9/8/11

Τα δικαιώματα σου ως Τρανς άτομο


Έχεις δικαίωμα να διαλέξεις όποιο όνομα σου ταιριάζει. Δεν έχεις την υποχρέωση να κρατήσεις όνομα ή ονόματα με έμφυλα χαρακτηριστικά, που σου έχουν δοθεί.
Έχεις το δικαίωμα να ντύνεσαι με τα ρούχα που θεωρούνται χαρακτηριστικά του προτιμώμενου από εσένα φύλου. Δεν έχεις την υποχρέωση να καταφάσκεις με οποιεσδήποτε υποθέσεις γίνονται περί του φύλου σου ή σε οποιαδήποτε τυραννία επιβάλλεται στη έμφυλη σου έκφραση.
Έχεις το δικαίωμα να επιλέξεις και να επιβάλλεις τις αντωνυμίες με τις οποίες θα σου απευθύνονται. Δεν έχεις υποχρέωση να αποδέχεσαι τις αντωνυμίες που αυθαίρετα οι άλλοι επιλέγουν για να σου απευθυνθούν ή να αποδέχεσαι τις υποθέσεις που κάνουν οι άλλοι σχετικές με το φύλο σου.
Έχεις το δικαίωμα να μην απαντάς σε ερωτήσεις σχετικές με το σώμα σου και την «μετάβαση φύλου» σου. Έχεις το δικαίωμα να ΜΗΝ προσδιορίζεσαι από τον τρόπο με τον οποίο επιθυμείς ή δεν επιθυμείς να αλλάξεις το σώμα σου.
Έχεις το δικαίωμα να μεταβάλλεις ή να τροποποιήσεις το σώμα σου. Το σώμα σου ανήκει σε εσένα και σε κανέναν άλλον. Κανένας δεν δικαιούται να πάρει αποφάσεις σχετικές με το σώμα σου εκτός από εσένα. Έχεις το δικαίωμα να αγαπάς ή να μισείς το σώμα σου και να κάνεις βήματα προς τη κατεύθυνση του να μετατρέψεις το σώμα σου σε αυτό που πιστεύεις ότι θα έπρεπε να είναι.
Έχεις το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεσαι με δικούς σου όρους . Τόσο για τον εαυτό σου ως σύνολο όσο και για τα μέρη του σώματος σου. Έχεις το δικαίωμα να χρησιμοποιείς την δική σου ορολογία για να περιγράψεις τα γεννητικά σου όργανα ή το στήθος. Κανένας δεν μπορεί να σου υποδείξει πως θα ονοματίζεις τα μέρη του σώματος σου.
Έχεις το δικαίωμα να επιλέγεις ελεύθερα τι είδους γλώσσα θα χρησιμοποιείτε εσύ και η-ο σύντροφος σου όταν μιλάτε για σεξ. Δεν χρειάζεται να περιορίζεστε στους όρους που χρησιμοποιούν οι μη-τρανς άνθρωποι.
Έχεις το δικαίωμα να γνωρίζεις και να εκμεταλλεύεσαι το όποιο νομικό πλαίσιο προστασίας υπάρχει στη χώρα σου. Μάθε ποιό είναι αυτό το πλαίσιο στη χώρα σου (Σημείωση της μεταφράστριας: εδώ, μάλλον δεν έχουμε και ...πολλά να μάθουμε...). Υπενθύμιζε στις αρχές τους νόμους που δημιούργησαν για να σε προστατεύουν.
Έχεις το δικαίωμα να κρατήσεις την ταυτότητα σου κρυφή. Δεν είναι πάντα ασφαλές για εμάς να είμαστε "out" ως Τρανς άτομα. Έχεις το δικαίωμα να επιλέγεις εσύ το εάν και πότε θεωρείς ασφαλές να αποκαλύπτεις την ταυτότητα σου ως Τρανς άτομο.
Έχεις το δικαίωμα να κτίζεις μια Κοινότητα μαζί με άλλα Τρανς άτομα. Η τρανσφοβία αποτελεί μια ιδιαίτερα βίαιη μορφή καταπίεσης και αυτό αντανακλάται και στις στατιστικές επιβίωσης. Λέγεται ότι ένα στα τρία Τρανς άτομα αυτοκτονεί και ένα στα δέκα δολοφονείται. Το να δημιουργούμε κοινότητα και το να διαθέτουμε ορατότητα ως Τρανς άνθρωποι αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της συλλογικής μας χειραφέτησης και ασφάλειας. Η αλληλεγγύη στα πλαίσια της Τρανς κοινότητας είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να ακουστεί η φωνή μας και οι ζωές μας να παραμείνουν ακέραιες.
Έχεις το δικαίωμα να γνωρίζεις την ιστορία της κοινότητας σου. Τρανς άνθρωποι υπήρχαν σε όλους τους ανθρώπινους πολιτισμούς. Έθνη, κράτη και θρησκείες, έχουν υπεξαιρέσει και θάψει την ιστορία μας. Επανακτήστε την ιστορία των ανθρώπων σας, για να την θυμάστε.
ΈΧΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΜΕΝΑ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΟ!!!!

Το παραπάνω είναι μετάφραση κειμένου του Αμερικάνικου περιοδικου Pink and Black Attack #3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget