19/4/11

Εξέταση HIV – Νοσοκομείο Ανδρέας ΣυγγρόςΟ μύθος της “Δωρεάν” και “Ανώνυμης” εξέτασης

Έρευνα Ανδρέας Ιωαννίδης

Φτάνουμε στο νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός είτε με το δικό μας μεταφορικό ή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κατεβαίνουνε από το λεωφορείο ή το μετρό στην στάση Ευαγγελισμός από την οποία το νοσοκομείο απέχει 5 λεπτά με τα πόδια. Για όσες και όσους δεν ξέρουν που είναι το νοσοκομείο βρίσκεται απέναντι από το ξενοδοχείο Divani Caravel (Λεωφόρο Βασιλέως Αλεξάνδρου). Αφού φτάσουμε στο νοσοκομείο μπαίνουμε από την είσοδο που βρίσκεται επί της οδού Ίωνος Δραγούμη. Ακολούθως προχωράμε ευθεία προς τα εξωτερικά ιατρεία. Εκεί θα δούμε ένα μικρό κατηφορικό δρομάκι το οποίο οδηγεί στο ημιυπόγειο μέρος του νοσοκομείου. Μπαίνουμε εκεί.... στα αριστερά θα δούμε το αρχείο γυναικών και παραδίπλα θα δείτε και το αρχείο των αντρών. Και τώρα ετοιμαστείτε..... αρχίζει ο μεγάλος αγώνας.


1.Αν φτάσετε πριν τις 7:30 θα περιμένετε στην ουρά στην είσοδο του κτηρίου. Όταν πάει 7:30 θα έρθουν να ανοίξουν και θα μας δοθεί κατά την είσοδό μας στον χώρο του νοσοκομείου το απαραίτητο δελτίο προτεραιότητας.

2.Αν φτάσουμε μετά τις 7:45 στεκόμαστε σειρά εντός του ημιυπόγειου χώρου για να πάρουμε νούμερο προτεραιότητας και να εξεταστούμε από δερματολόγο. Το συγκεκριμένο παράθυρο φέρει την σήμανση “Γραφείο πληροφοριών – Δελτία προτεραιότητος”(1 έως 15 λεπτά)

3.Ακολούθως προχωράμε στο επόμενο παραθυράκι που είναι το ταμείο – και πάλι περιμένουμε στην ουρά - όπου πληρώνουμε 5 ευρώ για την επίσκεψη. Εδώ καταρρέει ο μύθος της δωρεάν εξέτασης. Καθώς αν και η εξέταση καθεαυτή για τον hiv δεν στοιχίζει τίποτα είμαστε όλοι αναγκασμένοι να πληρώσουμε αυτά τα 5 ευρώ που μπορεί κάποιοι από εμάς να μην είναι σε θέση να διαθέσουν. (3 έως 20 λεπτά)

4.Το επόμενο βήμα είναι τα αρχεία (Φακέλωμα). Στεκόμαστε λοιπόν για τρίτη φορά στην σειρά και περιμένουμε υπομονετικά. Εδώ θα πρέπει να προσκομίσετε την ιατρική σας κάρτα η οποία περιέχει τον προσωπικό σας αριθμό και σας δόθηκε κατά την εγγραφή σας στο αρχείο. Αν δεν έχετε κάρτα ασθενούς δεν πειράζει. Θα κάνετε εγγραφή επιτόπου. Για την εγγραφή θα πρέπει να δοθούν στοιχεία όπως όνομα, επώνυμο, ημερομηνία γέννησης, όνομα πατρός, διεύθυνση κατοικίας και τηλέφωνο. Ακολούθως θα πάρετε τον ιατρικό σας αριθμό μαζί με την καρτέλα σας την οποία θα αφήσετε αργότερα στους δερματολόγους που θα σας εξετάσουν. Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να δώσετε ψευδή στοιχεία καθώς δεν θα σας ζητηθεί ταυτότητα. Θα σας πρότεινα να μην το κάνετε γιατί αν βγείτε θετικοί στο τεστ θα σας ζητηθεί να διασταυρώσετε αυτά τα στοιχεία παρουσιάζοντας την ταυτότητα ή το διαβατήριο σας και θα ρεζιλευτείτε καθότι το όνομα στις εξετάσεις θα είναι διαφορετικό από το όνομα της ταυτότητας σας. Σε αυτή την περίπτωση πιθανόν να χρειαστεί να επαναλάβετε την διαδικασία από την αρχή με τα σωστά στοιχεία. (1 έως 15 λεπτά)

5.Τώρα είμαστε έτοιμοι για να δούμε τους γιατρούς. Βγαίνουμε από το υπόγειο και ανεβαίνουμε την πορτοκαλί μεταλλική σκάλα. Μπαίνουμε στο πάνω μέρος του κτηρίου. Εκεί θα βρούμε άλλη μια σκάλα η οποία οδηγεί στα ιατρεία και βρίσκεται απέναντι από τα ταμεία και το γραφείο κίνησης ασθενών. Αναμένουμε υπομονετικά μέχρι να φτάσει η σειρά μας. Ανάλογα με τον αριθμό προτεραιότητας που έχουμε μπορούμε να κάνουμε από 20 λεπτά μέχρι και 3 ώρες.

Χρήσιμη πληροφορία: Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι τα ραντεβού προηγούνται των αριθμών προτεραιότητας. Έτσι αν πάει 10:00 και είναι η σειρά σας να εξεταστείτε αν υπάρχει κάποιο προγραμματισμένο ραντεβού εκείνη την ώρα οι γιατροί θα δεχτούν το ραντεβού και θα σας αφήσουν για αργότερα.

Να έχετε υπόψιν σας ότι οι γιατροί αρχίζουν να εξετάζουν μεταξύ των ωρών 8:30 με 9:00 αλλά εσείς θα πρέπει να είστε από νωρίς στο νοσοκομείο για να πάρετε όσο το δυνατόν μικρότερο αριθμό και να περιμένετε λιγότερη ώρα. Έτσι θα πρέπει να περιμένετε για τέταρτη φορά να φτάσει η σειρά σας μέχρι να εξεταστείτε. ( 20 λεπτά έως 3 ώρες)

6.Αφού φτάσει επιτέλους η σειρά μας, μπαίνουμε στο ιατρείο και λέμε στον γιατρό ότι θέλουμε να κάνουμε εξετάσεις για hiv και σεξουαλικός μεταδιδόμενα νοσήματα. Ο γιατρός απλά θα κυκλώσει τις εξετάσεις σε ένα ροζ χαρτί το οποίο θα πάρετε αργότερα στο ταμείο για να πληρώσετε το κόστος σε περίπτωση που υπάρχει. Για το hiv και την σύφιλη δεν υπάρχει κάποιο επιπρόσθετο κόστος, για κάθε ηπατίτιδα υπάρχει κόστος γύρω στα 9,51 €. Θα σας πρότεινα αφού θα μπείτε σε όλη αυτή την διαδικασία να κάνετε εξέταση για όλα τα Σεξουαλικός Μεταδιδόμενα νοσήματα για να ξεμπερδεύεται. (5 λεπτά χρόνος “για το γράψιμο της εξέτασης”)

7.Αφού μας γράψει ο γιατρός τις εξετάσεις που του ζητήσαμε θα πάρουμε το ροζ χαρτί και θα πάμε στα ταμεία του πρώτου ορόφου όπου θα περιμένουμε για πέμπτη φορά στην σειρά για να περαστούν στο μηχανογραφικό οι εξετάσεις και να πληρώσουμε το κόστος σε περίπτωση που ζητήσουμε εξετάσεις για ηπατίτιδες ή οτιδήποτε άλλο που κοστίζει. Αφού πάρουμε την απόδειξη πληρωμής προχωράμε στην αίθουσα της αιμοληψίας. (3 έως 25 λεπτά)

8.Η αίθουσα βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα ταμεία. Υπάρχει ανακοίνωση την οποία θα διαβάσετε. Εκεί πάμε τις αποδείξεις πληρωμής από το ταμείο καθώς και το ροζ χαρτί στο οποίο γράφει αναλυτικά τις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν. Δίνουμε τα στοιχεία αυτά στο γραφείο που βρίσκεται δίπλα στο δωμάτιο αιμοληψίας και περιμένουμε – για έκτη φορά – μέχρι να μας φωνάξουν. Λίγο αργότερα θα φωνάξει το όνομα μας η υπεύθυνη (θυμάστε την ανώνυμη εξέταση; τώρα θα ακούσουν το όνομα μας και όσοι περιμένουν, όπως κι εμείς θα ακούσουμε τα ονόματα των υπολοίπων) και θα πλησιάσετε στο γραφείο. Εκεί θα μας ρωτήσει μεταξύ άλλων γιατί πήγαμε να εξεταστούμε; Τέλος θα μας ζητήσει να επαναλάβουμε, όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, τόπο γέννησης, γραμματειακές γνώσεις (!!!) και επάγγελμα (!!). Τα δύο τελευταία στοιχεία τα ζητάνε για στατιστικά συμπεράσματα. ( 5 λεπτά έως 30 λεπτά)

9.Αμέσως μετά την ανάκριση.... θα μας παραπέμψει στο διπλά δωμάτιο αιμοληψίας όπου και θα μας πάρουν επιτέλους αίμα για τις πολυπόθητες εξετάσεις. Αφού τελειώσουμε με το αίμα παίρνουμε το απόκομμα από την διπλότυπη απόδειξη και φεύγουμε. Δεν πετάμε το απόκομμα γιατί με αυτό θα επιστρέψουμε 15 μέρες μετά για να πάρουμε τα αποτελέσματα. (5 λεπτά)

Να ξέρετε ότι αν σας ζητηθεί να κάνετε επαναληπτική εξέταση είστε κατά 99,99% οροθετικός. Σε αυτό το στάδιο επίσης θα σας ζητηθεί να απαντήσετε το γνωστό ερωτηματολόγιο του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) το οποίο θα γίνει επιτόπου. Μπορείτε αν θέλετε να μην απαντήσετε στις ερωτήσεις λέγοντας απλά “Δεν επιθυμώ να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση” έτσι θα βγείτε και από την δύσκολη θέση αν δεν θέλετε να αποκαλύψετε κάτι. Θα σας ρωτήσουν μεταξύ άλλων αν είχατε ομοφυλοφιλικές η ετεροφυλοφιλικές σεξουαλικές επαφές, αν ταξιδέψετε στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια και σε ποιες χώρες κοκ.

Σημείωση: Αν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σας ρωτήσει κάποιος άσχετος ή ακόμα και νοσηλευτικό προσωπικό η προσωπικό του νοσοκομείου τι ακριβός ψάχνετε καλό είναι να πείτε ότι θέλετε να εξεταστείτε από δερματολόγο για να σας γράψει αιματολογικές εξετάσεις ρουτίνας. Δεν χρειάζεται να πείτε εξετάσεις για hiv γιατί θα σας κοιτάνε όλοι/ες σαν λεπρούς.

18 σχόλια:

g for george είπε...

Καλά μιλάς σοβαρά;

pisoglendis είπε...

??
giati?

Ephemeron είπε...

Εδω δεν πληρωνεις δεκαρα, ουτε ζητανε ονομα ή οτιδηποτε αλλες πληροφοριες.
Ολα γινονται με "ειδικους αριθμους" και οχι με ονοματα και διευθυνσεις.
Και κατι αλλο, στη περιοχη που μενω την δωρεαν εξεταση για HIV την εχει αναλαβει η gay κοινοτητα, μεσω του τοπικου εδω DAP (Desert Aids Project), οπου οι περισσοτεροι εργαζομενοι και εθελοντες ειναι gay, και ετσι ολοι αισθανονται ανετα και δεν εχουμε κανενα προβλημα.
Οι Ελληνικες αρχες τρια πουλακια καθονται... γιατι να εχουν ανοιχτα gay ατομα, που να δουλευουν σε τετοιες υπηρεσιες και να βοηθανε τους gay;;; ...αστειευομαστε τωρα...θα πεσει ο Παρθενωνας να μας πλακωσει...

dikigoros είπε...

loipon,sto verolino pou zw egw,pas apla,sou dinoun ena kodiko,dineis aima,kai se mia evdomada pairneis a apotelesmata anonuma.ANONYMA.Kai opos grafei kai o ephemeron,to prosopiko kai edw einai apokleistika gay,opote aisthanese kai aneta.a,kai h exetash einai entelws dwrean.entelos omos...

Andreas Ioannidis είπε...

Δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα στο Ανδρέας Συγγρός. Σας προκαλώ και σας προσκαλώ όποιος θέλει να το επιβεβαιώσει (ή να διαψεύσει) το άρθρο μου, να κανονίσουμε να πάμε παρέα ένα πρωινό.

Για τα άλλα νοσοκομεία δεν μπορώ να εκφέρω άποψη γιατί ίσος κάθε νοσοκομείο λειτουργεί διαφορετικά.

Andreas Ioannidis

bear είπε...

1) Παίρνεις τηλέφωνο και σου κλείνουν ραντεβού.
Αν δεν ξέρεις το τηλ στο λένε στην γραμμή aids2107222222. Λες όνομα κι επίθετο. Μπορείς να δώσεις και ψευδώνυμο.
2) Πας την ημερομηνία που σου είπαν και σου δίνουν το έντυπο.
3) Πας και σου παίρνουν αίμα εντελώς δωρεάν. Ούτε ένα ευρώ.
4) Σου δίνουν το ροζ χαρτί, και σου λένε ημερομηνία παραλαβής αποτελέσματος.
5) Πας την ημερομηνία που σου είπαν και παίρνεις το αποτέλεσμα.

Αν βγεις θετικός ή συνεχίζεις στο Συγγρός οπότε θα φτιάξεις και φάκελο. Μόνο τότε θα χρειαστούν τα στοιχεία σου.
Ή παίρνεις το ροζ χαρτί και σου υποδεικνύουν άλλη μονάδα για να πας.

Ολα τα άλλα που αναφέρεις είναι ανακρίβειες.
Σου παραθέτω ακριβώς τι λέει γι αυτό το σάϊτ hiv/aids.

ΠΟΥ & ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΤΕΣΤ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ HIV;
Το τεστ αντισωμάτων μπορεί να γίνει ανώνυμα και δωρεάν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία

Και σου λέω ότι εγώ όταν βγήκα θετικός το τεστ το έκανα και ανώνυμα, και δωρεάν.
Αν κάνεις και για όλα τα αφροδίσια τότε πληρώνεις γύρω στα 100 ευρώ.
Δωρεάν είναι μόνο για τον hiv.

Ταυτότητα δεν ζητούν. Ποτέ δεν ζητούσαν.

Και καλά θα ήταν να μην τρομοκρατείς τον κόσμο με όλα αυτά που ανέφερες.

Αντρέα αν πας χωρίς ραντεβού αν δεν έχουν κόσμο τότε μπορεί να σου κάνουν τεστ.
Αν έχουν κόσμο θα σου κλείσουν ραντεβού για αλλη μέρα.
Κι επαναλαμβάνω είναι εντελώς δωρεάν.

Tom είπε...

ΚΑΙ στο νοσοκομείο Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ οι εξετάσεις HIV δεν είναι ΟΥΤΕ ανώνυμες ΟΥΤΕ δωρεάν.
Ορίστε η εμπειρία μου:
http://www.10percent.gr/interactive/forum/%CE%A5%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1-HIV-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CF%83%CE%B5%CE%BE/3728-%CE%95%CE%BE%CE%B5%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%A3%CE%9C%CE%9D-%CE%95%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CE%BD%CF%85%CE%BC%CE%B5%CF%82-%CE%95%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%B5%CE%AC%CE%BD.html

pisoglendis είπε...

epidi zo stin thessaloniki kai ksero
oxi i eksetaseis sto afrodisio then einai dorean kamia kai gia kanenan
sto axepa einai dorean i eksetasi hiv
kai oxi oi alles eksetasesi

Ξενικός είπε...

Ελλάς το μεγαλείο σου !...

suncitizen είπε...

Ναι ναι μία φορά το έκανα κι από κει΄και πέρα μόνο σε μικορβιολογικά εργαστήρια ιδιωτικά. Τέλος!
Δε θα φάω εγώ όλη μου τη μέρα για μία εξέταση.

bear είπε...

Το θέμα το ανέφερα στην διευθύντρια της θετικής φωνής.
Η απάντηση που πήρα ήταν ότι είχαμε ορισμένες καταγγελίες τελευταία ότι από το συγκεκριμένο νοσοκομείο ζήτησαν 5 ευρώ ή παραπεμπτικό από δερματολόγο.
Ηδη το ψάχνουν. Για την ταυτότητα που αναφέρθηκε δεν ισχύει.

pisoglendis είπε...

exo paei kai ego na kano eksetaseis se nosokomeio kai ksero pos einai

bear distixos aftoi pou kseroun empirika ti ginete einai oi orothetikoi kai aftoi pou pane na dosoun aima
oi diefthintes then exoun paei pote .. na doun pos einai kai ti louki travas

to exo protinei se mko
na pigainoun oi idioi na kanoun viomatika merika pragmata
giati ola ta alla einai theoria

ασωτος γιος είπε...

καλα το συγγρου ειναι αθλιο γενικα σαν τροπο συμπεριφορας αλλα ισως κανουν καλη δουλεια σε σχεση με την αξιοπιστια ετσι εχω ακουσει

Ανδρέας Ιωαννίδης είπε...

bear kala τα λες....
και το site για τον hiv καλά τα λέει κι αυτό.
Στην πράξη όμως αποδεικνύεται το αντίθετο. Λυπάμαι αν δεν σου άρεσαν αυτά που διάβασες αλλά είναι δυστυχώς αλήθεια. Ούτε δωρεάν είναι, ούτε ανώνυμη η εξέταση.

Είτε πας με ραντεβού είτε όχι χρειάζονται το ροζ χαρτί στο οποίο σημειώνει ο γιατρός τι εξετάσεις θες να κάνεις. Δηλαδή αν θες και ηπατίτιδα θα πρέπει να πληρώσεις κανονικότατα. Άρα θα πρέπει να πάρεις σειρά προτεραιότητας, να σε δει γιατρός, μετά να πληρώσεις στο ταμείο και μετά να περιμένεις ξανά μέχρι να φτάσει η σειρά σου.

Η θεωρία μπορεί να λέει άλλα
Η πράξη όμως δεν αρέσει σε κανένα μας.

Ανδρέας Ιωαννίδης είπε...

Αγαπητέ Γιώργο όταν δημοσιεύουμε κάτι από άλλες πηγές
1. Γράφουμε την πηγή
2. Το γράφουμε ακριβώς όπως στην δημοσιευμένη πηγή χωρίς να αλλάζουμε τίποτα. Το ότι έχεις την δυνατότητα να διαβάζεις και τις προηγούμενες εκδοχές ενός κειμένου δεν σημαίνει ότι μπορείς να τις δημοσιεύεις κιόλας.

Σε παρακαλώ λίγο προσοχή.

Το σωστό άρθρο βρίσκεται δημοσιευμένο στο περιοδικό SCREW. Επί τις ουσίας δεν γράφει κάτι το διαφορετικό.

Manos Lalopoulos είπε...

Καλησπέρα σε όλους, να σας ενημερώσω πως η συντακτική ομάδα του POSITIVE έχει ασχοληθεί με την εξέταση, βάζοντας σε πράξη τις διαδικασίες σε νοσοκομεία της Αθήνας , όπως Α. Συγγρός, Ευαγγελισμός, Λοιμωδών & Σχολή Δημ. Υγείας. Το ρεπορτάζ πηγαίνει πίσω στην Άνοιξη του 2010 και έγινε γιατί σε τηλ. επικοινωνία που είχα εγώ προσωπικά με το Α. Συγγρός μου υπέδειξε κάποιος που δεν γνώριζε σωστά τις διαδικασίες την οδό που ακολούθησε ο Ανδρέας Ιωαννίδης σε αυτό το ρεπορτάζ που αναρτήθηκε στον πισωγλέντη. Ωστόσο, όταν οι συντάκτες πήγαν να εξεταστούν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο η διαδικασία έγινε όπως την υποδεικνύει ο bear - κατόπιν ραντεβού δηλαδή, χωρίς αντίτιμο ή ταυτότητα. Το τηλέφωνο το οποίο χρησιμοποίησε ο συντάκτης ήταν το 210-7243579, αλλά πάλι όλες αυτές οι πληροφορίες μπορούν να βρεθούν εύκολα στην ειδική γραμμή για το AIDS στο 210-7222222 (Από 9 έως 9). Και για του λόγου το αληθές το ρεπορταζ του POSITIVE, μπορείτε να το βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο http://www.kentrozois.gr/UserFiles/File/periodiko/periodiko_positive.pdf

Ευχαριστώ. Μάνος Λαλόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Επιβεβαιώνω με τη σειρά μου αυτό που γράφει ο κος Λαλόπουλος.
Η διαδικασία που αναφέρει ο κος Ιωαννίδης αφορά διαδικασία γενικότερων εξετάσεων για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα οχι για HIV.
Οταν ειναι ΜΟΝΟ για HIV η εξέταση ειναι ΔΩΡΕΑΝ και ΑΝΩΝΥΜΗ.

Ανώνυμος είπε...

Ekana prosfata exsetasi gia HIV kai vgike thetiko....Tin exsetasi tin ekana sto Gennimatas stin mesogeion. Htan oloi tous evgenestatoi kai diakritikoi. Epelexsa na parakoluthume ap to nosokomeio Syggros. Ki ekei eida oti oloi itan evgenestatoi kai filikoi. Nai, isos merikes fores xriazetai na perimeneis kai eidika na perimeneis se xorous opou den iparxei oute mia karekla, alla i mexri tora ebiria mou einai poli kali. Sigoura ta pragmata tha borousan na itan kalitera, opos to na iparxei ena nosokomeio pou na asxolite mono me to HIV, i esto mia megali kliniki....

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget