18/4/11

Ειναι χρήσιμο να γνωρίζεις οτι ...


Αν και γενικά δεν είναι καλό να «κατηγοριοποιούμε» τη νομική γνώση και να την εμφανίζουμε ως ένα είδος «οδηγού» ή «καταλόγου», για χρήση σε … «περίπτωση ανάγκης», ωστόσο θα επιχειρήσουμε στο σημείωμα αυτό κάτι σχετικό, αφού η γενικευμένη αστυνομοκρατία το επιβάλλει: χρήσιμες οδηγίες για τα δικαιώματα που έχεις απέναντι στην αστυνομική έρευνα, ειδικά αν … νυχτοπερπατάς, οπότε και είσαι εύκολος στόχος για τις περιπολίες ή τα μπλόκα της ΕΛ.ΑΣ.
Βέβαια, τα παρακάτω δεν αφορούν μόνο στην «επαφή» των ομοφυλόφιλων με την αστυνομία, αλλά και κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Σε κάθε περίπτωση, κράτα αυτό κατά νου: απάντησε στο αστυνομικό όργανο με θάρρος, αποδεικνύοντας ότι γνωρίζεις τα δικαιώματά σου, αλλά να αποφύγεις την «νομική πολυπραγμοσύνη». Οι οδηγίες αυτές θα σου χρησιμεύσουν για τα πρώτα δύσκολα λεπτά μιας ενδεχόμενης αστυνομικής αυθαιρεσίας, δεν υποκαθιστούν όμως σε καμία περίπτωση το δικηγόρο σου, τον οποίο και πρέπει πάραυτα να καλέσεις για να σε συνδράμει.
Κατ' αρχάς, πρέπει να γίνει διαχωρισμός των περιπτώσεων, κατά τις οποίες θα βρεθείς αντιμέτωπος με τον εκπρόσωπο της αστυνομικής αρχής, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών τις συγχέει: εξακρίβωση στοιχείων, σωματική έρευνα και προσαγωγή είναι οι συνηθέστερες, σύλληψη και κατ’οίκον έρευνα οι πιο σπάνιες. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, το Σύνταγμα της χώρας μας προστατεύει τον πολίτη και τις ατομικές ελευθερίες αλλά και ειδικότερα, τον φέροντα την ιδιότητα του κατηγορούμενου (ο κατηγορούμενος μπορεί να αρνηθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις και δεν ορκίζεται, όπως ο μάρτυρας). Για την εξακρίβωση στοιχείων, την προσαγωγή στα αστυνομικά τμήματα και τις έρευνες προβλέπει το προεδρικό διάταγμα 141/1991. Για τις νόμιμες προϋποθέσεις προσαγωγών και αστυνομικών ερευνών, βλ. το από 30-6-2003 πολύ σημαντικό Πόρισμα της Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής του «Συνηγόρου του Πολίτη» στο: http://www.synigoros.gr/porismata_dta.htm.
Κατά περίπτωση, λοιπόν:
@ Η αστυνομία έχει το δικαίωμα να σου ζητήσει εξακρίβωση στοιχείων, ζητώντας την ταυτότητα ή το δίπλωμά σου. Με το που επιδεικνύεις τα κατάλληλα έγγραφα, τελειώνει και η υποχρέωσή σου απέναντι στο νόμο, δεν απαιτείται δηλαδή να απαντήσεις και σε «άσχετες» ερωτήσεις του τύπου «τι κάνεις εδώ;» κλπ., που εν πολλοίς υποκρύπτουν σεξιστική διάθεση και αποσκοπούν στον ψυχολογικό εκβιασμό σου.
@ Αν δεν έχεις μαζί σου αστυνομική ταυτότητα ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο ή δημιουργήσεις στα αστυνομικά όργανα υπόνοια για προηγούμενη διάπραξη εγκληματικής πράξης, τότε μπορεί να ακολουθήσει η προσαγωγή σου στο τμήμα. Η δεύτερη περίπτωση, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, είναι ιδιαιτέρως αμφιλεγόμενη: ποιός κρίνει αν προκαλείς υπόνοιες; Και αν κάτι είναι ύποπτο για τον α’, είναι σύνηθες για τον β’, ανάλογα με το χαρακτήρα και τις εμπειρίες του κάθε ανθρώπου.
@ Σε κάθε άλλη περίπτωση, η προσαγωγή δε στηρίζεται πουθενά και συνιστά παράνομη σύλληψη, αφού στην ουσία «συλλαμβάνεσαι» χωρίς ένταλμα σύλληψης (που είναι πράξη της δικαστικής αρχής και όχι της αστυνομίας και φέρει πάνω της συγκεκριμένα στοιχεία εκ των οποίων το σημαντικότερο είναι η πράξη για την οποία κατηγορείσαι, άλλως το ένταλμα είναι αόριστο και επομένως άκυρο!) ή άλλη παρόμοια διαδικασία (πχ βίαιη προσαγωγή κλητευθέντος μάρτυρα κλπ.).
@ Προσοχή, ζήτα να υπογράψεις Έκθεση Σύλληψης, που θα βεβαιώνει τη σύλληψή σου για συγκεκριμένους λόγους.
@ Μέχρι πρόσφατα, ακόμη και αν δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις αυτές, γίνονταν προσαγωγές (ως «καψόνι») με τη δικαιολογία του ελέγχου των ανεκτέλεστων δικαστικών αποφάσεων, αυτή η πρακτική όμως, με τον εφοδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. με ηλεκτρονικούς υπολογιστές συνδεδεμένους με τα κεντρικά, τείνει να εκλείψει.
@ Σε περίπτωση προσαγωγής, ο χρόνος που σε υποχρεώνουν να παραμείνεις στο τμήμα πρέπει να είναι ο απολύτως αναγκαίος, και, αν υπερβεί τα λογικά όρια, εκφράζεις την αγανάκτησή σου και απαιτείς να κληθεί ο δικηγόρος σου! Πολύ δε περισσότερο, αν συμβεί και βιαιοπραγήσει σε βάρος σου κάποιο αστυνομικό όργανο, τότε ζητάς να υποβάλλεις πάραυτα μήνυση σε βάρος του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget