7/6/11

Γιώργος ΚαμίνηςΟ Δήμαρχός της Αθήνας μιλάει στο Screw

Συνεντευξη
Γιώργος Τσιτιρίδης
Αντρέας Ιωαννίδης

Για πρώτη φορά παραχωρήθηκε η Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων στο Athens Pride. Τι σημαίνει η παραχώρηση Αιγίδας σε κάποιο φεστιβάλ; Με ποια κριτήρια δίνεται η Αιγίδα;
Κάθε χρόνο ο Δήμος θέτει υπό την αιγίδα του πολλές εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη μας. Εκδηλώσεις για παράδειγμα πολιτιστικές, αθλητικές, περιβαλλοντικές, τις οποίες διοργανώνουν και χρηματοδοτούν σωματεία, μη κυβερνητικές οργανώσεις, φορείς, ιδρύματα, ενώσεις πολιτών κλπ. Η απόφαση του Δήμου να θέσει υπό την αιγίδα του μια εκδήλωση έχει συμβολική σημασία. Σημαίνει με λίγα λόγια ότι ο Δήμος θεωρεί πως η εκδήλωση αναδεικνύει ή κάνει πιο πλούσια μια πτυχή της πόλης, της κοινωνίας μας, της ζωής μας στην Αθήνα. Προεκλογικά είχα αναλάβει δημόσια τη δέσμευση ότι εάν εκλεγώ θα θέσω το Athens Pride υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Αυτήν ακριβώς την υπόσχεση τηρώ σήμερα. Κι αυτό όχι μόνο επειδή δεν ανέχομαι να υφίσταται διακρίσεις, λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού της, μια συγκεκριμένη κοινότητα, μια συγκεκριμένη ομάδα συμπολιτών μας, αλλά επειδή πιστεύω ότι η κοινωνία μας είναι πλέον ώριμη να κοιτάξει τον εαυτό της στον καθρέφτη και να δει την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι πως υπάρχει κάποιος κόσμος που ντρέπεται ή φοβάται να δεχτεί την ομοφυλοφιλία μέσα στο σπίτι του, στην οικογένειά του, στη δουλειά, στις παρέες. Πιστεύω ότι με την ενέργειά μας αυτή θα βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας να ξεπεράσουν προκαταλήψεις και συντηρητικά αντανακλαστικά που τους εμποδίζουν να συμβιώνουν αρμονικά.

2. Έχετε δηλώσει πως λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα δε θα παντρεύατε κάποιο ζευγάρι του ιδίου φύλου. Παρ' όλα αυτά θα το επιθυμούσατε; Τι θα κάνατε προς αυτήν την κατεύθυνση; Θα συνεργαζόσασταν με άλλους δημάρχους προκειμένου να τελεστούν γάμοι μεταξύ ατόμων του ίδιο φύλου ταυτόχρονα, σε αρκετά δημαρχεία της χώρας;
Δεν πρέπει να αγνοούμε ότι η νομοθεσία δεν αναγνωρίζει, ούτε κατοχυρώνει γάμους μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου. Συνεπώς ένας τέτοιος γάμος, ακόμα και αν έπαιρνα την πρωτοβουλία να τελεστεί από τη δική μου δημοτική αρχή, δε θα είχε καμία νομοθετική κάλυψη και τελικά καμία νομιμοποίηση. Θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε την πολιτεία να ρυθμίσει το ζήτημα.

3. Είστε υπέρ του να μπορούν και τα άτομα του ιδίου φύλου να υιοθετούν παιδιά;
Κι εδώ υπάρχει ζήτημα με τη νομοθεσία η οποία δεν το επιτρέπει. Γνωρίζετε όμως ότι σε όλη μου την πορεία ως πανεπιστημιακός δάσκαλος και ως Συνήγορος του Πολίτη ήμουν πάντα ενάντια στις διακρίσεις και υπέρ της ισονομίας. Δε θα αλλάξω τώρα.

4. Στο δήμο Αθηναίων βρίσκονται όλες οι γκέι επιχειρήσεις της Αττικής. Διοργανώνονται πολλά φεστιβάλ με σημαντικότερο το Athens Pride. Πιστεύετε ότι μέσω αυτών μπορεί η ομοφυλοφιλική κοινότητα να βοηθήσει, ώστε να επανακάμψει η οικονομία της πόλης; Αν ναι, πώς; Υπάρχει κάποιο πλάνο το οποίο πρόκειται να εφαρμοστεί;
Πιστεύουμε στη διεξαγωγή φεστιβάλ και πολιτιστικών θεσμών που προάγουν το πνεύμα, τον πολιτισμό, την πολυχρωμία της πόλης μας. Που συντελούν στην ανταλλαγή απόψεων και θέσεων, που αποτελούν βήμα διαλόγου και λειτουργούν ως κυψέλες γνώσεων και νέων ιδεών. Υπό αυτή την έννοια και μη διαχωρίζοντας- με κριτήρια σεξιστικά- τις οποίες εκδηλώσεις, ναι, θεωρούμε καλοδεχούμενη την όποια προσφορά στην πόλη και τους πολίτες της, από την ομοφυλοφιλική ή όποια κοινότητα, πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας και του αμοιβαίου σεβασμού.

5. Ποιά είναι τα κυριότερα προβλήματα του Δήμου και τι πρέπει να αλλάξει στην Αθήνα του σήμερα;
Τα προβλήματα της Αθήνας είναι πολλά και χρόνια. Αυτή τη στιγμή όμως τα συσσωρευμένα προβλήματα σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τα πρόσφατα κρούσματα βίας έχουν αναδείξει ως μείζον θέμα αυτό της ασφάλειας. Συμφωνώ κι εγώ πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως προτεραιότητα αυτό ακριβώς το θέμα. Αντιλαμβάνομαι την ασφάλεια όχι ως αυτοσκοπό αλλά ως ελευθερία από το φόβο, ως προϋπόθεση μιας ελεύθερης, χαρούμενης και δημιουργικής ζωής, ως συστατικό στοιχείο μιας δημοκρατικής κοινωνίας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Τόσον καιρό κάναμε λάθος που δε δίναμε την απαιτούμενη σημασία στην αγωνία πολλών συμπολιτών μας που ένιωθαν να απειλείται η ασφάλειά τους. Δώσαμε έτσι περιθώριο σε ακραίες ρατσιστικές συμμορίες να εκμεταλλευτούν το φόβο και να αναζητήσουν ερείσματα στην κοινωνία. Αυτό πρέπει να τελειώνει. Είναι χρέος μας να δείξουμε πως, αν δε θέλουμε να αυτοκτονήσουμε ως δημοκρατική και πολιτισμένη κοινωνία, δεν έχουμε άλλη επιλογή από αυτή του κράτους δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμος αγωνίζεται καθημερινά για τον επαρκή φωτισμό και καθαριότητα της πόλης μας και βεβαίως θέτουμε όλες τις υπηρεσίες μας στη διάθεση του κράτους και των αρμόδιων υπηρεσιών για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και τη διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης στην πόλη. Ήδη Δήμος και Πολιτεία συνεργάζονται στενά για την υλοποίηση δέσμης μέτρων, που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών.

6. Πώς θα μπορούσαν να συμβάλουν οι πολίτες στην καλύτερη διαβίωση και καλύτερη ποιότητα ζωής τους και πώς ο Δήμος;
Ο Δήμος πέρα από όσα σας είπα, ενθαρρύνει και δημιουργεί δίκτυα και υποδομές για την ενεργή συμμετοχή των δημοτών στη ζωή και τις δραστηριότητες του Δήμου και της πόλης. Επιδιώκουμε την εκ βάθρων αναδιάρθρωση της πρωτεύουσας σε όλα τα επίπεδα και δεσμευόμαστε για μια Αθήνα ελεύθερη από φόβο, μια πόλη περήφανη για την ιστορία της, τους ανθρώπους της , την πολυχρωμία της. Μια πόλη στην οποία θα χαίρεσαι να ζεις και να δημιουργείς και που θα αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες –ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο.

7. Οι Αθηναίοι πολίτες ταλαιπωρούνται καθημερινά από την ελλιπή ασφάλεια στους δρόμους, την εγκληματικότητα που αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς, τις συχνές πορείες και τα επεισόδια που γίνονται στο κέντρο της πόλης. Υπάρχει κάποιο σχέδιο για να ξεπεραστούν όλα αυτά;
Τα προβλήματα μας ήταν γνωστά από την πρώτη στιγμή. Αναλαμβάνοντας το Δήμο σχεδιάσαμε και υλοποιούμε σειρά μέτρων που άπτονται αφ’ ενός μόνο των αρμοδιοτήτων μας και αφ’ ετέρου μπορούν να λειτουργήσουν σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές. Συνοψίζοντας τα μέτρα αυτά σε ό,τι μας αφορά:
α. Ο Δήμος και οι υπηρεσίες του εντείνουν ήδη τις προσπάθειές τους στην καθαριότητα και τον επαρκή φωτισμό της πόλης. Καθαρίζουμε και πλένουμε για πρώτη φορά δρόμους, δίνουμε μάχη με τα σκουπίδια, επεκτείνουμε το πρόγραμμα ανακύκλωσης, φωτίζουμε περιοχές που είχαν ανεπαρκή ή καθόλου φωτισμό.
β. Εισάγουμε και λειτουργούμε πιλοτικά- σε επιλεγμένες προβληματικές περιοχές- το δημοτικό αστυνομικό της γειτονιάς, που θα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους κατοίκους, προκειμένου να τους βοηθά άμεσα σε θέματα αρμοδιότητάς του ή να τους φέρνει σε επαφή με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
γ. Προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς στην αποκέντρωση κοινωνικών υπηρεσιών και του ΟΚΑΝΑ. Προωθούμε τη δημιουργία κέντρων ημερήσιας φιλοξενίας και διανυκτέρευσης, όπου άποροι, άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι κ.α θα μπορούν να βρουν ένα πιάτο φαγητό, να πλυθούν και να διαμείνουν για μια βραδιά.
δ. Αναλαμβάνουμε συγκεκριμένες δράσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού στην πόλη με τελικό στόχο η Αθήνα να γίνει σταθμός τουριστικού προορισμού. Εντός των ημερών αναμένουμε να συνάψουμε μια σειρά συμφωνιών με το Ισραήλ για την προσέλκυση τουριστών. Δύο νέα Info Point -πέραν αυτού που λειτουργεί ήδη στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος- τίθενται άμεσα σε λειτουργία, στην αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στον ΟΛΠ. Τέλος, τοπικοί φορείς με αντικείμενο τον τουρισμό συμμετέχουν στην υπό σύσταση δημοτική επιτροπή για την τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας.
ε. Δραστηριοποιούμαστε ακόμα πιο έντονα στη διοργάνωση πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων σε δημόσιους χώρους, πλατείες, πεζοδρόμους, στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο και σε όσες γειτονιές παρουσιάζουν παρόμοια προβλήματα. Σε συνεργασία με ένα ευρύ δίκτυο εθελοντών, την κοινωνία των πολιτών και τους ίδιους τους δημότες – κατοίκους – εργαζομένους στην πόλη μας, ο Δήμος πρωτοστατεί στο να ξαναζωντανέψουν οι δημόσιοι χώροι, να ελευθερωθούν από το φόβο και την ανησυχία και να ξαναγίνουν σημεία συνάντησης, δημιουργίας και χαράς.
στ. Με πρωτοβουλία μου, μια επιτροπή διακεκριμένων νομομαθών και πανεπιστημιακών συντάσσει ήδη σχέδιο ρύθμισης προς την πολιτεία και την κοινωνία ώστε να προστατευθεί και το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν αλλά και η άσκηση των δικαιωμάτων των υπολοίπων που δε διαδηλώνουν. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο παρ' ότι, θέλω να σημειώσω, αυτό αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας που απορρέει από το άρθρο 11 του Συντάγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget