14/6/11

OTHON MATARAGAS : PAN MUZIKΣυνέντευξη: Prince Of Poverty (Άγγελος Πετρουτσάς)
Φωτογραφίες Γιώργος Στριφτάρης


Με έδρα το Λονδίνο, το πρωτοποριακό και δημιουργικό μουσικό δίδυμο Othon & Tomasini, που αποτελείται από τον έλληνα συνθέτη/πιανίστα Othon Mataragas και τον ιταλό ηθοποιό/τραγουδιστή Εrnesto Tomasini, και μαγεύουν με τον μοναδικά ηλεκτρικό και ανορθόδοξο τρόπο ερμηνείας τους το κοινό σε κάθε τους εμφάνιση, όπου και εάν έχουν εμφανισθεί στην Ευρώπη, επισκέφθηκαν την Αθήνα τον Απρίλιο για μια συναυλία.

Ο Othon Mataragas ξεκίνησε σαν παιδί θαύμα και αφού κέρδισε αρκετούς διαγωνισμούς πιάνου, το 1997 μετακόμισε στο Λονδίνο για να συνεχίσει τις μουσικές του σπουδές στο πιάνο στο Royal College of Music και σύνθεση στο Trinity College of Music, κερδίζοντας το 2005 το Βραβείο John Halford ως σολίστας του πιάνου. Έχει συνεργαστεί με μουσικούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα όπως οι Current 93 και οι Black Sun Productions, με τον Peter Christopherson και τον Stephen Montague και με performance artists όπως ο Ron Athey και ο David Hoyle.

Με αφορμή τη συναυλία του αυτή στην Αθήνα και το επικείμενο νέο του άλμπουμ βρεθήκαμε και τα είπαμε μια ηλιόλουστη μέρα, απολαμβάνοντας ελληνικό καφέ και σιροπιαστά γλυκά.

Στην Αθήνα, βρέθηκες στη σκηνή του Six d.o.g.s στα πλαίσια του μουσικού project, We Dream In Colour, για το χρώμα κόκκινο. Είναι ένα χρώμα που σε αντιπροσωπεύει;To κόκκινο με αντιπροσωπεύει όσο με αντιπροσωπεύουν κι άλλα χρώματα όπως το γαλάζιο, το μαύρο ή και το μωβ. Το χρώμα κόκκινο αντιπροσωπεύει συγκεκριμένες πτυχές του εαυτού μου, τα πάθη μου, τους έρωτές μου, την ένταση και τα ζωώδη ξεσπάσματά μου για παράδειγμα.Πως ήταν να επιστρέφεις μετά από τέσσερα χρόνια στην Αθήνα για μια συναυλία και πότε να σε περιμένουμε και πάλι στην πόλη; Εκτός από το πιάνο και φωνή θα έχεις κάτι νέο να προσθέσεις;Το 2007, έπειτα από μια υπέροχη συναυλία από άποψη κοινού, η οποία είχε όμως άσχημη οργάνωση, είχαμε κάποιες επιφυλάξεις να ξαναγυρίσουμε στην ελληνική πρωτεύουσα. Ευτυχώς οι φόβοι μας διαψεύστηκαν και περάσαμε καταπληκτικά τόσο κατή τη διάρκεια της συναυλίας όσο και μετά. Σκοπεύουμε να ξαναγυρίσουμε στη Αθήνα το Νοέμβριο, όπου και θα δώσουμε μία συναυλία στο θέατρο του Ιδρύματος Κακογιάννη και ελπίζουμε να έχουμε κάποια πολύ ταλαντούχα νεαρή μουσικό μαζί μας. Περισσότερες πληροφορίες σύντομα!«Εν τω παν και δι’ αυτού το παν, και εις αυτό το παν» , οπότε χαρακτήρισες και τη μουσική σου Pan muzik. Mε την κυκλοφορία του νέου σου άλμπουμ, Impermanence, θα σηματοδοτήσεις την απόφασή σου αυτή;Ακριβώς. Το Impermanence αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα του υπερβατικού concept Pan muzik μιας και παίζει με διάφορα στυλ μουσικής και διάφορυς ήχους. Το προηγούμενο άλμπουμ μου, Digital Angel, έχει κάποια στοιχεία Pan αλλά το κύριο ύφος του είναι πιο πολύ καμπαρέ punk ή σύγχρονο κλασσικό, εάν θέλεις.

Σύμφωνα με τον Βουδισμό, η impermanence (παροδικότητα) εκφράζει την έννοια ότι η όλη ρυθμισμένη ύπαρξη, χωρίς εξαίρεση, είναι σε μια σταθερή κατάσταση ροής. Εσύ βρίσκεσαι σε μια συνεχή ροή και κατά πόσο αυτή εκφράζεται στη μουσική σου;Είμαι συνεχώς σε μια κατάσταση ροής, όπως και όλοι μας άλλωστε. Έχω συνειδητοποιήσει όμως ότι στη ζωή δεν μπορεί κανείς να κάνει πίσω, ούτε να πάει ενάντια στο ρεύμα. Κάποιες φορές εναντιωνόμαστε στο ρεύμα, νομίζοντας ότι αυτό είναι το σωστό, γιατί έτσι λέει το «Εγώ» μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμποδίζουμε την εξέλιξή μας ως άνθρωποι και να φλερτάρουμε με την αδράνεια – στην καλύτερη των περιπτώσεων!5. Πριν από κάθε συναυλία, για να βγεις στη σκηνή ακολουθείς κάποια διαδικασία αυτοσυγκέντρωσης;Οπωσδήποτε. Αν καμιά φορά δεν το κάνω, συνήθως το μετανιώνω.Από το λίγο που σε ξέρω, νιώθω ότι το πιάνο κι εσύ έχετε μια μοναδική σχέση, όπου και εάν βρίσκεσαι το αναζητάς, και βρίσκετε και οι δύο σας το χρόνο να βρεθείτε έστω και για λίγο. Πώς νιώθεις όταν τα δάχτυλα σου αγγίζουν τα πλήκτρα του; Σε φοβίζει το γεγονός ότι μια μέρα ίσως δε θα παίξεις ποτέ ξανά;Ο χρόνος που ξοδεύω πλέον με το πιάνο είναι πολύ λιγότερος από πριν. Και όχι διότι το έχω βαρεθεί, αλλά επειδή ξοδεύω περισσότερο χρόνο μπροστά στον υπολογιστή γράφοντας e-mails και ένα σωρό άλλα πράγματα! Μπορεί να περάσουν και εβδομάδες πολλές φορές χωρίς να το έχω ακουμπήσει και όταν γίνεται αυτό συνήθως το ονειρεύομαι. Και όταν το ακουμπάω, στην «πραγματικότητα» λιώνω…

Το ίδιο γίνεται, όταν δεν έχω γράψει μουσική για κάποιο χρονικό διάστημα: ξυπνάω σχεδόν πρωί ή και στη μέση της νύχτας από πολύ έντονα όνειρα, στα οποία γράφω μουσική, την οποία ακούω όπως την γράφω. Πολλά τραγούδια μου ξεκίνησαν απ’ ευθείας από όνειρα, όπως το A Little Dream, του οποίου έγραψα τη μελωδία και αρμονία τα ξημερώματα, ακριβώς όπως την άκουσα στον ύπνο μου, και μετά ξανακοιμήθηκα.Με τον Ernesto Tomasini είσαστε ένα αχώριστο δίδυμο. Πόσα χρόνια συνεργάζεστε, πώς γνωριστήκατε και τι σας έκανε να δέσετε τόσο πολύ;Toν Ernesto τον γνώρισα το 2005 σε ένα κακόφημο και παρακμιακό πάρτι στο Λονδίνο, το Kaos. Tη βραδιά εκείνη έκανε μια μικρή εμφάνιση εκεί και τραγούδησε τη μουσική ενός Ιάπωνα συνθέτη, που κάνει noise. Η φωνή και η σκηνική του παρουσία με μάγεψαν και έσπευσα να του μιλήσω με το τέλος της παρουσίασης. Από τότε γίναμε κολλητοί και ενώ κάναμε κάποιες πολύ μικρές ζωντανές εμφανίσεις, δε δώσαμε ποτέ μια παράσταση ως «Othon & Tomasini» παρά μόνο το 2007. Με τον Ernesto είμαστε «χημικά» συνδεδεμένοι και έχουμε περάσει δυνατές και έντονες εμπειρίες μαζί. Μας αρέσει να φλερτάρουμε τόσο με την χλιδή και τη διαφάνεια όσο και με την απόλυτη βρωμιά!

Στο νέο σου δίσκο εκτός από τον Ernesto, συνεργάστηκες και με τον Marc Almond και την Camille O’Sullivan. Πώς δέχτηκαν μια συνεργασία μαζί σου;Το Μάρκ τον ξέρω αρκετό καιρό τώρα, μιας και τραγούδησε τρία από τα τραγούδια μου στο Digital Angel. Τον γνώρισα προσωπικά σε ένα πάρτι του Antony, μετά τη συναυλία των Antony & The Johnsons στο Λονδίνο. Μιλήσαμε αρκετά μέσω e-mail και στο τηλέφωνο πριν γνωριστούμε. Συγκεκριμένα, όταν το myspace.com ήταν στις δόξες του, πήρα το θάρρος και του έστειλα ένα απλό μήνυμα ευχαριστώντας τον για τα υπέροχα τραγούδια του, λέγοντας του ότι υπήρξε μεγάλη επιρροή για μένα. Δεν περίμενα να πάρω απάντηση από τον ίδιο και όμως, μετά από μια εβδομάδα, μου έστειλε ένα σχόλιο λέγοντας ότι λατρεύει τη μουσική μου και ότι θέλει να ακούσει περισσότερα τραγούδια μου. Στο μήνυμά μου δεν του ανέφερα καν ότι γράφω μουσική μιας και δεν πίστευα ότι θα έμπαινε στον κόπο να την ακούσει. Με τον κλασσικό αυθορμητισμό που με χαρακτηρίζει, τον ρώτησα εάν θα ήθελα να τραγουδήσει κάτι δικό μου. Συμφώνησε αμέσως και από τότε έγινε ένας στενός φίλος, συνεργάτης και θαυμαστής του μουσικού σχήματος Othon & Tomasini.Mε την Camille O’ Sullivan γνωριστήκαμε μετά από μια συναυλία αφιερωμένη στον Brel, όπου τραγούδησε η ίδια, ανάμεσα σε μια πληθώρα καλλιτεχνών, όπως ο Marc Almond, η Diamanda Galas και άλλους. Ήταν μάλιστα η πρώτη φορά μου την άκουσα ζωντανά και κυριολεκτικά «έπαθα». Στο πάρτι μετά τη συναυλία έβαλα όλη τη γοητεία και το μαγνητισμό μου σε δράση και πρέπει να είχε αποτέλεσμα, γιατί δέχτηκε αμέσως να τραγουδήσει κάτι δικό μου.

Πότε να περιμένουμε το νέο σου δίσκο, σε ποια μορφή θα κυκλοφορήσει και από ποια δισκογραφική;To Impermanence θα κυκλοφορήσει στις 21 Σεπτεμβρίου, που είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης. Θα κυκλοφορήσει σε μορφή cd, σε συλλεκτικό βινύλιο αλλά και σε ηλεκτρονική μορφή download. H εταιρίεα που το έχει αναλάβει είναι μία από τις πλέον ξεχωριστές ανερχόμενες ανεξάρτητες εταιρίες και βρίσκεται στην Αμερική, η Tourette Records (www.touretterecords.com).10.Οι σαμάνοι μπορούν να εκθέσουν μια ταυτότητα δύο-πνευμάτων, υιοθετώντας τις ιδιότητες των φορεμάτων, το ρόλο της λειτουργίας του αντίθετου φύλου, τη ρευστότητα του γένους ή του ίδιου του σεξουαλικού προσανατολισμού. Στις συναυλίες σας με τον Tomasini, εσύ φοράς και παίζεις με ψηλά τακούνια και ο Ernesto συνδυάζει θηλυκά στοιχεία όπως το μακιγιάζ και πιο γυναικεία ρούχα. Θεωρείς ότι είστε μια σύγχρονη μορφή σαμάνων, αγγελιοφόροι μεταξύ του κόσμου των ανθρώπων και αυτού των πνευμάτων; Ονειρεύεστε έναν κόσμο που οι σαμάνοι κυβερνούν;Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Ναι! Εγώ τουλάχιστον ονειρεύομαι ένα κόσμο που κυβερνούν οι Σαμάνοι και όχι οι κακόγουστοι πολιτικοί, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν χάσει κάθε επαφή όχι μόνο με τον κόσμο των πνευμάτων αλλά και με τον πανέμορφο και μοναδικό (στο κοντινό σύμπαν τουλάχιστον) πλανήτη μας. Για εμένα, ένας καλλιτέχνης έχει πραγματικά επιτύχει το σκοπό του, όταν έχει διεκδικήσει το ρόλο του σαμάνου και του θεραπευτή συναισθημάτων. Αυτό πραγματοποιείται μόνο όταν αντλεί την έμπνευσή του από ανεξήγητες πηγές και όχι μόνο από το λογικό μέρος του εγκεφάλου του. Μέχρι να φτάσει σε αυτό το σημείο ο καλλιτέχνης είναι απλά ένας διασκεδαστής.

Από πού αντλείς έμπνευση για να συνθέσεις μουσική;Από παντού. Συνήθως εμπνέομαι από πράγματα που διαβάζω ή μαθαίνω για τον κόσμο μας αλλά και από έντονες συναισθηματικές καταστάσεις όπως ερωτικά ξεσπάσματα ή τη λύπη για το χαμό κάποιου αγαπημένου μου προσώπου.

Είσαι ελεύθερο πουλί. Πώς βλέπεις το γάμο μεταξύ του ίδιου φύλου;Όπως βλέπω και τον γάμο μεταξύ των διαφορετικών φύλων, δηλαδή με κάποια αδιαφορία. Πρέπει όμως να σημειώσω ότι η νομική αυτή συμφωνία είναι αρκετές φορές απαραίτητη, μιας και κάποιοι σύντροφοι του ιδίου φύλου, που μπορεί να είναι μαζί αρκετά χρόνια, αν δεν είναι παντρεμένοι δεν έχουν καθόλου δικαιώματα. Πάντως δε με συγκινούν χώρες που, όπως η Μεγάλη Βρετανία, έχουν «civil partnership» (σύμφωνο συμβίωσης). Αν και φαίνεται σαν προοδευτική ιδέα, ακόμα διαχωρίζει τους ομοφυλόφιλους από τους ετεροφυλόφιλους μιας και αυτό δεν είναι γάμος, αλλά κάτι κατώτερο. Για μένα κάθε είδος τέτοιου διαχωρισμού είναι ηλίθιος και αβάσιμος. Απλά όταν γίνονται κάποιες κοινωνικές αλλαγές τέτοιου τύπου, πραγματοποιούνται κουραστικά αργά έτσι ώστε να συνηθίσει ο κόσμος στην ιδέα. Αναμένω όμως να δω πότε θα γίνει κάτι ανάλογο στην Ελλάδα, που δυστυχώς φαίνεται να τρέχει τελευταία και καταϊδρωμένη, όσον αφορά τέτοια ζητήματα κοινωνικής εξέλιξης.

Ο θάνατος πολλές φορές αναφέρεται στους στίχους σου. Τον έχεις κοιτάξει ποτέ κατάματα, ή αποφεύγεις ό,τι σε φοβίζει ή και πονά, ή τον αντιμετωπίζεις με χαμόγελο;O θάνατος δε με φοβίζει καθόλου και δεν τον σκέφτομαι. Ξέρω ότι εάν πεθάνω χαρούμενος με τον εαυτό μου και το περιβάλλον μου, η μετάβαση της συνείδησης μου στην επόμενη διάσταση θα είναι εύκολη. Αυτό που θέλω να αποφύγω είναι να πεθάνω, όταν δεν είμαι σε μια ισορροπημένη πνευματική κατάσταση και είμαι γεμάτος νεύρα και αρνητική ενέργεια. Ελπίζω η μετάβασή μου να μη γίνει σε μια τέτοια στιγμή μιας και φαίνεται από διάφορες μελέτες του Dr Rick Strassman ότι η ιδέα της κολάσεως ίσως και να είναι αληθινή σε αυτές τις περιπτώσεις.Οι περισσότερες φωτογραφίες σου είναι από τον Ισπανό καλλιτέχνη και φίλο σου Hector De Gregorio, να υποθέσω ότι και στο νέο δίσκο σου το εξώφυλλο θα είναι από τον ίδιο; Μια πληροφορία θέλει να δίνεται σε δημοπρασία με gay φιλανθρωπικό σκοπό το πρωτότυπο έργο που θα κοσμήσει το εξώφυλλο. Θες να μας πεις λίγα περισσότερα για αυτό;O Hector, ο οποίος είναι, κατά τη γνώμη μου, ένας σπουδαίος και ξεχωριστός καλλιτέχνης και που η δουλειά του έχει βραβευθεί και αναγνωριστεί ευρέως, έχει κάνει ήδη το εξώφυλλο για το επερχόμενο άλμπουμ μου, και το έργο που έχει καλλιτεχνήσει θα δημοπρατηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο σκοπός αυτής καθώς και άλλων κοινωφελών δημοπρασιών, είναι να μαζευτούν χρήματα για υποτροφίες, οι οποίες θα δοθούν σε ψυχαναλυτές και ψυχοθεραπευτές με σκοπό να εργασθούν σε χώρες, όπου οι σεξουαλικές μειονότητες δεν έχουν υποστήριξη, όπως η Κροατία, η Σερβία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία. Όλοι μας ξέρουμε πόσο σκληρή μπορεί να είναι ακόμα η ζωή για gay ή trans άτομα σε χώρες όπως ακόμα και η Αμερική και πόσο μάλλον ακόμα σε κάποιες της ανατολικής Ευρώπης. Αν κάποιος ενδιαφέρεται να μάθει περαιτέρω πληροφορίες για το εγχείρημα τον προτρέπω να επισκεφθεί την ιστοσελίδα http://www.pinktherapy.com/appeal.html

Θα ήθελες μια μέρα να δώσεις μια συναυλία για το κοινό της Θεσσαλονίκης;

Θα το λάτρευα και ελπίζω να γίνει σύντομα!


Για περισσότερες πληροφορίες και νέα του Othon Mataragas μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του στη διεύθυνση www.othonmataragas.com αλλά και μπορείτε να είστε σε επικοινωνία μαζί του στην σελίδα του στο facebook στη διεύθυνση http://www.facebook.com/OthonMataragas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget