18/10/11

Ο «Ξεναγός» φτάνει στην Αθήνα!Μετά από προβολές εντός και εκτός συνόρων, Ο «Ξεναγός» κάνει την πρώτη του επίσημη προβολή στην Αθήνα. Την Πέμπτη 27 Οκτώβρη, 21.50 στον κινηματογράφο Απόλλων, στα πλαίσια του 24ο Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Στην προβολή θα παραστούν συντελεστές της ταινίας. Θα ακολουθήσει πάρτυ στο μπαρ Cantina Social, Λεωκορίου 8 στου Ψυρρή.

Ο «Ξεναγός», η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ζαχαρία Μαυροειδή, είναι μια ανεξάρτητη DIY νεανική κωμωδία για την σεξουαλικότητα, την αρχιτεκτονική και τους Έλληνες. Η ταινία παρακολουθεί μέσα από το βλέμμα του εκκολαπτόμενου ξεναγού εννιά μπερδεμένους νέους αρχιτέκτονες στην περιπλάνηση τους στην εξίσου μπερδεμένη Αθήνα. Είναι μια ταινία για την ταυτότητα, σε όλες τις εκφάνσεις της.

Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο Toronto LGBT Film Festival και στο Chicago Greek Film Festival. Τον ρόλο του ξεναγού ερμηνεύει ο βραβευμένος με «βραβείο Χορν» Μιχάλης Οικονόμου ενώ το υπόλοιπο καστ περιλαμβάνει ηθοποιούς από Ελλάδα, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και ΗΠΑ. Την πρωτότυπη μουσική της ταινίας υπογράφει η Μάρθα Μαυροειδή και ο Γιώργος Βεντουρής ενώ ακούγονται επίσης κομμάτια των Evripides & his tragedies, Gloire Carton, The Meanie Geanies, The Jacks, The Voyage Limpid Sound, The Frantic Five, His Majesty the King of Spain, Starblind καθώς και το γυναικείο φωνητικό συγκρότημα Σανάδες. Τα γυρίσματα της ταινίας γίναν το φθινόπωρο του 2009 σε 25 διαφορετικά σημεία της Αθήνας καθώς και στην Σέριφο.

ΣΥΝΟΨΗ
Ο Ιάσονας κατεβαίνει στην Αθήνα ξεκινώντας την νέα του φιλόδοξη καριέρα ως “ξεναγός αρχιτεκτόνων”. Το γκρουπ του αποτελείται από φοιτητές αρχιτεκτονικής από το εξωτερικό που ολοκληρώνουν το Erasmus τους στην Θεσσαλονίκη. Σύντομα ο Ιάσονας έρχεται αντιμέτωπος με τις ετερόκλητες απαιτήσεις των φοιτητών που προτιμούν έναν πολύωρο καφέ ή μία επίσκεψη σε νεκροταφείο από μία ξενάγηση στην Ακρόπολη. Παράλληλα, βρίσκεται ξανά με την πάλαι ποτέ κολλητή του φίλη Μυρσίνη. Παγιδευμένος ανάμεσα σε μία φίλη που τον βλέπει όλο και λιγότερο σαν φίλο και ένα γκρουπ που τον βλέπει όλο και λιγότερο σαν ξεναγό, ο Ιάσονας θα αναγκαστεί να δώσει μια λύση στα προσωπικά του αδιέξοδα.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Ο «Ξεναγός» είναι μία κωμωδία για έναν μπερδεμένο νεαρό Έλληνα, με φόντο την εξίσου μπερδεμένη ελληνική πρωτεύουσα. Ο Ιάσονας ξεκινά την ξενάγησή του προσπαθώντας να
δείξει στο γκρουπ του τα καλύτερα της Αθήνας. Σύντομα το γκρουπ τον φέρνει αντιμέτωπο
με την βασική σύγκρουση της σύγχρονη ελληνικής εθνικής ταυτότητας: περηφάνια για το
ένδοξο παρελθόν και αμηχανία για το χαοτικό παρόν. Η αρχιτεκτονική της Αθήνας εικονοποιεί
αυτή την αντίφαση με τον πλέον γλαφυρό τρόπο. Είναι μια πόλη διεθνώς ταυτισμένη με
την Ακρόπολη, ένα λαμπρό μνημείο του παρελθόντος, το οποίο περιβάλλεται από ένα
βαλκανοοριεντάλ σύγχρονο αστικό τοπίο. Η εξερεύνηση της αρχιτεκτονικής ταυτότητας της
Αθήνας, παραλληλίζεται με την εξερεύνηση της σεξουαλικής ταυτότητας του Ιάσονα, ο οποίος
βιώνει το προσωπικό το μπέρδεμα με αντίστοιχα ανάμικτα συναισθήματα. Το ερώτημα «ποια
είναι η Αθήνα» θα απαντηθεί μαζί με το ερώτημα «ποιος είμαι εγώ» σε μια ταράτσα με θέα την
Ακρόπολη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία και σενάριο : Ζαχαρίας Μαυροειδής
Διεύθυνση φωτογραφίας : Ζωή Μαντά
Μοντάζ : Ιωάννα Πογιατζή
Πρωτότυπη μουσική : Μάρθα Μαυροειδή, Γιώργος Βεντουρής
Ήχος : Νίκος Τριανταφύλλου, Ηρακλής Βλαχάκης
Σκηνικά : Κατερίνα Ζουράρη
Κοστούμια : Έφη Μουτσιανά – Μαρρέ
Γραφικά: Μαρία Καραμάνου, Πέννη Τιτόνη
Animation: Παντελής Τσιαχρής
Τίτλοι: Ανδρέας Κοσσιώνης
Μακιγιάζ : Romy Fangerow
Παραγωγή : Wesaw open lab – Ζαχαρίας Μαυροειδής

ΚΑΣΤ
Μιχάλης Οικονόμου, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Kathrin Suckfiel, Anne Marie O’ Sullivan, Francois Renault, Σταυρούλα Κοντοπούλου, Νικόλας Πιπεράς, Michael-John Raftopoulos, Maria Perez

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Film Studies στην Αθήνα, θέατρο στην RESAD της Μαδρίτης και σενάριο στην EICTV της Κούβας. Συμμετείχε στο Berlinale Talent Campus και στο Sarajevo Talent Campus. Έχει σκηνοθετήσει μικρού μήκους ταινίες και έχει εργαστεί σαν σεναριογράφος για οπτικοακουστικές και ζωντανές παραγωγές. Η ταινία «I talk to my house» (2006- 4’) βραβεύτηκε με το βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας στο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Νάουσας. Η τελευταία του μικρού μήκους ταινίας, «Pink River», βραβεύτηκε με το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας στο Oslo Skeive Filmer. Το 2011 σκηνοθέτησε επεισόδιο για την σειρά ντοκυμαντέρ «Φυλές της Αθήνας». Ο «Ξεναγός», η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, είναι μία ανεξάρτητη παραγωγή που πραγματοποιήθηκε από ένα σύνολο αφοσιωμένων συντελεστών, με ελάχιστα χρήματα και μέγιστο ενθουσιασμό.


Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία:
www.oxenagos.gr
http://www.facebook.com/oxenagos
http://oxenagos.blogspot.com/

Επικοινωνία
oxenagos@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget