είναι πολύ σημαντική. Δεν έχει σημασία αν είναι ένα μόνο άτομο που στέκεται κάπου και ζητά ίσα δικαιώματα και σεβασμό στην επιλογή του. Θα μπορούσε να είναι ένα άτομο, θα μπορούσαν να είναι εκατοντάδες ή χιλιάδες άτομα. Για παράδειγμα δείτε το Athens Pride, που είναι σχετικά ένα μικρό Pride, αλλά είναι πρωτοπόρο και ανοίγει δρόμους σε ολόκληρη την περιοχή.

Τι λέτε σε αυτούς που κατηγορούν τα Pride ότι έχασαν τον πολιτικό τους χαρακτήρα;
Αν δεν αγωνιστείς για τα πιστεύω σου και τις αξίες σου στη σημερινή εποχή, πολύ πιθανόν στην πορεία να τα χάσεις. Δείτε τι έγινε στην Αμερική που ήταν η πιο φιλελεύθερη χώρα και τώρα έχουμε πισωγυρίσματα. Στην Ευρώπη έχουμε πολλές χώρες, όπου οι γκέι μπορούν να παντρεύονται και άλλες, όπου μπορούν να υπογράφουν σύμφωνο συμβίωσης, αλλά αυτό δεν είναι παντού το ίδιο, διαφέρει από χώρα σε χώρα. Γι' αυτό είναι σημαντικό να παλεύουμε για τα κοινωνικά μας δικαιώματα μέχρι να επέλθει η πλήρης ισότητα. Αυτό είναι από μόνο του κάτι πολιτικό.

Μπορεί να υπάρξει κάποια ισορροπία ανάμεσα στο πολιτικό κομμάτι που εκφράζει ένα Pride και τη διασκέδαση που αυτό παρέχει;
Από την αρχή το κίνημα των Pride είχε πολιτικό χαρακτήρα. Σε μερικές χώρες είναι πιο πολιτικό από ό,τι σε μερικές άλλες, που έχουν πετύχει σε μεγάλο βαθμό την ισότητα όπως την Ολλανδία ή την Σουηδία και το Βέλγιο. Σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου γίνονται τώρα τα πρώτα βήματα, είναι ακόμα πολύ πολιτικό. Παρόλ' αυτά αν κάποιος μπορέσει να κάνει ένα Pride που να καλύπτει τις απαιτήσεις όλων, αυτό θα ήταν μεγάλη επιτυχία. Πάντως πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ αυτών των δυο συνισταμένων, δηλαδή του πολιτικού και της διασκέδασης.

Στην Ελλάδα υπήρξε το εξής φαινόμενο. Πολλά αριστερά σχήματα προσπάθησαν να οικειοποιηθούν το Athens Pride και να το μετατρέψουν σε ένα αντικαπιταλιστικό φεστιβάλ. Πιστεύεις ότι, αν στην κοινωνία επικρατούσε, το κομουνιστικό σύστημα τα Prides θα γινόντουσαν με την ίδια ευκολία αποδεκτά;
Πραγματικά δεν το γνωρίζω αυτό. Πρόκειται για μια ρητορική ερώτηση και πρέπει να ομολογήσω ότι δεν είμαι εξοικειωμένος με τα πολιτικά ζητήματα που υπάρχουν στην Αθήνα και στην Ελλάδα γενικότερα. Το να είσαι γκέι δεν έχει καμία σχέση με το σε ποιον ιδεολογικό χώρο ανήκεις. Θα περιμέναμε ότι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα σε μια αριστερή κοινωνία, αλλά δυστυχώς ο ακροαριστέρος εξτρεμισμός είναι το ίδιο επικίνδυνος με τον ακροδεξιό εξτρεμισμό.

Γνωρίζετε αν έχει γίνει ποτέ κάποιο Pride σε μια χώρα με κομουνιστικό σύστημα διακυβέρνησης;
Απ' όσο γνωρίζω όχι. Το κίνημα των Pride άρχισε να αναπτύσσεται στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες και την Ανατολική Ευρώπη μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και του ανατολικού μπλοκ.

Υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ του καπιταλισμού και των Pride;
Δεν βλέπω να υπάρχει κάποια σχέση, πέραν του ότι μερικές φορές ως κοινότητα κατηγορούμαστε ότι είμαστε υπερκαταναλωτική. Αν γίνεται με αυτό τον τρόπο ο συνδυασμός, τότε ίσως υπάρχει κάποια σχέση η οποία βασίζεται στην κατανάλωση. Εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι οι διεκδικήσεις μας δεν είναι θέμα δεξιών η αριστερών πολιτικών, αλλά θέμα καθαρά ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ύπαρξη χορηγών είναι απαραίτητη για την διεξαγωγή των Pride ή πιστεύεις ότι τα Pride πρέπει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενα;
Όλοι θέλουμε να είμαστε αυτοχρηματοδοτούμενοι. Όσο πιο μικρή ομάδα είσαι, τόσο πιο εύκολο είναι να γίνεται αυτό. Αν θες όμως να κάνεις ένα βήμα παραπέρα και να αναβαθμίσεις την ψυχαγωγία που προσφέρεις στον κόσμο, θα πρέπει να τρέξεις και να βρεις χρηματοδότες γιατί αυτά τα χρήματα σίγουρα δεν μπορεί να σου τα προσφέρει μια μικρή ακτιβιστική ομάδα. Μερικές φορές, αν είσαι τυχερός, παίρνεις και κάποια χρήματα από το κράτος. Σε άλλες περιπτώσεις τα χρήματα παίρνονται μέσω των επιχειρήσεων της κοινότητας από clubs, bar, κτλ. Υπάρχουν και μερικές περιπτώσεις, όπου εξασφαλίζεις χορηγίες μεγάλων εταιριών όπως εταιρίες αλκοολούχων ποτών ή αεροπορικών εταιριών. Αυτό βέβαια δεν είναι και τόσο κακό, γιατί οι εταιρίες αυτές δείχνουν ότι ενδιαφέρονται για την κοινότητα μας και κατ' επέκταση δηλώνουν κι αυτές ότι είναι εντάξει να είσαι γκέι και λεσβία στην κοινωνία.

Ποια νομική μορφή έχουν συνήθως οι διοργανωτές των Pride;
Τα περισσότερα μέλη της ΕΡΟΑ είναι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες ή σωματεία. Υπάρχουν και λιγότερα μέλη τα οποία είναι κερδοσκοπικές εταιρίες, αλλά αυτά αφορούν κυρίως πολύ μεγάλα events.

Πως βοηθάει το Pride τους γκέι, τις λεσβίες, τους αμφί και τις τρανσέξουαλ ώστε να βγουν από την ντουλάπα και να προχωρήσουν στη ζωή τους;
Είναι θέμα ορατότητας. Όταν ο κόσμος κατεβαίνει στους δρόμους και διαδηλώνει για τα δικαιώματα του και δείχνει ότι υπάρχει, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι μέρος της επικοινωνίας μας με την κοινωνία, όπου εμείς τους λέμε ότι είναι εντάξει να είσαι πούστης η λεσβία η τρανσέξουαλ. Τελικά ναι, το Pride βοηθάει όλους αυτούς που είναι στην ντουλάπα, ώστε να προχωρήσουν με την ζωή τους.

Τελικά τα Pride κάνουν την ζωή μας καλύτερη η απλά γκετοποιούν την κοινότητα μας;
Εξαρτάται πως το βλέπει κανείς. Εγώ πιστεύω ότι η ορατότητα είναι καλύτερη από την ανυπαρξία και την συνεχή παραμονή στο περιθώριο.

Πόσα μέλη έχει η EPOA αυτή τη στιγμή;
Είμαστε γύρω στα 33 ευρωπαϊκά Pride και συνεχίζουμε να αυξανόμαστε.

Πως θα μπορούσε η οργάνωση να βοηθήσει ένα νεοσύστατο Pride;
Θα μπορούσαμε να μοιραστούμε όλη τη γνώση και την εμπειρία που αποκτήσαμε από τη διοργάνωση των ήδη υπαρχόντων Pride. Αν και η EPOA δεν μπορεί να βοηθήσει με κάποιο τρόπο στην ανεύρεση χρηματικών πόρων για την διεξαγωγή ενός Pride, σίγουρα μπορεί να παρέχει οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη χρειαστεί.

Πως βοηθάει η EPOA τα φτωχά και μικρά Pride;
Προσπαθούμε να τα επιμορφώσουμε και να τους δώσουμε ιδέες για το πώς να διοργανώσουν το Pride τους. Παρέχουμε υποστήριξη κυρίως στο πώς να οργανωθούν καλύτερα και πώς να προωθήσουν το κίνημα στην χώρα τους. Επίσης βοηθάμε στο να αναπτυχθούν δεσμοί μεταξύ των Pride. Υπάρχουν και φαινόμενα, όπου ένα πλούσιο Pride θέτει υπό την προστασία του κάποιο μικρό και εν μέρει το χρηματοδοτεί. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η χρηματοδότηση στο Pride της Βαρσοβίας από το Pride της Στοκχόλμης.

Και με ποια ευκαιρία είστε Αθήνα;
Έχουμε την καθιερωμένη μας συνάντηση. Το Διοικητικό Συμβούλιο της EPOA συνέρχεται μια φορά κάθε τέσσερις μήνες. Από τα εννέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου βρίσκονται αυτή τη στιγμή εδώ τα επτά. Αυτή τη φορά επιλέξαμε να συναντηθούμε στην Αθήνα που είναι μια υπέροχη πόλη και πραγματικά χαίρομαι που είμαι εδώ.

Ένα τελευταίο μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε σε όλους αυτούς που είναι εναντίον των Pride;
Ζήστε και άστε τους άλλους να ζήσουν κι αυτοί. Όπως υπάρχουν αυτοί που δεν θέλουν τα Pride και η άποψή τους οφείλει να είναι σεβαστή από όλους μας, με τον ίδιο τρόπο υπάρχουν κι αυτοί που θέλουν τα Pride και τα αγαπάνε και θέλουν να ζήσουν ανοιχτά, υπερήφανα και να έχουν ένα ωραίο και πολύχρωμο δρώμενο, οπότε κι αυτών η άποψη πρέπει να γίνει σεβαστή.

Αγαπητέ Mark σε ευχαριστούμε για τη συνέντευξη και ευχόμαστε καλή επιτυχία στην EPOA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget