16/3/11

A- positive


Το νεανικό πενταμελές μουσικό σχήμα, υφίσταται με την τωρινή του σύσταση από τον Ιούνιο του 2006. Ο πρώτος δίσκος των A POSITIVE περιλαμβάνει το τραγούδι “Gay”, το οποίο μάλλον μας αφορά. Πάμε να δούμε τι μας είπε ο Αλέξης, ο ντραμίστας της παρέας, ένα απόγευμα στο σπίτι του Τέλλου Φίλλη, παρέα με το φίλο Βαγγέλη Τσόλκα

Συνέντευξη στους: Γιώργο Τσιτιρίδη, Τέλλο Φίλλη

Πώς ξεκίνησε η μπάντα;
Το 2005 ξεκινήσαμε πιο χαλαρά τότε, σαν παρέα , είχαμε μόλις τελειώσει και το σχολείο. Εγώ έφευγα από το σπίτι κρυφά, γιατί είχα τις Πανελλαδικές, για να πάω να κάνω πρόβες και στην πορεία αρχίσαμε και παίζαμε. Δεν ήμασταν φίλοι από πριν, γνωριστήκαμε για να κάνουμε μπάντα. Ήταν οι δυο κιθαρίστες και ψάχνανε τα υπόλοιπα μέλη. Εμένα η δική μου γνωριμία έγινε μέσω μιας κοπέλας από ένα μαγαζί με μουσικά είδη που μου είπε γι' αυτό.

Τι ήταν αυτό που σας πώρωσε και από εκεί που ήταν η πλάκα της παρέας, έγινε σοβαρό;
Το μικρόβιο της μουσικής ήταν το κοινό μας σημείο. Εκεί που κάναμε τη διαφορά, ενώ ξεκινήσαμε σαν μικρή teenage μπάντα της Θεσσαλονίκης, όπως όλες οι άλλες, είναι όταν γνωρίσαμε τον τωρινό μας τραγουδιστή, το Νικία. Στο δίσκο μας κατά ένα 80% η μουσική και οι στοίχοι είναι του Νικία. Αν και τελευταίο μέλος, αναδείχτηκε σε μεγάλο συνθετικό ταλέντο.

Το όνομα A positive πως προέκυψε;
Διαφωνούσαμε πολύ με το τι όνομα θα δώσουμε και είχαμε πλακωθεί και στο ξύλο σε εισαγωγικά, οπότε λέμε θα προτείνουμε ο καθένας από τέσσερα ονόματα που μας αρέσουν, θα πάρουμε μια κάμερα και θα βγούμε στο δρόμο και θα αρχίσουμε να ρωτάμε τον κόσμο. Κάτι σαν γκάλοπ.

Τα επικρατέστερα ποια ήτανε;
Καλή ερώτηση αλλά δεν θυμάμαι κανένα από τα άλλα.

Το A positive σκεφτήκατε ότι μπορεί να έχει μια σεξουαλική ατμόσφαιρα?
Η αλήθεια είναι ότι όταν καταλήξαμε σ' αυτό μέσα από αυτά που είπε ο κόσμος. Είχαμε βέβαια και εμείς μια κλίση προς αυτό, γιατί εκφράζει την ομάδα αίματος, το χρώμα το κόκκινο, που είναι το αίμα, η σεξουαλικότητα, ο έρωτας, η ένταση συναισθημάτων, η έκρηξη. Αυτό με προσέλκυσε εμένα και είπα “ναι” κατευθείαν.

Δεν φοβηθήκατε ότι μπορεί να σας χαρακτήριζαν κάτι διαφορετικό και πολύ συγκεκριμένο π.χ γκέι η οροθετικούς, να το πήγαιναν εκεί δηλαδή;
Όχι δεν το σκεφτήκαμε τότε, ούτε τώρα που προχωρήσαμε δισκογραφικά και βγαίνουμε προς τα έξω. Δεν έχουμε κάποιο τέτοιο κόμπλεξ. Ας μας κρίνει κάποιος, αν μπορεί και έχει τα επιχειρήματα και μπορεί να ακούσει και τα δικά μας κανένα πρόβλημα. Αλλά δεν νομίζω ότι πάει στο θέμα hiv και στην ομοφυλοφιλία. Μάλλον στην ομάδα αίματος πάει πιο πολύ.

Επίσης το positive είναι το θετικό η θετική ενέργεια.
Η μουσική μας και το cd μας βγάζουν μια θετική ενέργεια, δηλαδή με το πρώτο άκουσμα σου δίνει μια ενέργεια. Αυτό θέλαμε να βγάλουμε χωρίς να σνομπάρουμε τα πιο ατμοσφαιρικά τραγούδια.

Τι είδους μουσική κάνετε;
Δύσκολα θα μπορούσες να της βάλεις μια ταμπέλα, αλλά αν έπρεπε να την χαρακτηρίσουμε θα έλεγα ότι είναι μέσα στο ύφος της rock με πολλές επιρροές από κλασική ροκ και διάφορα εναλλακτικά ρεύματα..

Γιατί οι στίχοι των τραγουδιών είναι στα αγγλικά;
Ο Νικίας είναι λίγο Αγγλάκι. Δεν έχουμε εμμονή με τον αγγλικό στοίχο ή με την ξενομανία, απλά έτυχε με την μουσική που γράψαμε να μας κολλάει πιο πολύ αυτός ο στοίχος, χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα και να αποκλείει τίποτα. Όλοι έχουμε γράψει στο παρελθόν και ελληνικό στοίχο, απλώς δε μας εξέφραζε σαν ομάδα.

Το συγκρότημα σας πιστεύει ότι υπάρχει γκέι μουσική;
Νομίζω ότι δεν μπορείς να το βάλεις αυτό σε μια ταμπέλα. Η μουσική δεν έχει ταμπέλες. Η μπάντα είναι ανοιχτή στα πάντα, δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα με τη θηλυπρέπεια ή την ομοφυλοφιλία αλλά η μουσική δεν έχει όρια και κανόνες.

Σε γκέι μπαρ πάτε;
Ναι εγώ έχω πάει στην Αθήνα στο Γκάζι και εδώ μια δυο φορές στην Βαλάωρίτου στο en ola.

Θα σου άρεσε να άκουγες εκεί ένα τραγούδι σου να το παίζει ο dj;
Ναι φυσικά, αυτό εννοείται... Το gay song ας πούμε

Φτάσαμε στο gay song την αφορμή να σας γνωρίσουμε και να μιλήσουμε. Πες μας για το τραγούδι αυτό.
Η έμπνευση του τραγουδιού είναι του Νικία, που ήρθε στο στούντιο μια μέρα και μας παίζει αυτό το τραγούδι. Εμένα με τράβηξε πολύ η μουσική και κατά δεύτερο ο στίχος και λέω αυτό πρέπει να μπει στο cd μας

Τι λέει ο στίχος;
Γενικά έχει πολλές σημασίες, αλλά στην ουσία περιγράφει το πρωτόγνωρο συναίσθημα ενός αγοριού για το αγόρι συγκάτοικο του. Στην αρχή το συναίσθημα μπορεί να είναι κρυμμένο, να μην το έχει αποδεχτεί ακόμα, να μην ήταν αυτό αλλά σιγά σιγά εξελίσσεται. Είναι η συνειδητοποίηση κάποιου που μέχρι εκείνη την στιγμή έχει πάει με κοπέλες και ξαφνικά ανακαλύπτει ότι μπορεί να λειτουργήσει και με ένα αγόρι και αντί αυτό να τον τρομάξει, τον κάνει περισσότερο συνειδητοποιημένο σεξουαλικά. Και μια δεύτερη ερμηνεία είναι, ότι επειδή η κοινωνία είναι πίσω στον τομέα της σεξουαλικότητας και με μια αίσθηση ταμπελοποίησης στην Ελλάδα, θέλει να πει ότι όλο αυτό δεν είναι σωστό, οι γκέι δεν είναι αυτή που η κοινωνία πιστεύει. Αν κάποιος συναναστραφεί με τους γκέι, θα καταλάβει. Φυσικά οι γκέι με τους οποίος συναναστράφηκα στο εξωτερικό δεν έχουν καμιά σχέση με αυτούς στην Ελλάδα. Όπως λένε και οι φίλοι μου στο εξωτερικό, είναι τόσοι πολλοί οι γκέι στην Ελλάδα και αλλά τόσο πολύ στην ντουλάπα.

Πώς πρέπει λοιπόν να λειτουργούμε και να βιώνουμε την σεξουαλικότητα;
Έτσι όπως βγαίνει στον καθένα. Γενικά δεν ξέρω αν θα αλλάξει ποτέ η κατάσταση στην Ελλάδα, αν και τα πράγματα καλυτερεύουν, αλλά δεν πρέπει οι άνθρωποι να κρίνουν ο ένας τον άλλο.

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις για το τραγούδι αυτό από τον στενό σας κύκλο;
Δεν ακούσαμε κάτι αρνητικό και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα

Αν ξαφνικά γινόσασταν gay idol στην χώρα μας είσαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσετε αυτό; Να λένε ότι είστε gay συγκρότημα με gay κοινό.
Δεν θα με ενοχλούσε. Η προσωπική ζωή του καθενός δεν μας αφορά. Επίσης η προσωπική μου ζωή και η τέχνη είναι κάτι άλλο. Η τέχνη, και αυτή είναι η μαγεία της, μπορεί να σου δώσει την δυνατότητα να κάνεις πράγματα που μπορεί να μην είσαι.
Είναι εύκολο να είσαι σε ένα συγκρότημα;
Είναι δύσκολο πιστεύω, πολύ δύσκολο. Το να είσαι σε μια μπάντα είναι πολύ μεγάλη υπόθεση και πολύ δύσκολη. Με τα παιδιά έχουμε περάσει χίλια μύρια, η μπάντα είναι σαν να έχεις μια σχέση, είναι σαν να είσαι παντρεμένος. Πρέπει να κάνεις πίσω στα εγώ σου, να μην έχεις εγωισμούς, γιατί κοιμόσαστε μαζί, τρώτε μαζί, ταξιδεύετε μαζί, υπάρχουν εντάσεις και πρέπει να μάθεις να συνυπάρχεις.

Όσον αφορά το θέμα της επιβίωσης του γκρούπ;
Υπήρχε μια έκρηξη τα τελευταία χρόνια με τα live. Κάθε μαγαζί, είτε είχε σκηνή, είτε όχι, ό,τι μαγαζί και αν ήτανε, έκανε και ένα live. Κάποια στιγμή κορέστηκε αυτό το πράγμα και τώρα έχει αρχίσει να μαζεύει, δεν ξέρω αν φταίει και η οικονομική κρίση. Δεν μπορείς όπως είναι η κατάσταση να επιβιώσεις με τη μουσική, πρέπει να έχεις μια άλλη δουλειά η κάποιο εισόδημα. Στο μέλλον τώρα δεν ξέρω, θα δείξει, είναι ακριβή η τέχνη της μουσικής. Το χειρότερο με τους μουσικούς είναι η αβεβαιότητα. Εγώ ζω από την μουσική, αλλά για να ζήσω πρέπει να κάνω και άλλα πράγματα, κάνω παραγωγές άλλων καλλιτεχνών, θα πάω να ηχογραφήσω για κάποιον άλλο. Πρέπει να κάνεις και άλλα πράγματα για να επιβιώσεις.

Θα γινόσουν εμπορικός για να επιβιώσεις;
Αν δεν κάνουμε το γούστο μας και αυτό που θέλουμε, θα το αφήσουμε ή θα το κάνουμε ως χόμπι. Δεν θα κάνουμε κάτι που δεν μας αρέσει μόνο και μόνο για το χρήμα.

Ποιο τραγούδι σας έγινε video clip;
Είναι το emergency και το σκηνοθέτησε ο Θόδωρος Χλιάπας. Μπορεί να το βρει κανείς στο youtube ή στο γκρουπακι μας στο facebook το οποίο έχει τον τίτλο A posotive.

Θα πηγαίνατε στη Εurovision;
Ο Ζαφείρης Προιοπουλος, ο μάνατζέρ μας, έλεγε τώρα που κυκλοφόρησε το cd, να κάναμε κάτι στην Εurovision. Δεν κάναμε, αλλά θα το κυνηγήσουμε για του χρόνου.

Μελλοντικά σχέδια και εμφανίσεις;


Το συγκρότημα των A POSITIVE αποτελείται από τους:
Νικία Φονταρά (φωνή)
Νίκο Μπάση (Ηλ. Κιθάρες, φωνητικά)
Μπάμπη Φερσιζίδη (Ηλ. Κιθάρες, φωνητικά)
Ισαάκ Τύρο (Ηλ. Μπάσο, φωνητικά)
Αλέξη Αρχοντή (Drums, κρουστά, φωνητικά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget