4/5/11

Καθώς το Πρώτο Θέμα στηλιτεύει τη «διάλεξη της Πορνοστάρ» σε Πανεπιστήμιο, τού τρέχουν άραγε τα σάλια;


http://www.lifo.gr/blogs/bitsandpieces/24702


Καλά που υπάρχουν και οι έξυπνοι και ενημερωμένοι δημοσιογράφοι και οχι μόνο αγράμματοι. Ο αγαπητός Αρης μιλάει για την συζήτηση που δεν ήταν διάλεξη

Πώς προβολή-συζήτηση κινηματογραφικής λέσχης βαφτίστηκε Πανεπιστημιακή Διάλεξη χάριν εντυπωσιασμού.

Στην πραγματικότητα η εκδήλωση έγινε πριν από τρεις εβδομάδες χωρίς να προκληθεί κανένας σάλος. Ο μόνος σάλος που προκλήθηκε ήταν όταν το Πρώτο Θέμα αποφάσισε να δημοσιεύσει μια σκανδαλιστική περιγραφή, να την πασπαλίσει με φωτογραφίες της Γαλανού και να προσθέσει μερικές φράσεις για να μας πείσει ότι αξίζει όντως να προκληθεί σάλος! Ενδιαφέρον, πιασάρικο, πικάντικο θέμα - γιατί όμως χρειαζόταν να ντυθεί με ημικαταγγελτικό μανδύα; Γιατί να υπονοηθεί πως ξοδεύτηκαν χρήματα του κράτους, πως η πορνοστάρ δίδαξε απ' την έδρα του καθηγητή, ότι όλο αυτό ήταν μια διάλεξη;

Δεν ήταν διάλεξη, αλλά αυτό φυσικά για λόγους σκανδαλοθηρίας δεν αναφέρεται. Στο πλαίσιο τακτικών βραδινών προβολών της πανεπιστημιακής κινηματογραφικής λέσχης (που γίνονται, εννοείται, εκτός ωρών μαθημάτων) παίχτηκαν η Στρέλλα και το Shortbus μιας και είχε διοργανώθηκε ένα διήμερο για το σεξ και τα ταμπού. Μετά το Shortbus ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση των φοιτητών. Στο πάνελ ήταν η εν λόγω sex worker και ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Screw Γιώργος Τσιτιρίδης.

Όλα αυτά βαφτίζονται "διάλεξη" (χωρίς εισαγωγικά στο κείμενό που υπογράφει ο Παναγιώτης Σουρελης, με αστεία καθυστέρηση εβδομάδων) και σπατάλημα χρημάτων - τη στιγμή που άλλα πανεπιστήμια κλείνουν και ο κόσμος πεινάει κι εγώ δε ξέρω τι άλλο. Αν δεν είχαν πάει κατά τύχη δυο γνωστοί μου στην προβολή -μου είχαν αφηγηθεί πως πέρασαν το ίδιο βράδυ- θα τα πίστευα όλα κι εγώ.

Μερικές εβδομάδες νωρίτερα η κινηματογραφική λέσχη φοιτητών είχε δείξει το οικολογικό ντοκιμαντέρ HOME σε θεματική βραδιά για το περιβάλλον, πιο μετά τη Διπλή Ζωή της Βερόνικας, το αγαπημένο μου Τραγούδια απ’ το Δεύτερο Όροφο και απ' ό,τι είδα στο ίντερνετ (τόσο απλό να το ψάξεις πριν γράψεις πύρινα, σκανδαλισμένα άρθρα!) διοργανώνουν συχνά συζητήσεις με αφορμή τις ταινίες.
Τσκ, τσκ, τσκ"

Δεν ντρέπομαι να πω πως έβλεπα φανατικά το ΟΛΑ κάποτε και ο Θέμος Αναστασιάδης μου ήταν συμπαθής. Φαινόταν πως του αρέσουν τα πικάντικα - κανένα πρόβλημα. Με ξενίζουν όμως τα πικάντικα όταν έτσι αβίαστα -και λίγο άσχετα- μπλέκονται ηθικοπλαστικά με το δημόσιο συμφέρον...

Νομίζω πως μερικές φορές έχει μια κυκλοθυμική αντιμετώπιση των ηθικών θεμάτων.

Απ' τη μία παίρνει το ροζ DVD και φέρεται να παζαρεύει και να ψεύδεται για μήνες (και μετά δημοσιεύει σκηνές σεξ στο πρωτοσέλιδό του!), αλλά απ' την άλλη ξεμπροστιάζει στους νοικοκυραίους τα αίσχη στρατιωτικού που τόλμησε να είναι γκέι και να έχει προφίλ στο ίντερνετ!

Απ' τη μία έχει στο ΟΛΑ ημίγυμνα μοντέλα-γλάστρες καθώς καταχαίρεται με κάθε πικάντικο υπονοούμενο ή στιγμιότυπο, κι απ' την άλλη κουνάει το δάχτυλο σαν ηλικιωμένη θεία κάνοντας "τσκ, τσκ, τσκ" για το ότι πριν χρόνια η Αφροδίτη Αλ Σαλεχ είχε κάνει τολμηρή φωτογράφηση - την οποία αναδημοσιεύει με χαρά, για να δούμε τα αίσχη, όχι τίποτα άλλο.

Απ’ τη μία προβάλλει εξαντλητικά τη Τζούλια κι απ’ την άλλη σοκάρεται όταν αυτή ισχυρίζεται ότι το έκανε με γιο πολιτικού στο πάρκινγκ του Πολεμικού Μουσείου.

[Τα παραδείγματα δεν έχουν σημασία, καταλαβαινόμαστε νομίζω, μιλάμε για τον Θέμο και όχι για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ακόμα κι ο ίδιος, νομίζω, θα παραδεχτεί ότι ενίοτε ο πουριτανισμός του είναι παιχνιδιάρικα επιλεκτικός - κάποιοι λένε και υποκριτικός.]

Μερικές φορές το Πρώτο Θέμα μου θυμίζει αξιοσέβαστο κύριο που αγοράζει κάθε μήνα το Playboy για να δει "πόσο χαμηλά μπορούν να φτάσουν αυτές οι ξετσίπωτες", κατακεραυνώνοντάς το αλλά ταυτόχρονα ρίχνοντας απολαυστικές, ένοχες ματιές…

Σεμνοτυφία για το δημόσιο συμφέρον!

Δε νομίζω πως σοκάρεται στ’ αλήθεια με τα σεξουαλικά σκάνδαλα το Πρώτο Θέμα. Ξέρει όμως ότι το σεξ πουλάει – και το πουλάει ακόμα κι αν τις μισές φορές πρέπει να το παίξει προσβεβλημένο, να πει «καλά, δείτε αυτά τα αίσχη» ως υπέροχο πρόσχημα για να τα δείξει.

Αν μιλούσαμε για την Καθημερινή, η σεμνοτυφία θα ήταν αναμενόμενη, έως και δικαιολογημένη. [Όπως σωστά λέει κάποιος η Καθημερινή είναι σοβαρή εφημερίδα και δε θα ασχολιόταν καν με κάτι τέτοιο.] Μιλάμε όμως για μια εφημερίδα προχωρημένη (όταν δεν πειραματίζεται με τον συντηρητικό πατριωτισμό), με ενδιαφέρουσες υπογραφές, σε μεγάλο βαθμό νεανική που κανονικά δεν θα έπρεπε να φοβάται το εξτρίμ ή το παράξενο.

Είναι κουφό να κουνάει το δάχτυλο και να παρουσιάζει την προβολή και τη συζήτηση σαν Διάλεξη – στο κάτω κάτω μιλάμε για τη Στρέλλα και για το βραβευμένο Shortbus (του οποίου την γκέι θεματολογία αποσιωπά λέγοντας ότι είναι ένα σκληρό πορνό για μια γυναίκα σεξολόγο που ψάχνει νεαρούς συντρόφους!)

Αν φυσικά ανέφερε πως μεγάλο μέρος της κουβέντας βασίστηκε στα ταμπού για την ομοφυλοφιλία, με αφορμή την ταινία και πως ο άλλος ομιλητής ήταν ο αρχισυντάκτης του γκέι περιοδικού Screw Γιώργος Τσιτιρίδης οι αναγνώστες θα καταλάβαιναν ότι, πέρα απ’ την πλάκα και τον τυχόν ενθουσιασμό φοιτητών, επρόκειτο για εκδήλωση που άγγιξε θέματα δύσκολα και όχι απαραίτητα γαργαλιστικά – κι ότι δεν ήταν ένα οργιαστικό σεξουαλικό gang-bang φοιτητών με την πορνοστάρ με λεφτά που κοπήκαν από πανεπιστήμια και από συντάξεις ηλικιωμένων.

[Πάλι καλά πάντως που δεν το έπιασε απ’ τη γκέι πλευρά: «Διάλεξη γκέι ακτιβιστή με τα λεφτά του κράτους για να κάνει γκέι τα παιδιά μας!»]Οι αγαθοεργίες

Η επιμονή του Θέματος στο ότι η εκδήλωση ήταν πανεπιστημιακό μάθημα που κόστισε (?!) χρήματα στο πανεπιστήμιο και στους φορολογούμενους μπλέκεται έμμεσα στο κείμενο αλλά και άμεσα στο lead και κατόπιν στην εισαγωγή του, στα πρώτα πράγματα που θα διαβάσεις δηλαδή, διαμορφώνοντας πιθανότατα ακαριαία άποψη:

«Την ώρα που ΤΕΙ αναστέλλουν προσωρινά τη λειτουργία τους επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το ρεύμα και πανεπιστήμια αδυνατούν λόγω του οικονομικού αδιεξόδου να δώσουν δωρεάν βιβλία, κάποιοι φαίνεται ότι έχουν σοβαρούς προβληματισμούς! Ανάμεσά τους και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονία κλπ κλπ…»

[Ε, ναι, υποθέτω είναι σκανδαλώδες για οποιονδήποτε να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο όταν έχουμε οικονομική κρίση! Μόνο με αγαθοεργίες και δωρεές για τα ΤΕΙ που δεν έχουν ρεύμα - υποθέτω αυτό κάνει νυχθημερόν και ο Θέμος, με την αμύθητη περιουσία του...]

ΥΓ.1 Πολλές αναδημοσιεύσεις του άρθρου θεώρησαν από κεκτημένη ταχύτητα το ρεπορτάζ πλήρες. Δεκτό. Άλλες αναδημοσιεύσεις όμως ήταν γεμάτες κλειδαρότρυπα. Καταδίκαζαν αλλά απολάμβαναν - σκέτη σεξοηθικολογία. Σαν τα παλιά ελληνικά σοφτ πορνό (που έχει μοιράσει το Πρώτο Θέμα και δεν ντρέπομαι να πω πως έχω αγοράσει) που για να δικαιολογήσουν το γυμνό έβαζαν την ξετσίπωτη πρωταγωνίστρια να δολοφονείται στο τέλος, δίνοντας έτσι το σωστό ηθικό δίδαγμα - αφού είχαν προσφέρει για 90 λεπτά το απαραίτητο οφθαλμόλουτρο.

«Δίδαξε τον έρωτα…», «πήρε τη θέση του καθηγητή στην έδρα…», «διάλεξη Ελληνίδας πορνοστάρ». Πόσο πιασάρικα! Αλλά και πόσο επιφανειακά…ΥΓ.2 Να διευκρινίσω πως αν μέρα μεσημέρι, στο πλαίσιο σχετικού μαθήματος ήταν όντως καλεσμένος κάποιος απ’ τη βιομηχανία και έδινε κανονική διάλεξη με αμοιβή, μπορεί και να το έβλεπα διαφορετικά. Μάλλον όχι όμως.

Σε πολλά πάντως μπλογκ διάβασα πράγματα υπερβολικά. Λες και η Ηλέκτρα Γαλανού είχε κλειδώσει με το ζόρι τα παιδιά μας, (τα επτάχρονα παιδιά μας!) και τα βίαζε κανονικά καίγοντας ταυτόχρονα τελετουργικά δεκάδες βαλίτσες με χρήματα των φορολογουμένων, την ίδια στιγμή που έσκιζε με τα δόντια την Ελληνική σημαία!

(Ποιοι κουκουλοφόροι; Ποιες καταστροφές; Ποια άλλα προβλήματα; Τα πανεπιστήμια ήταν παράδεισος, τι κρίμα που η Ηλέκτρα τα μόλυνε!)

Τέτοιες αντιδράσεις είναι κατανοητές και σεβαστές όταν προέρχονται από σωστούς Χριστιανούς ή γυναίκες που αντιδρούν σε τυχόν σεξισμό.

Ας ρίξουν οι αναμάρτητοι την πρώτη πέτρα. Όχι όμως κάποιοι που είσαι σίγουρος ότι, αφού βρίσουν στα φόρουμ χυδαία την «πορνοστάρ Ηλέκτρα που ντροπιάζει την Ιερή Ελληνική Παιδεία», θα ψάξουν στο ίντερνετ για να δουν σε ποιες ταινίες έπαιξε – και θα τις κατεβάσουν κατευθείαν. Και παράνομα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχεις πάρει στα σοβαρά και δίνεις μια αξιοπρεπή απάντηση στον ποιό γελοίο σαχλαμάρα και γλυστερό καραγκιόζη της TV.

Μήπως αυτούς που τον βλέπουν ή τον... διαβάζουν;

Τι να σου πω!

pisoglendis είπε...

καλα τα λέει ο Πέτρος

και το τι ειναι επιτυχία και τι οχι ειναι σχετικό.
Εγώ το Μέσα το βρήκα εξαιρετικό.
Ήξερα τι πάω να δω.
Αυτοί που πάνε πληρώνουν και μετά λένε ότι είναι μαλακία δεν κάνανε το κόπο να ενημερωθούν τι πάνε να δούνε ?
Αν πάω να δω Ιψεν και νομίζω οτι ειναι επιθεώρηση με τον Ψάλτη εχω εγω το πρόβλημα οχι ο Ιψεν

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget